İkinci el arabalar artık antika oldu! Değeri yarı yarıya düşebilir: Böylesi ilk kez görülüyor

İkinci el arabalar artık antika oldu! Değeri yarı yarıya düşebilir: Böylesi ilk kez görülüyor

İkinci el otomobiller artık tarihe karışacak. 2024 yılında ikinci el araç pazarında zorunlu bir döneme geçileceğini belirten Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 0 kilometre araç fiyatlarının stabil kalacağını ve kampanya savaşlarının yıla damga vuracağını söyledi. İşte tüm detaylar…

Sıfır kilometre araç fiyatlarını sabit kalıcı ve kampanya savaşlarının Yıl sonuna kadar devam edebileceğini aktaran Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, mevduat faizlerinin yüksek kalması ve kredi musluklarının açılmaması durumunda ikinci el araç pazarının zorlu bir süreçle karşı karşıya kalacağını vurguladı. TÜİK verileri doğrultusunda ocak-haziran 2024 döneminde enflasyonu %25 artarken ikinci el otomobil pazarındaki fiyat artışının %6 seviyesinde kalacağını söyledi. Haziran ayı itibarıyla ikinci el pazarında modern bazlı olarak 2 ile 4 arasında bir fiyat düşüşü olduğunu belirten Uzmanlar daha çok orta ve üst segmentteki modellerde bu durumun görüldüğüne dikkat çekti.

ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

İkinci el araç pazarında aylardır yaşanan durgunluk değil fiyatlarındaki artış hızını da yavaşlatıyor. TÜİK verileri doğrultusunda Ocak-Haziran 2024 döneminde enflasyona yaklaşık %25 arttığı belirtirken aynı dönemde dolar/TL kurunda %10 artış yaşandığı da aktarıldı. Bu doğrultuda karışıklık ikinci el otomobil pazarında fiyat artışında yüzde 6 seviyesinde bir etki sağladı.

ikinci-el-arac.jpg

Durgunluğun zirveye ulaştığı Haziran ayında ise ikinci el araç pazarında model baza olarak 2 ila 4 arasında bir fiyat düşüşü yaşandığı da belirtildi. Fiyatlardaki düşüşün daha çok orta ve üst segment modelleri etkilediğinin de altı çizildi.

BU DURUM FIRSATA DÖNÜŞÜR MÜ?

İkinci araç platformu VavaCars’ın Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, ‘’Haziran ayında taşıt kredisi ve taksitli kredi kartı ödemesi gibi finansman çözümlerinde yaşanan daralmaya bağlı olarak, tüketici talebinde bir yavaşlama gerçekleşti.” dedi. Yeni yönetmelik öncesindeki satış hızlandırma çalışmalarının eski üretim sıfır araçlarda ciddi kampanyalar ile birlikte indirimleri de göz önüne aldığımızda yavaşlama konusunda etkili olduğunu dile getiren Gözelekli, “Tüm bu gelişmelere baktığımızda, fiyat düşüşüne sebep olan talep daralması aynı zamanda biriken ve ertelenen talep anlamına geliyor. Böylece ikinci el araç alımında fırsat dönemine girdiğimizi öngörüyoruz” sözlerini dile getirdi.

arac-pazari.jpg

KAMPANYALAR ÇOĞALDIKÇA ÇOĞALIYOR

Otomotiv veri şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, otomobil ve hafif ticari araç pazarında yine 100.000 adet seviyesinde bir kapanış olduğunu belirterek tempoya devam edeceğini vurguladı. İkinci el araç pazarında 2024 yılı satışları doğrultusunda zor geçtiğini belirterek mevduat faizlerinin yüksek kalmaya devam etmesi durumunda kredi musluklarının açılamayacağını ve döviz kurunun stabil seyrini korunması durumunda sıfır kilometre araç fiyatlarının çok fazla artacağını söyledi.

arac-pazari-2.jpg

Yılın ilk yarısında görülen kampanyaların pazar koşullarında yıl sonuna kadar devam edeceğini aktaran uzman isim, 2 el piyasasında işlerin zorlu olduğunu belirterek sıfır kampanyalarının ikinci el fiyatlarını doğrudan etkilediğini ve sıfır kilometre ile ikinci el arasındaki fiyat makasının daralmasına neden olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN