Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2022 yılı dış finansman programı çerçevesinde beş yıllık bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere dünyanın önde gelen bankaları Citi, Goldman Sachs ve J.P. Morgan’a yetki verildiği belirtildi. Hazine'nin yeni borçlanma hamlesini KARAR'a değerlendiren Ekonomist Mustafa Morgil, "Vadedilen faiz 5 yıllık beklenen dolar enflasyonunun üstünde" dedi.
ALTUĞ YERLİSU
Koronavirüs salgınının etkisiyle tüm dünyada sıkıntılı bir dönemden geçen ekonomi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle çok daha büyük bir belirsizliğin içine girdi. Büyük ekonomiler bu durum karşısında güçlü önlemler alırken, Türkiye gibi kırılgan ülkeler, kriz karşısında çok daha edilgen bir konumda kaldı.
Son dönemdeki gelişmeler Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesine ve vatandaşın alım gücünün düşmesine neden olurken, yaşananlara önlem olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yeni bir borçlanma hamlesi daha geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2022 yılı dış finansman programı çerçevesinde, yüzde 8,625 faizle 5 yılı aşan bir ‘tahvil ihracı’ ihracı yapılacağı duyuruldu. Bu oran, 5 yıllık vadede dolar cinsi olarak Şubat 2003 sonrasındaki en yüksek faiz oldu. Hazine, 2 milyar dolarlık borç için 948,7 milyon dolar faiz ödemesi yapacak.
Söz konusu tahvil ihracı için yetki verilen bankalar arasında, 2019’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından, raporlarında "yanıltıcı içerik" yayımladığı şikayetiyle soruşturma başlatılan J.P. Morgan’ın yer alması da dikkat çekti.
KARAR yazarı Ekonomist Mustafa Morgil, bakanlığın bu adımını değerlendirdi. Hazine’nin beş buçuk yıllık ‘Eurobond’ ihracı yaptığını belirten Morgil, dolar bazında bu getiriyi vadeden bir enstrümanın uzun vadeli çok cazip bir yatırım aracı olacağını ancak bu getiriyi vergi verenlerin ödeyeceğini kaydetti.
“FAİZ, ENFLASYON BEKLENTİSİNİN ÜZERİNDE”
Vadedilen faizin beklenen dolar enflasyonunun üzerinde olduğunu söyleyen Morgil, Hazine’nin Türk ve dünya bankalarına böyle bir fırsat sunduğunu aktararak, “Buna katılım olacaktır. Ama dolar bazında çok yüksek bir faiz de ödeyecek. Vadedilen faiz 5 yıllık beklenen dolar enflasyonunun üstünde. Ciddi bir reel getiri imkânı sunmakta” dedi.
RAHATLAMA OLACAK MI?
Hazine tarafından atılan bu adımın para girişine neden olacağı için kısa ve orta vadede bir rahatlama sağlayacağını ifade eden Morgil, “Tabii ki bu getiriyi hükümet yani biz vergi verenler ödeyeceğiz. Yüksek bir faiz ile borç alıyor hükümet” diye konuştu.
"YAZIK BU ÜLKEYE"
Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe de Hazine'nin borçlanma ödediği faiz miktarına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Karatepe Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hazine'nin dolar cinsinden ödediği faizin bir önceki aya göre 137 baz puan artmasına dikkat çekti.
Karatepe sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yazık bu ülkeye! Hazine dolara yüzde 8,625 faiz ödüyor. Geçen aya göre faiz 137 baz puan artmış" dedi.
Yazık bu ülkeye!
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) March 18, 2022
Hazine dolara %8,625 faiz ödüyor. Geçen aya göre faiz 137 baz puan artmış. pic.twitter.com/hPhmeiJ5z1