Chery Türkiye'den yatırım açıklaması: Masadayız görüşüyoruz

Chery Türkiye'den yatırım açıklaması: Masadayız görüşüyoruz

Uzun bir süredir Türkiye ile yatırım mesaisinde olan Chery, artık son noktaya ulaştı. İlk etapta markanın tesis için Samsun’da yer baktığı ortaya çıktı. Sonrasında Türkiye tarafında bazı imtiyazların istendiği konuşuldu. Son olarak ise en net açıklama Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan’dan geldi. Turan “Titizlikle tüm fizibilite çalışmalarına devam ediyoruz. Dolayısıyla pek çok çerçevesi ve boyutu var. Hepsini detaylıca masada görüşüyoruz” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de son birkaç yıldır Uzak Doğulu modellerin gittikçe arttığı görüldü. Bu yükseliş sadece marka sayısıyla kalmazken iç pazarda da kısa zamanda talep gören modeller haline geldi. Pazarın neredeyse yüzde 10’nundan fazlasına hakim olmaya başlayan Çinliler, şimdi de yeni yatırımlarla gündeme geldi. Bu konuda iç pazarda hiç kuşkusuz en hızlı hakimiyet kuran markaların başında Chery geldi.

İç pazarda kısa sürede 100 bin adede yakın araç satan marka, Türkiye’de yatırıma en yakın markalardan biri haline gelirken, ilk müjdeli haber BYD’den geldi. Kısa sürede imzalar atılıp protokoller imzalandı. Sonrasında ise gözler Chery’ye çevrildi. İç pazarda bu kadar güç olmasına rağmen hiç yatırım sinyali vermemesi de dikkatlerden kaçmadı. Fakat kısa bir süre önce markanın Samsun’da yer baktığı gündeme geldi. Bölgedeki bürokrasiye kadar inen pazarlıklar sonrasında ilk resmi açıklama Chery Türkiye Başkanı Ahu Turan’dan geldi.

Yeni markalarının tanıtım toplantısında konuşan Turan “Masadayız görüşüyoruz” dedi. Hemen bu açıklamadan birkaç gün önce CNBC-e’den Emre Eser, görüşmelerin uzadığını gündeme getirerek, Uzak Doğulu üreticinin içten yanmalı araçlar için de imtiyaz talebinde bulunduğunu görüşmelerin bu yüzden uzadığını aktardı. Ahu Turan, Türkiye pazarına yeni oyuncuların yatırımla girmesinin önemli olduğunun altını çizerek “Bu da bize ümit veriyor” diye konuştu. Yatırım sürecini değerlendiren Turan, şunları kaydetti: “Uzun zamandır biz de çalışıyoruz. Chery farklı vizyonu ve detaylı çalışmalarıyla bu pazarı her zaman hem çok stratejik gördü hem de gerçekten Avrupa’ya bir geçiş köprüsü olarak görüyor. Titizlikle tüm fizibilite çalışmalarına devam ediyoruz. Yatırım bugünün konusundan ziyade orta ve uzun vadeli bir konu. Geleceğe yönelik bir yatırım. Dolayısıyla pek çok çerçevesi ve boyutu var. Hepsini detaylıca masada görüşüyoruz.”

JAECOO 7 1.9 MİLYON LİRADAN GELDİ

Chery’nin Uzak Doğu’da üst markası olarak kabul gören ve kalite anlamında markayı bir üst çıtaya taşıyan Jaecoo 7 Türkiye pazarında yola çıktı. İlk etapta Türkiye genelinde 22 bayiyle satışa başlayan markanın bir de Jaecoo 8 modeli var. Kısa süre içinde bu modelin de pazara adım atacağı konuşuluyor. 1.6 litrelik turbo benzinli motorla dikkat çeken model, 145 beygir gücünde. Aracın ortalama yakıt tüketimi de 100 km’de 7,5 litre. Bu versiyon iki çeker. Aynı teknik verilere sahip bir de 4 çeker var. Onun tüketimi de 8 litre seviyesinde. Her iki versiyona da 7 ileri otomatik DCT şanzıman eşlik ediyor. Aracın başlangıç fiyatı 1.9 milyon lira. 4 çeker isteyenler için 100 bin liralık fark var. Plug-in hybrid seçeneği de gelecek.

FABRİKA İÇİN SAMSUN İLK SIRADA

Geçtiğimiz haftalarda Chery yatırım için Samsun’da arazi baktığı gündeme gelmişti. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, son dönemde sıkça Samsun’a gelip incelemelerde bulunan Çin menşeili araba firması ‘Chery Automobile’ ve lastik üreticileri gibi birçok global firmanın Samsun’dan Avrupa’ya açılmak için girişimlerde bulunduğunu paylaşmıştı. Böylece Chery’nin de Türkiye’ye yatırım yapma ihtimali oldukça güçlendi. Şu an için yer bakılan aşamada daha üretim kapasitesi ve benzeri konularda netlik kazanmış hiçbir şey yok.

‘TÜKETİCİYİ DİNLİYORUZ MODELLERE ÖYLE KARAR VERİYORUZ’

Chery’nin 2 yıl önce Türkiye’ye girdiğini anımsatan Turan, Türkiye’nin Chery için çok kıymetli bir pazar olduğunu vurguladı. Türkiye’de her 2 müşteriden birinin SUV segmentindeki Chery aracını tercih ettiğine işaret eden Turan, “Her geçen gün mevcut kullanıcılarımızla ve potansiyel müşterilerimizle görüşerek, fikirlerini alarak bir sonraki üretimde, bir sonraki tasarımda ne yapmamız gerektiğini beraberce belirliyoruz. Dolayısıyla Çinli araçların pazarı gelişim yönünde tetiklediğini görüyorum. Yeni ürünlerle hem Türkiye pazarı hem de global pazarlar bu dönüşümlerden pozitif etkileniyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN