Altın yeni haftaya yükselişle başladı: Ons fiyatı 4.150 dolara yaklaştı

Altın yeni haftaya yükselişle başladı: Ons fiyatı 4.150 dolara yaklaştı

Altın fiyatları, Fed yetkililerinden gelen faiz indirimi sinyalleriyle yeni haftaya güçlü bir yükselişle başladı. Ons altın, yüzde 1,7 primle 4.150 dolara yaklaşarak son iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. İç piyasada ise spot gram altın, güne 5.660 TL’den başlayarak son 10 günün zirvesine çıktı.

Altın fiyatları, Fed yetkililerinden gelen faiz indirim sinyalleri ve jeopolitik risklerin etkisiyle yeni haftaya güçlü bir yükselişle başladı. Cuma gününü 4.065 dolardan kapatan ons altın, dünkü işlemlerde yüzde 1,7 prim yaparak 4.134 dolardan tamamladı ve son iki haftanın en yüksek günlük kazancına imza attı. Ons fiyatı, bugünkü işlemlere de 4.150 dolara yakın seviyelerden başlayarak kazanımlarını pekiştirdi.

İÇ PİYASADA GRAM ALTIN 5.660 TL'DEN AÇILDI

Ekonomim'in haberine göre, uluslararası piyasalardaki yükseliş, iç piyasalara da yansıdı. Spot piyasada işlem gören gram altın, güne 5.660 TL seviyesinden başlayarak son 10 günün en yüksek noktasına ulaştı. Kapalıçarşı'da ise fiziki gram altın satış fiyatı sabah saatlerinde 5.880 TL'den, çeyrek altın satış fiyatı ise 9.590 TL'den işlem görüyor.

FED'DEN GÜVERCİN SİNYALLER ALTINI DESTEKLEDİ

Altın fiyatlarındaki yükselişin ana katalizörü, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen faiz indirim mesajları oldu. Geçen hafta New York Fed Başkanı John Williams'ın ardından, dün de Fed Guvernörü Christopher Waller'dan benzer açıklamalar geldi. Waller, işgücü piyasasındaki zayıflığa dikkat çekerek, ilk toplantıda faiz indirimi yapılması gerektiğini savundu.

Fed yetkililerinden gelen bu "güvercin" açıklamaların ardından, CME FedWatch platformundaki fiyatlamalara göre Fed'den faiz indirimi beklentileri %80,9'a kadar yükseldi. Bu beklentilerdeki sert artış, dolar endeksindeki stabil görünüm ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerilemeyle birleşerek altını destekledi.

Analistler, dolar faizinde yaşanacak gerilemenin, altını elde tutma maliyetini düşürerek ons fiyatını yukarı taşıdığını belirtiyor. Teknik analizde 4.155-4.250 dolar bandının ilk direnç bölgesi olarak öne çıktığı ifade ediliyor.

Öte yandan, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki anlaşma belirsizliğinin sürmesiyle jeopolitik risklerin de güvenli liman olan altına olan talebi canlı tuttuğu gözleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN