Umut yolculuğu yine hüsranla bitti: 89 mülteci boğuldu, 72'si kayıp

Umut yolculuğu yine hüsranla bitti: 89 mülteci boğuldu, 72'si kayıp

Batı Afrika ülkesi Moritanya'da mültecileri taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu en az 89 kişi yaşamını yitirdi. 72 kişinin ise halen kayıp olduğu tahmin ediliyor.

Batı Afrika ülkesi Moritanya'da mültecileri taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu en az 89 kişi yaşamını yitirdi. Moritanya devlet basını ve yerel yetkililer, bu hafta başında Moritanya açıklarında Avrupa'ya gitmeye çalışan mültecilerin bulunduğu teknenin battığını, teknedeki birçok kişinin hâlâ kayıp olduğunu bildirdi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Moritanya devlet haber ajansı, büyük bir geleneksel balıkçı teknesinin 1 Temmuz Pazartesi günü Atlas Okyanusu'nda, ülkenin güneybatısındaki Ndiago kentinin yaklaşık 2,5 deniz mili açıklarında alabora olduğunu belirtti. Moritanya Sahil Güvenliği, bu kazanın ardından teknede bulunan 89 kişinin cesetlerine ulaştı. Ajans, tekneden sağ kurtulan kişilerin ifadelerine dayanarak, teknenin Senegal-Gambiya sınırından yola çıktığını ve teknede 170 yolcunun bulunduğunu aktardı. 72 kişinin ise hâlâ kayıp olduğu ifade edildi.

Yüksek rütbeli bir yerel yönetim yetkilisi de AFP'ye, kimliğinin gizli kalması koşuluyla benzer bilgiler verdi. Devlet haber ajansı, Sahil Güvenlik'in biri çocuk dokuz kişiyi kurtardığını, kurtarılanlar arasında 5 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğunu belirtti.

Atlas Okyanusu, özellikle güçlü akıntılar nedeniyle tehlikeli bir göç rotası olarak biliniyor. Ancak Akdeniz'de mülteci teknelerine yönelik izleme ve devriye faaliyetlerinin artması üzerine mülteciler, Avrupa ülkelerine ulaşmak için bu rotayı tercih ediyor. İspanya hükümetinin verdiği bilgilere göre, 2023 yılında Kanarya Adaları'na ulaşan mülteci sayısı, bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak 39 bin 910'a yükseldi. İspanya merkezli Caminando Fronteras isimli sivil toplum kuruluşunun verilerine göre ise bu yılın ilk beş ayında İspanya'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden mülteci sayısı 5 binin üzerinde. Bu, günde 33 can kaybı anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN