Brüksel’de 3 Nisan’da gerçekleştirilecek Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı, iki taraf arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesinden yatırım fırsatlarına kadar pek çok konuyu yeniden gündeme taşıyacak.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2019’dan bu yana gerçekleştirilmeyen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (HLED) Toplantısı, 3 Nisan'da Brüksel'de yeniden düzenlenecek. Diyalog mekanizması, ilk kez 2015'teki Türkiye-AB Zirvesi’nde kurulmuş, ilk toplantısı 2016’da yapılmıştı.
Aralık 2024’te AB Konseyi’nin aldığı karar doğrultusunda yeniden başlatılan bu stratejik temas, iki taraf arasındaki ekonomik ilişkilerin canlandırılması açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
ŞİMŞEK, DOMBROVSKİS VE KOS AÇILIŞI YAPACAK
Toplantının açılışını, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Komiseri Valdis Dombrovskis ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos birlikte yapacak.
İki oturum halinde düzenlenecek toplantının ilk bölümünde bakanlar düzeyinde makroekonomik gelişmeler, rekabetçilik politikaları ve yapısal reformlar ele alınacak. İkinci bölümde ise Türk ve Avrupalı iş dünyası temsilcileri bir araya gelerek karşılıklı yatırım ve ticaret fırsatlarını değerlendirecek.
Toplantıya ayrıca Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası yöneticileri de katılacak.
"DAHA GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"
Toplantı öncesi değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden ivme kazanmasının stratejik önemine dikkat çekti. Şimşek, "Savunmadan enerjiye, tarımdan imalata kadar geniş bir alanda sahip olduğumuz yetkinlik ve kapasite ile AB ile çok boyutlu işbirliklerine hazırız" ifadelerini kullandı.
Küresel ticarette artan korumacılık eğilimleri, dijitalleşme, e-ticaret ve yeşil dönüşüm gibi dinamiklerin Türkiye ile AB arasında güncellenmiş bir ticaret çerçevesini zorunlu kıldığını vurgulayan Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:
“Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini kapsayacak şekilde güncellenmesi, iş insanları ile öğrencilere yönelik vize kolaylıkları ve üçüncü ülkelerde geliştirilecek ortak projeler, iki taraf için büyük fırsatlar sunuyor.”