Siyonist barbarlık

Siyonist barbarlık

İsrail’in cüreti sınır tanımıyor. Aylar önce üç oğlu ve dört torunu katledilen Hamas lideri Haniye, İran’da kaldığı gaziler misafirhanesine atılan füzeyle katledildi. Tel Aviv’in saatler önce Lübnan’da Hizbullah liderlerinden birine saldırması bir kışkırtma planının devreye sokulduğunu ortaya koydu. Netanyahu’nun kanlı elini indiremeyen İslam coğrafyası kınamalarla yetinirken Tahran yine ‘kanlı intikam’ mesajları paylaştı.

TAHRAN’DAKİ GAZİ MİSAFİRHANESİNDE GÜDÜMLÜ FÜZEYLE KATLEDİLDİ

Gazze’de vahşetini sürdüren İsrail, bölgeyi ateşe atacak kanlı adımlar atmaktan da geri durmuyor. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın yemin töreni için Tahran’da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Devrim Muhafızları Ordusu’nun korumasındaki gaziler misafirhanesine düzenlenen füzeli saldırıda öldürüldü. İran kaynakları füzenin ülke dışından atıldığını ileri sürdü. İsrail Miras Bakanı “Artık hayali barış anlaşmaları da merhamet de yok” açıklaması yaptı.

İSRAİL’E WASHINGTON’DAN JET DESTEK: SALDIRIYA UĞRARSA YARDIM EDERİZ

Dünyayı ayağa kaldıran suikast sonrası Hamas ‘Korkakça eylem cezasız kalmayacak’ mesajı yayınladı. Washington’ın jet desteğini, ABD Savunma Bakanı Austin “İsrail saldırıya uğrarsa savunmaya yardım ederiz” sözleriyle ilan etti. Ankara’nın sert tepkisini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Siyonist barbarlık” ifadesini kullandı. Muhalefet partilerinin liderleri de “Haniye Filistin mücadelesinin simgesiydi” vurgusuyla saldırıya tepki gösterdi.

İSRAİL ÜÇ OĞLUNU DÖRT TORUNUNU KATLETMİŞTİ

kolaj.jpg

İsrail ordusu, geçen Ramazan Bayramı’nda Gazze’deki Eş-Şati Mülteci Kampı’na bayramlaşmaya giden İsmail Haniye’nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu. Saldırıda Haniye’nin üç oğlu ve dört torunu hayatını kaybetmişti. Haniye için ilk cenaze töreni bugün Tahran’da düzenlenecek. Haniye’nin naaşı ardından Katar’ın başkenti Doha’ya götürülecek.

TEL AVİV KATLEDİYOR TAHRAN ‘İNTİKAM’ DİYOR

Saldırı sonrası İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney “Haniye’nin kanının intikamını almayı vazifemiz kabul ediyoruz” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da “İşgalci teröristleri pişman edeceğiz” dedi. Haniye’nin İran topraklarında, üstelik Devrim Muhafızları’nın korumasındaki bir evde öldürülmesi, Tahran’a olduğu kadar tüm İslam dünyasına karşı da bir aşağılama olarak yorumlandı.

haniyeerdogan.jpg

Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye, Ankara’ya davet gündeminin merkezindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, daha önce de Beştepe’de kabul ettiği Haniye için ‘Meclis’te konuşsun’ çağrıları yapılmıştı.

İSRAİL’İN DERDİ SAVAŞI BÖLGEYE YAYMAK

‘KASABIN’ KAFASINDA DAHA ÇOK CİNAYET VAR

İsrail’in saatler içinde hem Hizbullah hem Hamas liderlerine saldırması ‘hesaplanmış savaşı’ işaret etti. Netanyahu’nun en ileri adımı, Gazze’de 39 bin insanın ölümünü perdelemek ve siyasi geleceğini sağlama almak için İran’ı cepheye çekme çabası olarak görülüyor.

1kapak-005.jpg

Lübnan’ın başkenti Beyrut’a hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükrü’yü öldürdüğünü iddia etti. Ancak Hizbullah’a yakın kaynaklar Şükrü’nün hayatta olduğunu duyurdu. Uzmanlar, Tel Aviv’in önce Hizbullah sonra Hamas liderine saldırı düzenlemesini İran’ı tahrik hamleleri olarak yorumladı. Ankara’dan da benzer yönde değerlendirme geldi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ‘Bu saldırı Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıyor’ denildi.

LÜBNAN’DA ‘SAĞ KOL’ OPERASYONU

İsrail ordusu, Beyrut’taki jet saldırısında öldürülen komutanın Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın sağ kolu olduğunu iddia etti. Öte yandan olayda hayıtını kaybedenlerin sayısı 4’e çıktı.

0108krt01a-tum.jpg

HEDEF BÖLGE SAVAŞI

Gazze’de ateşkesi sürekli yokuşa süren İsrail yönetimi, savaşı bölgeye yaymak için birkaç saat arayla iki önemli isme suikast düzenledi. Beyrut’ta Hizbullah komutanı Fuat Şükür’ü hedef aldıktan birkaç saat sonra Hamas lideri Haniye’yi İran’da kaldığı konutta katletti. İran intikam yemini ederken, Orta Doğu’da bölgesel savaş endişeleri doruğa çıktı.

haniye.jpg

İsrail’de tarihin en aşırı sağ hükümeti Orta Doğu’yu topyekün bir savaşa sokma ve İran’ı çatışmanın içine çekme yolunda kritik suikastlara imza attı. İsrail ordusu, Salı günü önce Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’ü hedef almıştı. İsrail ordusu, saldırıda Şükür’ün öldürüldüğünü duyururken, Hizbullah halen bu haberi doğrulamadı. Ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi Tahran’da güdümlü bir füzeyle katleden İsrail, topraklarında düzenlediği saldırıyla İran’ı savaşa çekmek için bir kritik hamle daha yaptı. Hakkında ciddi yolsuzluk iddiaları halen yargıda olan Netanyahu ve sürekli gerginlikten beslenen aşırı sağ ortakları, Gazze’de ateşkesi sürüncemede bırakırken savaşı geniş bir bölgeye yayma stratejisini de hayat geçirdi.

KONUTU HAVADAN VURULDU

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Haniye’nin Tahran’ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu’nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta yerel saatle 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu. Saldırıda savaş uçağı mı yoksa drone mu kullanıldığı hala belirsiz. Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın görevi yemin törenine katılmak için Tahran’da bulunuyordu.

KATAR’DA TOPRAĞA VERİLECEK

Haniye’nin naaşının bugün Tahran’da düzenlenecek cenaze töreninden sonra Katar’ın başkenti Doha’ya götürüleceği açıklandı. Açıklamada, 2 Ağustos’ta da cuma namazını müteakip başkent Doha’daki İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camisinde Heniyye için cenaze namazının kılınacağı belirtildi.

haniye2.jpg

İSRAİL: HER OLASILIĞA HAZIRIZ

Nitekim İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan’ın başkenti Beyrut ve İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırılar sonrası, “her türlü olasılıklara hazır” olduklarını ifade etti. İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinin, kabine üyelerine Haniye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği belirtildi. Bununla birlikte İsrail’in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, İletişim Bakanı Shlomo Karhi ve Diaspora Bakanı Amichai Chikli, sevinç paylaşımları yaptı. Eliyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Haniye’nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek.” ifadesini kullandı.

İRAN KIRMIZI İNTİKAM BAYRAĞINI ÇEKTİ

İran’ın Kum kentindeki Cemkeran Camii’nin kubbesine Haniye’nin öldürülmesinin ardından “intikam” anlamına gelen ve üzerinde Arapça “Hüseyin’in intikamı” yazılı kırmızı bayrak çekildi. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, suikastın İran’da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini ve İsrail’den Haniye’nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi. İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da,”Teröristleri pişman edeceğiz, Bu suikast teröristlerin korkakça bir eylemi” dedi. İran ayrıca, Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinde İsrail’e verdiği destek nedeniyle ABD’nin de sorumluluğu olduğunu savundu. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu olağanüstü toplandı.

ABD: İLGİMİZ YOK, İSRAİL’İ SAVUNURUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Singapur’a ziyareti sırasında Channel News Asia kanalına verdiği röportajda, suikasttan önceden haberdar olmadıklarını ve ABD’nin söz konusu suikastta dahlinin bulunmadığını iddia etti. Tel Aviv yönetiminden ise henüz saldırıyı üstlenen resmi bir açıklama yapılmış değil. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrail’e yönelik bir saldırı gerçekleşmesi durumunda ABD’nin İsrail’i savunacağını açıkladı. Blinken ile Filipinler’i ziyaret eden Austin, “Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Bu benim görüşüm. Bence diplomasi için her zaman yer ve fırsat vardır” ifadelerini kullandı.

RUSYA VE ÇİN’DEN SERT TEPKİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin ölümüne yol açan saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” ifadelerini kullandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien ise, ülkesinin Haniye’nin İran’da öldürülmesine kesin bir dille karşı çıktığını ve kınadığını belirterek, olayın daha fazla bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceğini ifade etti.

LÜBNAN’DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney bölgesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısının 4’e, yaralıların ise 80’e yükseldiği belirtildi. İsrail ordusu, Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurmuştu. İsrail ordusu yaptığı yazılı açıklamada, saldırının savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, öldürülen komutanın Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın “sağ kolu” olduğunu iddia etti. Ancak Hizbullah daha sonra yaptığı açıklamada, Şükür’ün hedef alınan binada olduğu, enkaz altında arama ve kurtarma çalışmaların devam ettiğini belirterek, ölümünü doğrulamamıştı.

İRAN’DA DAHA ÖNCE DE BİRÇOK KRİTİK İSİM HEDEF OLDU

BU KADAR SUİKASTA NASIL ENGEL OLUNAMADI?

İran, sınırları içerisinde gerçekleştirilen bir dizi suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, güvenlik zafiyetinin giderilememesi yönünde eleştirilere hedef oluyor. İran’da 2010’da başlayan ve nükleer bilim insanları ile balistik füze programının başındaki isimlerin de hedef alındığı suikast ve sabotajlarda yedi üst düzey görevli öldü. Nükleer alanlarda çalışma yürüten İranlı bilim insanlarına yönelik suikastlar, Tahran Üniversitesi’nde fizik profesörü olarak görev yapan Mesud Alimuhammedi’nin 2010’da öldürülmesiyle başladı. 29 Aralık 2010’da ise İran Atom Enerjisi Kurumu bünyesinde kuantum fiziği alanında çalışmalar yapan profesör Mecid Şehriyari, seyir halindeki aracına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitirdi. Aynı gün Şehid Beheşti Üniversitesi’nde nükleer fizik profesörü olan Feridun Abbasi’ye de aynı yöntemle suikast girişimi düzenlendi ancak Abbasi, saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu. Bir diğer nükleer fizikçi Daryuş Rızainejad ise 23 Temmuz 2010’da Tahran’da eşi ile çocuğunu kreşten aldıktan sonra motosikletli saldırganlar tarafından açılan ateş sonucu öldü. Natanz’daki uranyum zenginleştirme merkezinde görevli nükleer fizikçi Mustafa Ahmedi Ruşen de 11 Ocak 2012’de arabasına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucunda yaşamını yitirdi. Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de Bağdat’ta ABD saldırısında öldürülmesinden sonra İran’ı sarsan en büyük olaylardan biri de ülkenin nükleer programının mimarı olarak bilinen bilim insanı Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesi oldu.

TAHRAN’DAKİ SON GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

1kapak-006.jpg

Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın görevi teslim törenine katılmak için bulunduğu Tahran’da, evinde İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin son görüntüleri paylaşıldı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın Türkiye ofisi sosyal medya hesabından Haniye’nin Tahran’daki son fotoğrafları paylaşıldı. Önceki gün İran Meclisi’nde düzenlenen 9’uncu Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine, Haniye, Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım (sağ 2), Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale (sol 2) ve Yemen’deki İran destekli Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam (solda) katılmıştı. Haniye ayrıca İran Dini Lideri Ali Hamaney ile de bir araya gelmişti.

HAMAS: CEZASIZ KALMAYACAK ABBAS’TAN BİRLİK ÇAĞRISI

  • Üst düzey Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk: Haniye suikastı cezasız kalmayacak korkakça bir eylem. ’ olduğunu belirtti.
  • Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas lideri İsmail Heniyye’ye yönelik suikastı “korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak” nitelendirerek, Filistin için birlik çağrısında bulundu. Suikast nedeniyle bir günlük yas ilan ettiği bildirildi.
  • Hizbullah Hareketi, Hamas’a ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulundu.
  • Gazze’deki Filistinli grupların büyük bölümünü bünyesinde barındıran Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi, genel grev ve temas hatlarında protesto çağrısı yaptı.
  • Yemen’deki Husilerin Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali El Husi de “İsmail Haniye’yi hedef almak menfur bir terör saldırısı ve kanunlar ile ideal değerlerin alenen ihlalidir” diye konuştu.

1996’DAN BU YANA ÖRGÜT LİDERLERİ HEDEF

  • Hamas mensubu Yahya Ayaş, 5 Ocak 1996 yılında telefonun elinde olduğu sırada patlaması üzerine hayatını kaybetti.
  • İsrail, Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’i 22 Mart 2004 tarihinde, Gazze kentinde bir camiden çıkarken helikopterden düzenlediği bir düzenlediği füze saldırısı ile öldürdü.
  • Hamas lideri Abdülaziz Er Rantisi, 17 Nisan 2004’te Gazze kentinde İsrail’e ait bir helikopterden bir araca düzenlenen füze saldırısında öldürüldü.
  • Hamas’ın bomba yapımından sorumlu olduğu ifade edilen mensubu Adnan al-Ghoul, İsrail’in 21 Ekim 2004’te düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.
  • İsrail’in hava saldırılarında ölen bir diğer isim ise Hamas’ın içişleri bakanı Said Seyyam’dı. Seyyam, Gazze Şeridi’nde 15 Ocak 2009 tarihinde öldürüldü.
  • İsrail’in bir diğer suikastı ise 7 Ekim 2023’teki saldırıların ardından geldi. Hamas liderinin yardımcısı Salih El Aruri, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta İsrail’in düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısında yaşamını yitirdi.

GAZZELİ SİVİLLERE BOMBARDIMAN

İsrail savaş uçakları dün Gazze’nin orta kesiminde yer alan Bureyc Mülteci Kampı’nı bombaladı. Saldırıda en az 9 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Ölü ve yaralılar Nusayrat Mülteci Kampı’nda yer alan Avde Hastanesi’ne nakledildi. İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı’nın girişinde toplananları da hedef aldığı, saldırıda 12 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki Ez-Zevayide beldesinde ise bir aracı hedef aldığı hava saldırısında 10 Filistinli hayatını kaybetti. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçağı, Ez-Zevayide beldesinin girişine yakın Salahaddin Caddesi’nde sivil bir aracı hedef aldı. Aksa Şehitleri Hastanesindeki sağlık kaynakları, hastaneye İsrail’in saldırısında ölen 10 Filistinlinin naaşı ve 3 yaralının getirildiğini belirtti.

ABD, IRAK’TA HAŞDİ ŞABİ’NİN ÜSSÜNÜ VURDU

ABD ordusunun, Irak’ın Babil vilayetindeki silahlı gruplara karşı hava saldırısı düzenlediği bildirildi. ABD’li bir savunma yetkilisi, söz konusu saldırıya dair Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin Babil vilayetindeki Musayyib bölgesinde insansız hava aracıyla saldırı yapmaya çalışan savaşçıları hedef aldığını söyledi. Yetkili, “ABD Merkez Komutanlığı, söz konusu insansız hava araçlarını ABD ve Koalisyon Güçleri için tehdit oluşturduğunu değerlendirdi. Bu eylem, ABD’nin personelimizin güvenliği ve emniyeti konusundaki kararlılığının altını çizmektedir.” dedi. ABD’nin saldırısı, İsrail ordusunun Hizbullah’ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür’ü hedef almasından saatler sonra gerçekleşti.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN İSMAİL HANİYE SUİKASTI TEPKİSİ

NETANYAHU’YU ALKIŞLAYAN ABD BU KATLİAMA ORTAK

Haniye suikastına da değinen Özel ‘Netanyahu’yu alkışlayan ABD bu katliama ortak’ ifadesini kullandı.

Gündeme dair konuşan Özgür Özel, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, İran’ın başkenti Tahran’da kaldığı konutunda suikasta uğrayarak hayatını kaybetmesi, İsrail’in yaptığı saldırılar hakkında konuştu. Amerika’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu alkışlayanların bu katliamın ortağı olduğunu belirten Özel, “Biz nerede bir şiddet varsa nerede bir ölüm varsa bundan üzüntü duyarız. Biz İsrail’in Filistin’e yaptığı devlet teröründe duruyoruz. Ama Hamasın Ekim ayında başlattığı saldırılar hepimizi üzmüştü. Suçsuz insanlar öldü. Ama orada suçsuz insanlar öldü, biz buna karşılık veriyoruz diye 40 bin kişi öldürdüler. Hala daha durmuyorlar. Netanyahu’yu Amerika’da alkışlayanlar bu katliamın ortaklarıdır.

AKAN HER AKAN HER DAMLA KAN YÜREĞİMİZİ YAKIYOR

Netanyahu gibi birisine çocuk, kadın katiline, ambulans, hastane vurdurtan, ekmek kuyruğundaki insanlara ateş attırtan bir insanlık suçlusuna bir soygunun suçlusuna belki ileride bu noktaya gelecek iş. Bunun tanımı odur ve uluslararası camia bunu eninde sonunda kabul etmek zorunda kalacak. Alkış tutanlar bu şiddetin devamından sorumludurlar. Hamas liderinin öldürülmesi de bir şiddet olayıdır, bir cinayettir. Biz onu da tasvip etmiyoruz. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın akan her damla kan akan her damla gözyaşı bizim yüreğimizi sızlatmaktadır” dedi.

'SİYONİST BARBARLIK YİNE AMACINA ULAŞAMAYACAK'

İsrail’in Haniye’yi İran’da suikastla katletmesine Türkiye muhalefetiyle, iktidarıyla sert tepki gösterdi. Yaşananlara ‘Siyonist barbarlık’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Haniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır” dedi.

1kapak-007.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da suikastla öldürülmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. “Siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır” dedi. Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır.

İSRAİL TERÖRÜ SON BULACAK

Daha önce Şeyh Ahmed Yasin’e, Abdülaziz El Rantisi’ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise, İsmail Heniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır. İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır.

BÜTÜN YOLLARI DENEYECEĞİZ

Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Menfur saldırı sonucu şehit olan kardeşim İsmail Heniye’ye Allah’tan rahmet; ailesine sabır, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz ile İslam alemine başsağlığı diliyorum. Rabbim cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin.”

TÜRKİYE’YE GELİP MECLİS’TE KONUŞMASI BEKLENİYORDU

İsrail’in suikastıyla İran’ın başkenti Tahran’da katledilen Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Basına kapalı görüşmede Gazze’ye yardım ve ateşkes konuları ele alınmıştı. Ayrıca Erdoğan, Filistin’in yönetimi konusunda anlaşmazlık yaşayan El Fetih ve Hamas arasında liderler düzeyinde görüşmeye de geçen yıl ev sahipliği yaptı. Erdoğan, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile Gazze’nin kontrolünü elinde tutmaya devam eden Hamas’ın lideri İsmail Haniye’yi 26 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanlığı’nda ağırladı. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde ayakta alkışlanarak konuşturulması sonrası Haniye’nin de Ankarada TBMM’de konuşması önerisi dillendirildi. İktidar, Haniye’nin davet edildiğini belirtti. Ancak bu davet gerçekleşmeden İsrail suikastıyla Haniye katledildi.

İSRAİL BÖLGESEL SAVAŞI BAŞLATMAK ÜZERE İLK TETİĞE BASTI

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’ye düzenlenen suikast sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan "İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti" dedi. Fidan "Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir" dedi. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise " Bu saldırı, aynı zamanda Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır" denildi.

ABDULLAH GÜL: FİLİSTİN HALKININ BAŞI SAĞOLSUN

11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hamas lideri İsmail Haniye’nin alçak bir suikast sonucu şehit edilmesi dolayısıyla baş sağlığı mesajı yayımladı. Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Filistin topraklarının işgaline karşı direnişin sivil liderlerinden İsmail Haniye’ye yapılan suikastı şiddetle kınıyor, Filistin halkına başsağlığı diliyorum.”

AHMET DAVUTOĞLU: GERÇEK LİDER TEMSİL ETTİĞİ TOPLUMUN KADERİNİ PAYLAŞANDIR

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, İsrail’in İran’da öldürdüğü Hamas lideri Haniye ile ilgili paylaşımda bulundu. Davutoğlu, İsmail Haniye’nin Filistin halkıyla kader birliği içinde olduğunu ve liderliğinin gerçek anlamda bu toplumu paylaştığını belirterek, Haniye’nin öldürülmesini bu kader ortaklığının bir işareti olarak değerlendirdi. Geçtiğimiz hafta telefonda Haniye ile Gazze soykırımına ve Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki konuşmasına karşı aldıkları tavır üzerine görüştüklerini belirten Davutoğlu, Haniye’nin kendisine teşekkür ettiğini söyledi.

ALİ BABACAN: FİLİSTİN VE GAZZE’YE SABIR DİLİYORUM

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: İran’da gerçekleştirilen saldırı sonucu hayatını kaybeden İsmail Haniye’ye Allah’tan rahmet, Filistin halkına sabır ve başsağlığı diliyorum. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da mesajında “ Mücahit İsmail Haniye’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet, Kahraman Filistin halkına başsağlığı dilerim” dedi.

MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: ÇATIŞMA BAŞKA COĞRAFYAYA YAYILABİLİR

Haniye için İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da mesaj paylaştı: “İsrail’in komşumuz İran’ın toprak bütünlüğünü de ihlal edecek şekilde HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirdiği suikastı kınıyoruz. Yaşanmakta olan tırmanmanın yeni coğrafyalara sıçramadan soğukkanlı bir yaklaşımla yatışması için elden gelen her imkânın değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz. Bu çağrımızın yakın ve uzak coğrafyamızdaki tüm siyasetçiler nezdinde yankı bulmasını, söylem ve eylemlerine yansımasını dileriz.”

MAHMUD ABBAS TBMM’DE KONUŞACAK

Hamas Lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş, Filistin ile ilgili oturum düzenleneceğini ifade ederek “Önümüzdeki günlerde inşallah bir aksilik olmazsa Sayın Abbas’ı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na davet edeceğiz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, milletvekillerinin huzurunda Filistin davasını anlatacak” dedi. İletişim Başkanlığı, Abbas’ın 14-15 Ağustos’ta Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

'ADI KONULMAMIŞ BİR SAVAŞ HALİ VAR'

Haniye’nin suikastla katledilmesine ilişkin mesaj yayımlayan MHP lideri Bahçeli “Haniye’nin Tahran’da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olması Ortadoğu’yu saran kaosu çok daha derinleştirecektir. Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir. Mazlum bir halkın sistematik şekilde imhasına sessiz ve seyirci kalan uluslararası toplum derhal harekete geçmek zorundadır” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürülen Hamas Lideri İsmail Haniye için bir mesaj yayınladı. Bahçeli mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bu sabah Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olması Ortadoğu’yu saran kaosu çok daha derinleştirecektir. İsrail’in Gazze’ye ve nihai aşamada Lübnan’a yönelik saldırılarına eşzamanlı olarak İsmail Haniye’nin katledilmesi hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır. Mezkur suikastin İsrail Başbakanı’nın ABD ziyareti sonrasında, üstelik Tahran’da gerçekleşmesi tesadüfi olmasa gerektir. Terör eylemini yapan kadar siparişi ve ihaleyi veren, destek sağlayan, ortam açan elbette ağır sorumluluk altındadır. Haniye suikastinin çok boyutlu yansımaları ve operasyonel yankıları kaçınılmazdır. Kartlar açık oynanmaktadır.

Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir. Mazlum bir halkın sistematik şekilde imhasına sessiz ve seyirci kalan uluslararası toplum derhal harekete geçmek, bir yanda önleyici, diğer yanda da cezalandırıcı müdahalelerde bulunmak mecburiyetindedir. Ortadoğu’daki çatışma alanlarının kademeler halinde genişlemesi toplu ve yaygın bir savaşın adeta işaret fişeği mahiyetindedir. Tehlike çok ciddidir. Tehdit çok büyüktür. Bu karanlık tablonun başta İsrail olmak kaydıyla hiçbir ülkeye faydası dokunmayacaktır. Tarihin keskin virajlarıyla karşılaştığımız bugünlerde, İslam ülkeleri mutlak surette bir değerlendirme yapmak, ölüm sessizliğinden kurtulmak, üç maymunu oynayan atalet ve acziyetten derhal vazgeçmek durumundadır.”

SAADET PARTİSİ HANİYE İÇİN MEYDANLARA İNİYOR

Haniye için paylaşımda bulunan Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu “Haniye dünya genelinde Gazze halkına ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara destek çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya en güçlü şekilde karşılık verecek; 3 Ağustos Cumartesi Günü bütün teşkilatlarımızla, meydanlarda olacağız” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da suikastla öldürülmesine sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Haniye’nin çağrısını yerine getirerek bütün teşkilatlarıyla meydanlara çıkacaklarını söyledi. Karamollaoğlu X hesabından yaptığı paylaşımlarda şunları söyledi: “Hamas Lideri İsmail Haniye’nin alçak bir saldırı sonucunda şehit olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Haniye, yalnızca Filistin mücadelesinin değil tüm İslam ümmetinin onur simgesi, vakarın cisimleşmiş haliydi. Ailesini bu uğurda kaybetmesine rağmen duruşundan ve cesaretinden hiçbir şey eksilmeyen Haniye’nin mücadelesine şahidiz.
Filistin direnişinin lideri İsmail Haniye dünya genelinde Gazze halkına ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara destek çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya en güçlü şekilde karşılık verecek; 3 Ağustos Cumartesi Günü bütün teşkilatlarımızla, bütün Milli Görüşçü Kuruluşlarımızla meydanlarda olacağız.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN