Sırp lider Vucic lityum projesinde ‘ısrarcı’: Karşıt gösterileri diyalogla dindireceğiz

Sırp lider Vucic lityum projesinde ‘ısrarcı’: Karşıt gösterileri diyalogla dindireceğiz

Sırbistan’da lityum projesine karşı gösteriler sürerken, ülke lideri Vucic, çözümün diyalogla sağlanabileceğini ifade ederek "Biz, halkla konuşacağız” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkede lityum çıkarma projesine karşı düzenlenen gösterileri organize edenlerin ve muhaliflerin kendisinin görüşme çağrılarını reddettiklerini ancak çözümün diyalogla sağlanabileceğini belirterek, "Biz, halkla konuşacağız. Loznica'ya, Krupanj'a gideceğim, her yere gideceğim. Size kaç kişiyi toplayabildiğimi göstermek için büyük mitingler düzenlemeyeceğim. Gidip farklı düşünenlerle, sıradan insanlarla konuşacağım" dedi.

‘DEMOKRASİYE HİÇBİR FAYDASI OLMAZ’

Sırbistan Sarayı'nda konuşan Vucic, "Gösteriler, demokratik bir ortamda gerçekleşti ki bu, ülkemiz için çok önemli. Her şey demokratik ülkelerde olması gerektiği gibiydi" ifadelerini kullandı.

Gösterilerin sonra ermesinin ardından bazı eylemcilerin Belgrad'daki tren istasyonlarını trafiğe kapattıklarına işaret eden Vucic, buna benzer bir eylemi beklediklerini ve bunun demokrasiye hiçbir faydasının olmadığını söyledi.

Vucic, Sırp polisi ve tüm güvenlik güçlerini "hoşgörüleri ve profesyonellikleri" dolayısıyla tebrik ederek, "Göstericilerin Sırbistan'ın durumunu kötüleştirme konusundaki heveslerini ve isteklerini anlıyorum, bununla hiçbir sorunum yok. Bence herkes, Priştine ve Zagreb'de olup bitenleri okuduğunda hangi tarafta olması gerektiğini açıkça anlıyor. Ülkede yaşayan insanların neden Sırbistan ekonomisini mahvetmek istediklerini anlamıyorum" diye konuştu.

14 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Sırbistan İçişleri Bakanı Dacic, dün gece göstericiler tarafından ulaşıma kapatılan tren istasyonlarının açıldığını belirterek, kamu düzenini ve huzurunu bozdukları iddiasıyla 2'si yabancı 14 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Eylemcilerle görüşmeler sırasında gösterilerin barışçıl geçmesi yönündeki taleplerini defalarca dile getirdiklerini yineleyen Dacic, "Her şeyin polis müdahalesi olmadan gerçekleşmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek ve polise profesyonelliklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Polis, dün geceden beri tetikteydi ve hala tetikte." diye konuştu.

Bu arada, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları dolayısıyla Fransa'da bulunan Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic de burada yerel basına dün geceki gösterilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Vucevic, kimsenin gösteri yapmasına karşı olmadıklarını belirterek, gösterilerin proje karşıtı değil Cumhurbaşkanı Vucic karşıtı olduğunu savundu.

Başbakan Vucevic, "Aleksandar Vucic'in devrilmesiyle birlikte bu hükümetin ne meşruluğu ne de yasallığı kalır. Sonra her şey iptal edilir. Seçimsiz iktidara gelmeye çalışanların hedefi de bu. Bugün Rio Tinto'yu protesto edenlerin Rio Tinto'yu Sırbistan'a getirmiş olmaları ilginç." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN