Avrupa Birliği ülkeleri son yıllarda sınır güvenliğini arttırmak ve yasa dışı göçü önlemek için yeni önlemleri devreye alıyor. Schengen bölgesine gidecek vatandaşların dikkat etmesi gereken yeni sistemin detayları paylaşıldı. 10 Kasım'dan itibaren geçerli olacak. İşte tüm detaylar…
Avrupa Birliği ülkelerine girmek isteyenler artık elektronik sistemle ülkeye giriş yapacak. Avrupa Birliği ülkelerinin sınır güvenliğini arttırması ve yasa dışı göçü önlemesi amacıyla alınan kararlar doğrultusunda elektronik giriş çıkış sisteme devreye alınıyor. Bu sayede sınır güvenliği artırılırken yasa dışı göçün de önüne geçilmiş olacak. Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi (EES), 10 Kasım 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek. İşte tüm detaylar…
KISA SÜRELİ GİRİŞ ÇIKIŞLARI İÇİN UYGULANACAK
Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, 10 Kasım 2024 tarihi itibarıyla devreye alınacak elektronik giriş çıkış sisteminin detaylarını paylaştı. Sistemin kısa süreli kalışlar için geçerli olduğunu belirten Johansson, Avrupa ülkelerine seyahat eden 3 ülke vatandaşlarının yeni kurallara tabi tutulacağını duyurdu. Bunun yanı sıra elektronik giriş çıkış sistemi ile birlikte ABD vizesine tabi olmayan ülke vatandaşlarının bile kişisel verilerinin dijital olarak toplanacağı aktarıldı.
29 ÜLKEDE UYGULANACAK
Yeni elektronik sistem, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan 3. ülke vatandaşlarının pasaportlarının elle dalgalanmasının yerini alacak. Bu doğrultuda girişte ve çıkışta kişilerin biyometrik verileri yani yüz resmi ve 4 parmak izi alınırken söz konusu sistem ile birlikte Schengen bölgesindeki 27 ülke ve Bulgaristan ve Romanya'da uygulanacak.
HERKES YENİ SİSTEME UYACAK
Avrupa Birliği ülkelerine yapılacak seyahatler konusunda Türk vatandaşlarına uyarılar yapıldı. Seyahat uygulamalarında EES uygulaması yapılırken sınır kapılarında biyometrik verilerin alınması zorunlu hale getirilecek. Türk vatandaşlarının seyahat öncesinde herhangi bir belge sunmasına gerek olmayacak. Giriş ve çıkış işlemleri esnasında biyometrik verilerin toplanması sınırda bekleme süresinin uzamasına neden olmaktadır.
Göç politikaları uzmanları elektronik giriş çıkış sisteminin avrupa'sını yönetimini modernize etmek için atılmış bir adım olduğunu belirtti. Dijital kayıtların sınır geçişlerinde daha hızlı ve güvenli bir uygulama haline getirilmesi amaçlanıyor. Sistemin uygulamaya alınması doğrultusunda sınır kapılarında biyometrik veri toplama süreçlerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Sınır geçişlerinde yaşanabilecek uzun bekleme süreleri ve teknolojik aksaklıklar gibi sorunlara karşı hazırlıklı olunması gerekiyor.