Rusya’ya başvuru mektubu gönderdiler: Bir ülke daha BRICS'e katılıyor

Rusya’ya başvuru mektubu gönderdiler: Bir ülke daha BRICS'e katılıyor

Malezyalı yetkililer, BRICS’e katılmak için Rusya'ya başvuru mektubu gönderdiklerini duyurdu.

Malezya'nın Putrayaja şehrinde Başbakanı Enver İbrahim'in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesine ilişkin Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, ticaret, yatırım, güvenlik, yüksek öğrenim, bilim ve teknoloji ile turizm dahil olmak üzere çeşitli konularda işbirliğinin genişletilmesi konuları ele alındı.

Malezya'nın BRICS'e katılma arzusu, görüşmenin "ana gündemi" olurken, Malezya, "BRICS'e katılmak için Rusya'ya bir başvuru mektubu gönderdiğini" ve üye ülke ya da stratejik ortak olarak katılmaya açık olduğunu duyurdu.

Görüşmede, Filistin'deki mevcut durum da ele alındı. Malezya, Gazze'de kalıcı bir ateşkes ve insani yardımın yanı sıra Filistin'in Birleşmiş Milletler'e (BM) tam üye olarak kabul edilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Enver, görüşmede, Ukrayna'daki çatışmanın çözümünün diyalogdan geçtiğini söyledi.

BRICS NEDİR?

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nın, bu yıl da Mısır, Etiyopya, İran ve BAE'nin katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi.

30 ülkenin daha katılmaya hazır olduğu BRICS, küresel ekonomide önemli konuma sahip ve dünya düzeninde alternatif birlik olma yolunda ilerliyor.

Ekonomi ağırlıklı BRICS, gelişmekte olan ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin hakimiyetine direnç gösteren devletlere uluslararası konularda daha fazla temsil ve söz hakkının verilmesi hedefini de güdüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN