Rus Ayısı Ne Anlama Geliyor? İşte 'Rus Ayısı'nın Kökeni Ve Anlamı

Rus Ayısı Ne Anlama Geliyor? İşte 'Rus Ayısı'nın Kökeni Ve Anlamı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de 'Rus Ayısı' tabirlerinin yapılmasına neden oldu. Peki Rusların sembolü ayı ne anlama geliyor? Rus Ayısı'nın anlamı ne? İşte Rus Ayısı ve tarihi...

İnsanlar gibi birçok millet de kendilerine hayvan benzetmesi yapılmasına tepki gösterir. Oysa iş Ruslara gelince durum biraz farklılık gösteriyor.

Ruslar kendilerine 'Ayı' benzetmesi yapılmasına tepki göstermiyor hatta bundan hoşlanıyor. Peki sık sık dile getirilen 'Rus Ayısı' ne anlama geliyor? Rus Ayısı yakıştırmasının tarihi ve kullanım alanları neler?

DİPLOMATİK ARENADA KULLANILIYOR

Her ülkenin en seçkin beyinlerinin yönlendirildiği diplomasi alanında da bir argo mevcut. Bu argoda Ruslara yönelik yapılan 'Ayı' yakıştırması da önemli bir yer kaplıyor.

rus-ayisi-4.jpg

Pek çok Batılı diplomat ve gazeteci, Rusya ve Rusya lideri Vladimir Putin saldırgan bir politika izlemeye başladığında "İşte Rus Ayısı'nın yeni hamlesi", "Rus Ayısı'nın son kozu", "Rus Ayısı'ndan yeni karar", "Rus Ayısı yapacağını yaptı" tarzında yakıştırmalar yapıyor.

Ruslardaki ayı kültü ise epey eski bir tarihe dayanıyor.

COĞRAFYA ETKİSİ

Dünyanın en geniş coğrafyasına sahip ülkesi olan Rusya'nın özellikle Batı kesimlerinde bolca ormanlık alan bulunuyor. Bu alan özellikle 16'ncı yüzyıldan bu yana önemli bir zenginleşmeye tanık oldu. Söz konusu zenginleşme, kültürel zenginliği ve çeşitliliği de beraberinde getirdi.

Ormanlık alanda sık sık ayılarla karşılan Ruslar için bu hayvanla karşılaşmak normalleşmiş, hayatın bir parçası haline gelmiştir.

Rus efsaneleri de bu hayvanın kültleşmesine olanak tanımıştır.

RUS MİTOLOJİSİNDE AYI

Kadim Rus mitolojisine göre Ruslar, ilk insan olan Adem ve Havva'nın ormana kendi başına yaşaması ve başının çaresine bakması için bıraktıkları çocuklardır. Bu çocuklar kendi aralarında çoğalmış ve esrarengiz bir şekilde ayıya dönüşmüştür.

Bu durum Rusların ayıyı sıradan bir hayvan olarak değil kendi öz kardeşleri gibi görmelerini sağlamıştır.

Bu aynı zamanda Rusların ayı sembolüyle bütünleşmelerine de olanak tanımıştır.

Çoğunluğunun ormanlık arazide yaşadığını belirttiğimiz Rusya halkları, ayılar gibi ormanın zor koşulları altında mücadele etmeye ve ayakta kalmaya alışmışlardır.

KORKUNÇ İVAN ETKİSİ

Acımasızlığıyla tarihe geçen bir Rus hükümdarı, ayı sembolünün milletle bütünleşmesinde önemli bir rol oynadı. Kendi halkına her türlü zulmü yapan ancak tahtı bırakmasına rağmen halkın kendisinden vazgeçemediği ilk 'Rus Ayısı' Korkunç İvan, 1533-1584 döneminde Rusya İmparatorluğu'nun tahtında bulunuyordu.

Korkunç İvan olarak adlandırılan Çar 4. İvan, 3 yaşında tahta oturmuş, daha sonra annesini ve saray görevlilerini görevlerinden uzaklaştırarak tarih sahnesine çıkmıştı.

rus-ayisi-2.jpg

Bir ayı gibi hızla büyüyen ve güçlenen imaj çizen İvan, ayayı çarlık amblemine ekledi. Tahtının ayılar tarafından korunduğu bir amblem çizdiren İvan böylece dosta ve düşmana ne kadar güçlü olduğunu göstermek istedi.

RUSLAR SÜPER GÜÇ OLUNCA...

18. yüzyılın sonlarında modernleşmeye başlayan Rusya, hızla yükselerek dünya sahnesine çıktı ve dünyanın en büyük güçlerinden birisi oldu. İngiltere ve Fransa'nın arsdından dünyanın en büyük gücü olarak sayılan Rus Çarlığı, diplomasi sahasında da her zaman kendi sınırlarının dışına çıkmaya hevesli bir tutum sergiledi.

Rusya'nın bu yıllarda artan gücü de diplomasi alanında elinin güçlenmesine olanak tanıdı.

Güçlü bir halk edebiyatına sahip olan Ruslar, ayı sembolünü kendi tarihlerine kazımayı başardılar.

Diplomasi arenasının argo jargonunda Rusların saldırgan hamleleri, 'Rus Ayısı'nın hamlesi olarak görülmeye başlandı.

Sovyetler Birliği döneminde de iki kutuplu dünyanın Doğu tarafının başını çeken Rusya, bu sembolün güçlenmesini sağladı.

AYIYA BİNEN PUTİN

Putin aslında hiçbir zaman ayıya binmedi ancak ata bindiği görüntü sosyal medya kullanıcıları tarafından montajlanarak bir ayıya binmiş görüntüsü verilmesine neden oldu.

Ancak KGB ajanı Putin, atalarının ortaya koyduğu 'Rus Ayısı' hamlesinin dünya üzerinde pekiştirilmesine olanak tanıdı.

rus-ayisi.jpg

Daha önce Gürcistan'a ve Kırım'a saldıran Putin, son olarak ülkeyi 'Neo-Nazilerden ve askerden arındırmak' bahanesiyle Ukrayna'ya saldırdı.

Bu durum ise 'Rus Ayısı tekrar dünya sahnesinde' yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN