İkinci Dünya savaşı sırasında lağvedilen ve dünyanın en büyük silah ihracatçıları arasında olmasına rağmen zayıf ordusu nedeniyle eleştirilen Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal savaşıyla ordusunu tekrar dizayn etmek için tarihinin en büyük bütçesini ayırdı. Birinci ve İkinci dünya savaşları hatırlatılarak “Uyuyan dev tekrar mı uyanıyor?” yorumları yapılırken NATO'dan Güçlü Alman Ordusu'na tam destek geldi. Stoltenberg "Güçlü ve hazır bir Alman ordusuna ihtiyacımız var" dedi.
Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın yenilmesiyle lağverilen ve Alman Ordusu Adolf Hitler tarafından 21 tümenden 1935-1945 yılları arasında yüzlerce tümenlik bir büyüklüğe ulaştırıldı. II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 13 milyon asker görev yapıyordu. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Mayıs 1945'te Müttefikler'e teslim oldu, 1946 yılında ise resmi olarak kaldırıldı.
Ancak dünyanın en büyük ekonomilerinden ve dünyanın en büyük silah ihracatçılarından biri olan Almanya'nın zayıf ordusu zaman zaman eleştirildi. Bu eleştiri Rusya'nın Ukrayna savaşında Kiev'in kapısına dayanmasıyla yükseldi.
Gelinen aşamada 'Avrupa Ortak Ordusu' tezleri konuşulmaya başlanırken Olaf Scholz liderliğinde kurulan Berlin hükümeti tarihinin en büyük bütçesini ayırarak ordusunu tekrardan güçlü hale getirme kararı aldı. Bu girişime NATO'dan da tam destek geldi.
'NATO'NUN GÜÇLÜ VE HAZIR BİR ALMAN ORDUSUNA İHTİYACI VAR"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'ya ordusunu güçlendirmeye devam etmesi için çağrıda bulundu. Berlin Güvenlik Konferansı'nda konuşan Stoltenberg "Almanya'nın yeni savaş jetleri, helikopterler, gemiler ve denizaltılara yatırım için savunma harcamalarını büyük ölçüde artırma kararı tarihi nitelik taşıyor" ifadesini kullandı.
Ukrayna'daki savaşı hatırlatarak "Bu, değişen güvenlik ortamımızı yansıtan gerçek bir dönüm noktası" diyen NATO Genel Sekreteri "Güçlü ve hazır bir Alman ordusuna ihtiyacımız var" açıklamasında bulundu.
Ayrıca güçlü bir Alman savunma sanayisi olmasının sadece Almanya'nın değil, Avrupa'nın hatta tüm dünyanın güvenliği için önem teşkil ettiğini belirten Stoltenberg, Ukrayna konusunda verdiği destek ve müttefiklerin savunmalarının güçlendirilmesinde oynadığı "kritik rol" için de Berlin'e teşekkür etti. DW Türkçe'nin aktardığına göre Stoltenberg, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı mali, insani ve askeri yardımların cephede fark yarattığını sözlerine ekledi.
'NATO RUSYA'YI HAFİFE ALMAZ'
Stoltenberg, Ukrayna'ya müttefik ülkelerce verilen desteğin artırılması ve hızlandırılması için de çağrıda bulundu. "Rusya'yı hafife almamalıyız. Ukrayna kentleri, siviller ve kritik altyapılara Rus füzeleri yağmaya devam ediyor" diyen Stoltenberg, bunların kışla beraber "büyük insani acılara" neden olduğunu ifade etti.
Behörden Spiegel gazetesinin bu yıl Norveç'le birlikte organize ettiği Berlin Güvenlik Konferansı'nın katılımcıları arasında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Norveçli mevkidaşı Jonas Gahr Store'nin yanı sıra Almanya, Norveç, Danimarka ve Finlandiya savunma bakanları da bulunuyor.