ABD yönetimi ilk kez "egemen milletler" için kullanılan program kapsamında Tayvan'a askeri yardım yapacağını açıkladı. Açıklamanın ardından Çin'in tepkisi gecikmedi. Çin, ABD'nin, Tayvan'a, "egemen ülkelere" yönelik bir program olan "Yabancı Askeri Finansman" (FMF) dahilindeki askeri yardıma onay vermesini kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Tayvan sorununun Çin'in "iç işi" olduğunu, yabancı müdahalesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.
ABD yönetimi, ilk kez "egemen milletler" için kullanılan program kapsamında Tayvan'a ABD askeri ekipmanının gönderilmesi için gerekli fonu onayladı.
CNN'in haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı, genellikle "egemen milletler" için kullanılan "Yabancı askeri finansman (FMF)" programı dahilinde Tayvan'a 80 milyon dolar değerine askeri yardım yapılmasına ilişkin Kongre'ye bildirimde bulundu. CNN'in ulaştığı söz konusu bildirimde, yapılacak yardımın Tayvan'ın "meşru müdafaa kabiliyetini geliştireceği" belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü de CNN'e yaptığı açıklamada, "Tayvan ile İlişkiler Kanunu kapsamında 'tek Çin' politikamız değişmedi" ifadesini kullanırken, ABD'nin Tayvan'ın meşru müdafaasına desteğini sürdüreceğini kaydetti. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, söz konusu adımı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
ÇİN'İN TEPKİSİ GECİKMEDİ
Çin, ABD'nin, Tayvan'a, "egemen ülkelere" yönelik bir program olan "Yabancı Askeri Finansman" (FMF) dahilindeki askeri yardıma onay vermesini kınadı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, ABD'nin "FMF" programı kapsamında Tayvan'a silah sağlamasının "tek Çin" ilkesini ihlal ettiğini, Çin ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'nin, özellikle de Tayvan'a silah satışına ilişkin 17 Ağustos 1982 tarihli bildirinin hükümlerine aykırı olduğunu belirtti.
'TAYVAN SORUNU ÇİN'İN İÇ İŞİ'
Planlanan yardımın Çin'in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiğini savunan Sözcü Vang, ABD'yi kınadıklarını bildirdi. Vang, Tayvan sorununun Çin'in "iç işi" olduğunu, yabancı müdahalesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak ABD'ye Tayvan ile askeri temaslarını kesmesi ve silah satışına son vermesi çağrısında bulundu.
CNN televizyonu, ABD Dışişleri Bakanlığının, genellikle "egemen ülkeler" için kullanılan FMF programı dahilinde Tayvan'a 80 milyon dolar değerine askeri yardım yapılmasına ilişkin Kongre'ye bildirimde bulunduğunu bildirmişti.
ABD, Çin ile imzaladığı 17 Ağustos 1982 tarihli ortak bildiride Tayvan'a silah satmayacağını açıkça ifade etmese de "Çin'in Tayvan Boğazı'nı silahlandırmasına mukabil bir seviyeye indireceğini" deklare etmişti.
Ada çevresinde 24 hava aracı ve 5 gemi tespit edildi: Çin Tayvan'da gerilimi yükseltiyor
Tayvan çevresinde 32 hava aracı ve 9 gemi... Çin ‘savaş oyunlarını’ sürdürüyor
Çin'in, topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.