Libya Kızılayı, ülkenin doğusunu etkileyen fırtınada iki barajın çöktüğü Derne kentinde ölenlerin sayısının 11 bine yükseldiğini açıklarken, Libyalılar acı ve öfke içinde. Libyalı bir baba 22 yaşındaki tek oğlunun gözleri önünde ölmesini çaresizce izlediğini anlattı. Binlerce cansız bedeni arama çalışmaları ise sürüyor.
Libya’da 10 Eylül’de meydana gelen sel felaketi sonrası hayatta kalanlara yardım etmek ve ölülerin yerini tespit etmek için canhıraş bir mücadele veriliyor. Daniel Fırtınası’nın ardından iki barajın çökmesi ve Derne kentindeki tüm mahalleleri sular altında bırakması sonucu can kayıpları 11 bine ulaşırken, daha binlerce cesedin kayıp olduğu bildiriliyor.
Üst düzey BM yetkilisi Martin Griffiths, felaketin iklim değişikliği ve yarattığı zorluklar konusunda “büyük bir hatırlatma” olduğunu söyledi.
BM Dünya Meteoroloji Örgütü de, uyarılar yapılmış olsaydı ölümlerin çoğunun önlenebileceğini söylüyor. Bu nedenle Libya halkı çok öfkeli ve birçoğu “bu bir felaket değil, tambir sorumsuzluk ve ihmal” diye tepkilerini dile getiriyor. Hayatta kalanlar ise korkunç kaçışları ve insanların gözlerinin önünde sürüklenip gittiğini anlattılar. Derne vadisine bakan evleri sular altında kalan bir aile 40 yakınını kaybetti. Bir başka yürek parçalayıcı hikayede ise bir baba kendisi kurtuldu ama 22 yaşındaki tek oğlunun gözleri önünde ölmesini çaresizce izledi. İsmini vermek istemeyen acılı baba, “Gece saat 2’de, sel tehlikeli boyutlara ulaşıp evimize ulaştıktan sonra oğlumu almaya gittim. Oğlum bir arkadaşının evindeydi. Ona ulaştıktan dakikalar sonra sular bizi boğdu ve çatıya doğru itti. Saatlerce mücadele ettik. Sonunda sular oğlumu gözlerimin önünde alıp götürdü ve başını kapıya çarptı. Sabaha kadar orada kaldı. Tek oğlumu kaybettiğimde ondan duyduğum son sözler ‘Beni affet baba’ oldu. O bir üniversite öğrencisiydi.” diye konuştu. Yetkililer kayıp insan sayısının yaklaşık 10,000 olduğunu tahmin ediyor.
Libya Kızılayı yaklaşık 2,000 cesedin denize sürüklendiğini açıkladı. BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü yaklaşık 30 bin kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor. Hükümet yetkilileri, kentte iki barajın yıkılması ve sele yol açması konusunda soruşturma başlatılması çağrısı yapıyor.
Derne’ye giderek yardımları koordine eden AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ise, kentteki durumun “hiçbir sel felaketine benzemediğini” söyledi. Taşdelen, selin 5 - 6 kat seviyesine çıktığını ilk kez gördüğünü söyledi. BBC’ye konuşan Libya’da 40 yılı aşkın süredir çalışan şehir planlamacısı olan Kanakis Mandalios, 1997’den bu yana Libya’da hiçbir yeni şehir planı hazırlanmadığını söylüyor, bunun felaketin boyutuna katkıda bulunduğunu belirtiyor. Bu arada BM, Libya’da kirli sudan kaynaklanan hastalık tehlikesi konusunda uyarıda bulundu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, BBC’ye verdiği demeçte su kuyularının kirlendiğini söyledi.