İtalya’da mahkemeden hükümetin Arnavutluk planına engel: 12 göçmen geri dönecek

İtalya’da mahkemeden hükümetin Arnavutluk planına engel: 12 göçmen geri dönecek

İtalya’da mahkeme, ülkedeki düzensiz göçmenlere ilişkin işlemlerin yapılacağı Arnavutluk’taki merkeze gönderilen 12 kişilik ilk kafilenin İtalya’ya geri getirilmesi gerektiğini bildirerek orada tutulamayacağı yönünde karar verdi.

İtalya başkenti Roma’da mahkemenin özel göçmenlik birimi, İtalyan donanmasına ait Libra gemisi tarafından 16 Ekim’de Arnavutluk topraklarında yeni kurulan göçmen merkezlerine götürülen göçmenlere dair bir karar aldı.

ANSA ajansının haberine göre mahkeme, Arnavutluk'a götürülen 12 düzensiz göçmenin, Bangladeş ve Mısır'dan geldikleri gerekçesiyle burada tutulmalarını onaylamadı. Mahkemenin, söz konusu ülkelerin "güvenli ülke" statüsünde olmaması sebebiyle bu kararı aldığı belirtilerek göçmenlerin Bari kentine geri gönderilmesinin beklendiği kaydedildi.

BAKAN TAJANİ: HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYUN

Mahkemenin bu kararına Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İtalya-Fransa sınırındaki Ventimiglia kasabasında düzenlediği basın toplantısında tepki gösterdi.

Tajani, "Yargının kararlarına saygı duymaya alışkınım ama yasama ve yürütme erklerinin kararlarına da saygı duyulmasını isterim. Çünkü demokrasi üçlü kuvvetler ayrılığına dayanır. Yargı, yasaları uygulamalıdır, değiştirmemeli veya yürütmenin işini yapmasına engel olmamalıdır. Güç, her zaman bu parlamentoyu ve bu hükümeti seçen halktan gelir. Halkın iradesine her zaman saygı duyulması gerekir. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de İtalya-Arnavutluk anlaşmasını takip edilecek bir model olduğu düşüncesinde. Biz de bu yolda ilerleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘İTİRAZ EDECEĞİZ’

Tajani ile basın toplantısına katılan İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi de yargı kararlarına saygı duyduğunu ancak bu karara itiraz edeceklerini ve temyize götüreceklerini söyledi. Piantedosi, ayrıca Avrupa ve ulusal hukuk bağlamında tasdik almak için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Roma Mahkemesinin kararına bir tepki de iktidar ortağı aşırı sağcı Lig Partisinden geldi. Partiden yapılan yazılı açıklamada, kararın "kabul edilemez ve ciddi" olduğu ileri sürüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN