Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davanın ilk duruşması Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleşti. 12 Ocak'ta ise İsrail avukatları Divan Hakimlerine sunum yapacak.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, Gazze'yi bombardıman yağmuruna tutan İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı 'soykırım' davasındaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin iki gün sürecek duruşmalar Hollanda'nın Lahey kentinde sona erdi.
Lahey'deki mahkeme oturumu Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı yönündeki tek turluk sözlü savunmasını dinlemeyi tamamladı ve mahkeme İsrail'in davasını sunacağı yarına ertelendi.
YARIN İSRAİLLİLER KENDİNİ SAVUNACAK
Başlayan duruşmada Güney Afrika avukatları, 12 Ocak'ta ise İsrail avukatları Divan hakimlerine sunum yaptı.
TÜRK HEYETİ DE SALONDA YERİNİ ALDI
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki heyet, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında açtığı "soykırım" davasındaki duruşmaları takip etmek üzere Lahey’e gitti.
"Güney Afrika'nın İsrail aleyhine yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Yüksel, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Filistin topraklarındaki uluslararası hukuk ihlallerinin artarak devam ettiğini kaydetti. Yüksel, Güney Afrika’nın İsrail aleyhinde dava açarak ihlallerin durdurulmasına yönelik attığı adımın önemli olduğunu ifade etti.
'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Yüksel, dava süreci devam ederken bu soykırımın durması ve durumun daha da kötüleşmemesi için Divanın geçici tedbir kararlarına hükmetmesini beklediklerini belirterek, "Divandan dokuz başlık altında İsrail aleyhine geçici tedbirlere hükmetmesi talep ediliyor. Bizler de, cuma günü tamamlanacak tedbir duruşmaları neticesinde, hakimlerin en hızlı sürede kararlarını açıklayarak, talep edilen geçici tedbirlere hükmetmesi bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin ilk günlerden itibaren hem insani yardımın geçişine hem de kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerini sürdürdüğüne değinen Yüksel, "Bu ve diğer uluslararası mahkemelerde alınan kararların uygulanmasının da takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz." dedi.
CANLI İZLENDİ
İsrail’in talebi üzerine bugün ve yarın yapılacak sözlü oturumlar, birer saat uzatıldı. Duruşmalar, iki gün boyunca 10.00-13.00 saatleri arasında görülecek ve Uluslararası Adalet Divanı’nın internet sitesinden canlı olarak izlendi.
NE OLMUŞTU?
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de dava açarak İsrail için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.
Başvuruda "İsrail'in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir." ifadelerine yer verilirken, eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmek" amacı taşıdığı vurgulanmıştı.
Soykırım Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor.
UAD, aciliyet gerektiren durumlarda ihtiyati tedbir kararına hükmederek, söz konusu ihlallerin dava süreci sonlanana kadar durdurulmasına hükmedebiliyor.