İran ve Rusya’dan yeni ‘strateji’ kararı: İş birliğini hızlandırıyorlar

İran ve Rusya’dan yeni ‘strateji’ kararı: İş birliğini hızlandırıyorlar

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, Orta Doğu'daki gerilimlerin arttığı bir dönemde İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüşmek üzere Tahran'a gitti. Salı günü yapılan toplantıda, İran ve Rusya'nın stratejik olarak ikili ilişkilerini "hızlandırma" konusunda anlaştıkları belirtildi.

İran ve Rusya'nın üst düzey yetkilileri, Tahran'da gerçekleştirdikleri toplantıda iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve Orta Doğu'daki güncel sorunları ele almak üzere bir araya geldi. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'nun, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmelerde, iki ülke arasındaki işbirliğinin hızlandırılması ve stratejik ilişkilerin derinleştirilmesi üzerinde duruldu.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (sağda) 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü İran'ın başkenti Tahran'daki ofisinde Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergei Shoigu ile görüşüyor.Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan

'İLİŞKİLER STRATEJİK'

Toplantının detaylarına ilişkin İran hükümeti tarafından yayımlanan rapora göre, Pezeşkiyan, Rusya'yı İran'ın “dost ülkelerinden” biri olarak nitelendirdi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin “stratejik” olduğunu vurguladı. Gazze'de devam eden savaşın gölgesinde, Rusya ve İran arasındaki askeri ittifak daha somut bir hale geldi. İran'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında kullanması için insansız hava araçları sağlaması, bu ortaklığın en son örneklerinden biri olarak değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca, iki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanması ve Kuzey-Güney Koridoru'nun inşasının hızlandırılması konularına da değinildi. Şoygu, bu çok yönlü ulaşım ağı olan Kuzey-Güney Koridoru'nun, Rusya ve İran dahil birçok ülkeyi birbirine bağlayacağını belirtti. Şoygu, "İki ülke arasındaki ilişkiler tüm sektörlerde gelişiyor ve etkileşimlerin geliştirilmesi için çok iyi beklentiler var" şeklinde açıklamada bulundu.

'TEK ADAMLIK DÖNEMİNİN SONA ERDİĞİNE İNANIYORUZ'

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Gazze'deki son gelişmelere ve Hamas'ın üst düzey lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine atıfta bulunarak, uluslararası yasaların ihlal edildiğini belirtti. Pezeşkiyan, İsrail'in “suçu ve küstahlığı” için bir “yanıt” alacağını ifade etti ve ABD'yi hedef alarak, “ABD de dahil olmak üzere bazı güçlerin dünyadaki tek adamlık döneminin sona erdiğine inanıyoruz” dedi.

İRAN VE RUSYA STRATEJİK İŞ BİRLİĞİNİ HHIZLANDIRACAK

Pezeşkiyan, İran ve Rusya'nın çok kutuplu bir dünyayı teşvik etmek için işbirliğinin güvenlik ve barışın ilerlemesine katkı sağlayacağını vurguladı. İran ve Rusya'nın ilişkilerini stratejik bir boyuta taşımak için adımlar attığı bu dönemde, bölgesel gerilimlerin artmasıyla birlikte bu iki ülkenin yakın işbirliği daha da önem kazandı.

BÖLGESEL GERİLİMLER VE ULUSLARARASI TEPKİLER

Bu görüşmeler, Orta Doğu'da artan gerilimlerin ve uluslararası aktörlerin bölgede itidal çağrılarının ortasında gerçekleşti. Son olarak, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde gerçekleşen roket saldırısının ardından yaşanan gerilim, bölgedeki istikrarsızlığı artırmıştı. Avrupa Komisyonu ve diğer uluslararası liderler, bölgedeki gerilimin düşürülmesi için çeşitli çağrılarda bulundu. Brüksel'de bir dışişleri sözcüsü, gerilimi azaltmak için gerekli çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN