İranlı-Alman kadın hakları aktivisti Nahid Taghavi, İran'da dört yıldan uzun süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Uluslararası Af Örgütü, Taghavi'nin Almanya'ya döndüğünü duyurdu.
70 yaşındaki Taghavi'nin tahliyesi, sağlığından endişe eden hak gruplarının Tahran'a dava açması konusunda Alman hükümetine baskı yapması çağrılarının ardından geldi. Taghavi Ekim 2020'de İran'a yaptığı ziyaret sırasında gözaltına alınmış ve daha sonra yasa dışı bir gruba dahil olduğu ve devlet aleyhine propaganda yaptığı iddiasıyla 10 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
KIZI AÇIKLAMA YAPTI
Reuters'te yer alan habere göre Uluslararası Af Örgütü suçlamaları uydurma olarak nitelendirirken Taghavi'nin kızı Mariam Claren, “Annem sonunda eve döndü. Sevincimizi anlatmaya kelimeler yetmez. Aynı zamanda, bizden çalınan dört yılın ve ev hapsinde yaşadığı dehşetin yasını tutuyoruz.” açıklamasını yaptı.
İŞKENCE GÖRDÜ İDDİASI
Af Örgütü, Taghavi'nin hapishanede kaldığı süre boyunca işkence gördüğünü ve tek kişilik hücrede tutulduğunu öne sürdü. Aktivistin pazar günü güvenli bir şekilde Almanya'ya indiğini belirten Af Örgütü, İran'da daha birçok tahliyenin gerçekleşmesi çağrısında bulundu.
TAHRAN SESSİZ, BERLİN MUTLU
İran yargısı konuyla ilgili henüz yorum yapmadı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock X'te yaptığı paylaşımda, “Nahid Taghavi'nin nihayet ailesiyle yeniden kucaklaşabilmesi büyük bir sevinç anı.” dedi.
Almanya geçmişte İran ile çifte vatandaşlarını hapse atması nedeniyle çatışmış ve insan hakları sicilini eleştirmişti.
Ekim ayında Berlin, İran asıllı Alman vatandaşı Cemşid Şarmahd'ın idam edilmesi üzerine İran'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.