İran, ABD’nin gizli silahını ele geçirdi: 2025'te ilk kez göreve çıkmıştı

İran, ABD’nin gizli silahını ele geçirdi: 2025'te ilk kez göreve çıkmıştı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Donanması, Hürmüz Boğazı girişinde ABD Donanması’na ait gelişmiş bir insansız su altı aracını ele geçirdiğini duyurdu. İran devlet medyası aracın, ABD’li savunma şirketi Anduril Industries tarafından üretilen ve ilk örneği 2025’te ABD Donanması’na teslim edilen Dive-LD olduğunu açıkladı. Yaklaşık 5,8 metre uzunluğundaki sistem, 10 güne kadar otonom görev yapabiliyor ve 6 bin metre derinliğe inebiliyor.

İran ile ABD arasında Hürmüz Boğazı çevresinde tırmanan gerilimde dikkat çekici bir gelişme yaşandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Donanması, ABD’ye ait gelişmiş bir insansız su altı aracının Hürmüz Boğazı’nın girişinde ele geçirildiğini açıkladı.

Devrim Muhafızları’nın 12 numaralı bildirisinde operasyonun 8 Eylül sabahının erken saatlerinde gerçekleştirildiği belirtildi.

İran tarafından yapılan açıklamada, aracın “karmaşık bir istihbarat ve operasyon faaliyeti” sonucunda ele geçirildiği ve İran’ın elinde bulunduğu ifade edildi. Reuters da İran devlet medyasına dayandırdığı haberinde Devrim Muhafızları Donanması’nın ABD’ye ait insansız su altı aracını ele geçirdiğini duyurduğunu aktardı. ticias)

ABD DONANMASINA 2025’TE TESLİM EDİLMİŞTİ

İran devlet medyası ele geçirilen aracın Anduril Industries üretimi Dive-LD olduğunu bildirdi. Dive-LD, ABD merkezli savunma teknolojileri şirketi Anduril’in geliştirdiği büyük çaplı otonom su altı araçları ailesinin bir üyesi.

ABD Donanması, Anduril ve Dive ailesini daha önce uzun menzilli su altı gözetleme ve farklı görev yüklerinin taşınmasına yönelik programlar kapsamında seçmişti. Anduril, Dive-LD’nin ABD Donanması için istihbarat, gözetleme, keşif, mayın savaşı ve deniz tabanı operasyonları gibi görevlerde kullanılabileceğini açıklamıştı.

İlk Dive-LD aracının Nisan 2025’te ABD Donanması’nın Unmanned Undersea Vehicle Squadron 1 (UUVRON-1) birimine teslim edildiği bildirilmişti.

2025-4.jpg

6 BİN METRE DERİNLİĞE İNEBİLİYOR

Anduril’in açıkladığı teknik özelliklere göre Dive-LD yaklaşık 5,8 metre uzunluğa ve 1,2 metre çapa sahip.

Aracın öne çıkan özellikleri şöyle:

10 güne kadar otonom görev süresi

6 bin metreye kadar operasyon derinliği

1 metreküpten fazla modüler görev yükü kapasitesi

Elektrikli tahrik sistemi

Farklı sensör ve görev yüklerinin hızla entegre edilebilmesi

İskele, gemi veya farklı deniz platformlarından konuşlandırılabilme

Dive-LD’nin açık mimarisi sayesinde aracın görevine göre farklı sensörler ve ekipmanlarla donatılabildiği belirtiliyor.

İSTİHBARATTAN MAYIN AVCILIĞINA KADAR KULLANILABİLİYOR

Anduril, Dive-LD’nin askeri görevleri arasında istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR), mayın savaşı ve operasyon alanının su altından hazırlanmasını sıralıyor.

Platform aynı zamanda deniz tabanının haritalanması, su altı kablo ve boru hatlarının incelenmesi ve çeşitli sensörlerin uzun süre bölgede tutulması gibi görevler için de kullanılabiliyor.

Aracın modüler yapısı, Dive-LD’yi yalnızca bir keşif platformu olmaktan çıkararak farklı askeri görevler için yeniden yapılandırılabilir bir sisteme dönüştürüyor.

PAYLAŞILAN GÖRÜNTÜLER DIVE-LD İLE EŞLEŞİYOR

İran kaynakları daha sonra ele geçirilen su altı aracına ait görüntüler de yayımladı. Deniz savunma sistemleri üzerine uzmanlaşmış Naval News, görüntülerdeki aracın gövde yapısı, burun bölümü, su giriş delikleri, küçük şeffaf üst bölümü ve X biçimli dümen yapısının Anduril Dive-LD ile örtüştüğünü belirtti.

İran Devrim Muhafızları ise aracı “ganimet” olarak nitelendirdi.

HÜRMÜZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR

Gelişme, ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi çevresindeki askeri gerilimin yeniden yükseldiği bir dönemde yaşandı.

Son günlerde iki taraf arasında savaş gemileri, petrol tankerleri ve insansız sistemlerin de dahil olduğu karşılıklı askeri hamleler yaşanırken, Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi trafiğinde de ciddi düşüş görüldü.

Dünya petrol ticaretinin en kritik geçiş noktalarından biri olan Hürmüz’de ABD’ye ait gelişmiş bir otonom su altı sisteminin İran’ın eline geçtiğinin açıklanması, bölgedeki askeri ve teknolojik mücadele açısından da yeni bir aşamaya işaret ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN