İddia: İsrail, Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye iletti

İddia: İsrail, Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye iletti

ABD basınına göre İsrail, Beyaz Saray’a ilettiği bir raporda Lübnan'da ateşkes sağlamak için taleplerini sıraladı. Raporda, İsrail’in, ateşkesi değerlendirmeden önce güney Lübnan’da Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını ve Lübnan hava sahasına sınırsız erişim sağlamak istediği belirtildi.

ABD merkezli haber sitesi Axios’un ABD’li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre, İsrail, Beyaz Saray’a sunduğu bir raporda Lübnan'da ateşkes sağlamak için çeşitli taleplerini sıraladı.

İsrail, raporda, ateşkesi değerlendirmeden önce güney Lübnan’da Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını aktif bir şekilde uygulayabilmek ve savaşı sona erdirecek herhangi bir ateşkes anlaşması çerçevesinde Lübnan hava sahasına sınırsız erişim sağlamak istediğini belirtti.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını etkin bir şekilde uygulayarak Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin Güney Lübnan'da silahlı tek güç olmasını sağlamak istiyor. Ayrıca, fiili olarak sahip olduğu Lübnan hava sahası üzerinde operasyon özgürlüğü talebinde de bulundu.

Bununla birlikte, ismi açıklanmayan bir ABD’li yetkili, Axios’a verdiği demeçte, Lübnan ve uluslararası toplumun İsrail’in ateşkes önerisini kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Yetkili, önerinin “Lübnan’ın egemenliğini önemli ölçüde zedeleyeceği” uyarısında bulundu.

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN