Hristodulidis, Biden'la görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet edildi: ABD 27 yıl sonra Güney Kıbrıs politikasını değiştiriyor mu?

Hristodulidis, Biden'la görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet edildi: ABD 27 yıl sonra Güney Kıbrıs politikasını değiştiriyor mu?

Geçtiğimiz hafta uzun bir aradan sonra Kuzey ve Güney Kıbrıs liderleri BM Genel Merkezi'nde Genel Sekreter Guterres'in katılımıyla gayriresmi toplantıda bir araya gelmişti. Bu dikkat çeken gelişmede 'Rafta olan birleşme' konuşulurken ABD de sürpriz bir adım attı. En son bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderini 1996'da Beyaz Saray'a Clinton döneminde davet eden ABD, 27 yıl sonra ise Hristodulidis'i Joe Biden'la görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis'in, Başkan Joe Biden ile görüşmek için Beyaz Saray'a davet edildiği bildirildi. Cyprus Mail'in haberine göre; görüşme çarşamba günü (30 Ekim) Oval Ofis'te gerçekleşecek. Görüşmenin bir hükûmet kaynağı tarafından doğrulandığı öğrenildi.

Davet, GKRY ve ABD arasında bu hafta Lefkoşa'da gerçekleştirilen 'stratejik diyalog görüşmelerinin' ilk turundan birkaç gün sonra ve Pentagon ile GKRY arasından bir savunma anlaşması imzalanmasından birkaç ay sonra geldi. Bir GKRY lideri Beyaz Saray'a en son 1996 yılında davet edilmiş ve Cumhurbaşkanı Glafkos Clerides, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

GRKY-ABD EYLÜL AYINDA SAVUNMA ANLAŞMASI YAPMIŞTI

ABD ile GKRY arasında, uluslararası güvenlik endişelerine karşı eylül ayında 'İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası' anlaşması imzalandığı duyurulmuştu. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamaya göre, Avrupa ve Doğu Akdeniz'in istikrar ve güvenliğinin ABD ile GKRY için 'hayati önem taşıdığına' işaret edilmişti.

Türkiye Dışişleri 'ABD ile GKRY arasında savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde bir yol haritası imzalanmasını kınıyoruz' dediği kınama açıklamasında, şu ifadeleri kullanmıştı: "ABD makamlarınca, geçtiğimiz haziran ayında GKRY ile stratejik diyalog başlatılacağının açıklanması da dahil, Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına atılan bu adımlar, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermekte ve Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını güçleştirmektedir. Bu çerçevede, bölgesel istikrara zarar verebilecek politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ana vatan ve garantör devlet Türkiye, Kıbrıs Türkü'nün güvenliğini ve refahını her koşulda sağlamaya devam edecektir."

BM GENEL SEKRETERİ EV SAHİPLİĞİNDE LİDERLER GÖRÜŞMÜŞTÜ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ev sahipliğinde 16 Ekim'de New York'ta bir araya gelmişti. Tatar, bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla gerçekleşmesi konusunda mutabık kalındığını bildirmişti.

Görüşmede ambargo ve izolasyonun sürmesinin etkilerini gündeme getirdiğini anlatan Tatar, "BM Genel Sekreteri ile bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla yapılması konusunda mutabık kaldık" bilgisini vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN