Fredric Jameson yaşamını yitirdi

Fredric Jameson yaşamını yitirdi

Marksist edebiyat eleştirmeni ve kültür teorisyeni olarak tanınan Fredric Jameson, yaşamını yitirdi. Özellikle postmodernizme yönelik keskin eleştirileriyle bilinen Jameson, edebiyat dünyasına önemli katkılarda bulundu.

Postmodernizmin yükselişiyle birlikte ortaya çıkan kültürel ve ideolojik tartışmalara önemli katkılarda bulunan Fredric Jameson, hayatını kaybetti. Marksist bir perspektifle edebiyatı ve kültürü analiz eden Jameson, özellikle "Postmodernizm ve Kültür Mantığı" adlı eseriyle geniş kitlelere ulaştı. Jameson'ın vefatı, edebiyat ve kültür teorisi alanında büyük bir boşluk oluşturdu.

FREDRİC JAMESON KİMDİR?

1934 yılında ABD'de doğan Jameson Marksizm, daha çok yazın-kuramı, post-yapısalcılık ve postmodernizm üzerine çalışmalarıyla tanındı.

Duke University’de karşılaştırmalı edebiyat profesörü olan Fredric Jameson, Duke Center for Critical Theory'e bağlı Edebiyat Yüksek Lisans programının da başkanıydı.

Haverford College'da Fransız Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra 1960'lı yılların başında Yale'de aynı alanda doktorasını tamamlayan Jameson; dedektiflik ve bilimkurgu romanları, Hollywood sineması, mimarlık teorileri, video sanatı, modernist resim ve edebiyat, Çin'den Afrika'ya Üçüncü Dünya roman ve sineması, Marksist iktisat metinleri gibi çok farklı alanlarda da yazmıştır.

Marksizm ve Biçim, Kapital'i Sahnelemek, Dil Hapishanesi; Yapısalcılığın ve Rus Biçimciliginin Eleştirel Öyküsü, Gerçekçiliğin Çelişkileri, Postmodernizm Ya Da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı, Modernizm İdeolojisi ve Siyasal Bilinçdışı gibi eserleri yazmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN