Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp’ten BRICS değerlendirmesi: Kıbrıs Rumlarının ABD ile ittifaka girmesini sağladık

Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp’ten BRICS değerlendirmesi: Kıbrıs Rumlarının ABD ile ittifaka girmesini sağladık

Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasını tetikleyen etkenlerden birinin, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik başvurusu olduğunu söyledi. Kuneralp, “Şimdi de (Rum kesiminin) ABD ile ittifaka girmesini sağladık.” dedi.

Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik başvurusuna ilişkin değerlendirmeler devam ediyor. Rusya ve Çin’in başını çektiği oluşumda, NATO üyesi ve Avrupa Birliği (AB) adayı bir ülkenin bulunması diplomatik bir çelişki doğururken, Türkiye’nin bu hamleyi AB adaylık sürecini hızlandırmak için yaptığı görüşleri hakim. Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp ise BRICS’e başvurudaki amacın Batı’ya yaklaşmak değil, tersine ondan uzaklaşmak olduğunu savundu.

Kuneralp’e göre ABD ve AB ekseninden uzaklaşmak, Batılı ülkelerin yeni bir müttefik arayışına girmesine neden oluyor. ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında imzalanan 'Savunma İşbirliğine İlişkin Yol Haritası' anlaşması da bunlardan biri.

‘TÜRKİYE BATI’DAN UZAKLAŞTIKÇA BATI YENİ ORTAKLAR ARIYOR’

Kuneralp, Serbestiyet’te kaleme aldığı yazısında, “Biz Batı’dan uzaklaştıkça Batı bölgemizde kendisine yeni ortaklar arıyor. Buna da şaşırmamak gerekir. Bu arayışın en son örneği bizim Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak adlandırmakta ısrar ettiğimiz ancak tüm dünyanın Ada’nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdığı Kıbrıs Cumhuriyeti ile ABD’nin son günlerde askeri bir işbirliği anlaşması imzalaması olmuştur. Kıbrıs artık ABD ile fiili bir ittifak içine girmiştir.” ifadelerine yer verdi.

“Geleneksel dış politikamızın başlıca hedeflerinden biri (Rum) Kıbrıs’ı Batı ülkelerinden uzak tutmaya çalışmaktı. Uzunca bir süre da bu konuda başarılı olabildik diyebilirim.” diyen Kuneralp, “Ancak Adayı kendi ellerimizle AB üyesi yapmak yetmezmiş gibi akılcı bir çözümü hep reddetmek ve ülkemizde ABD düşmanlığını körüklemek suretiyle şimdi de ABD ile ittifaka girmesini sağladık. Doğrusu Kıbrıs Rumlarının bugünkü iktidarımız ile bir önceki selefine teşekkür borcu her gün biraz daha kabarıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi geçtiğimiz günlerde 'Savunma İşbirliğine İlişkin Yol Haritası' anlaşması imzalamış, Milli Savunma Bakanlığı kaynakları ve Dışişleri Bakanlığı, “ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermekte” diyerek anlaşmayı kınamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN