Dünya genelinde yazılım krizi: Hava yolları ATM’ler her şey durdu

Dünya genelinde yazılım krizi: Hava yolları ATM’ler her şey durdu

Dünya genelinde yaygın bir yazılım sorunu, havalimanları, bankalar ve hastaneler gibi kritik sektörlerde büyük kesintilere neden oldu. Check-in, bagaj teslimi ve uçuş takip gibi işlemler aksadı. Bazı uçuşların iptal edilmesi veya gecikmesi de söz konusu. ATM'ler ve çevrimiçi bankacılık hizmetleri kullanılamadı. Hastaların elektronik kayıtlarına erişim zorlaştı. Crowdstrike hisseleri, küresel kesintiler sonrası yüzde 12 düştü.

Microsoft'u etkileyen bir yazılım arızası, dünya çapında havalimanları, bankalar, hastaneler ve diğer kritik altyapılar dahil olmak üzere birçok sektörde yaygın kesintilere neden oldu. Crowdstrike hisseleri, küresel kesintiler sonrası yüzde 12 düştü.

"SKY NEWS BU SABAH CANLI YAYIN YAPAMADI"

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" dedi.

Küresel bir teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyordu.

gs1clkswuaatjg4.jpeg

CROWDSTRIKE ŞİRKETİ: "HABERDARIZ"

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu belirten bir telefon mesajı yayınladı.

Mesajda şöyle denildi:

“Crowdstrike destek birimiyle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır” denildi.

MICROSOFT'TAN AÇIKLAMA: HAFİFLETİCİ ÖNLEMLER ALDIK

ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı. Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

“Hizmet Bozulması” başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

"UÇUŞLAR GELİYOR GİDİYOR AMA GECİKMELER OLABİLİR"

Avustralya'nın başkenti Sydney'in havalimanı sözcüsü "Uçuşlar geliyor ve gidiyor ancak akşam boyunca bazı gecikmeler olabilir" dedi. İngiltere'nin sağlık rezervasyon sistemi sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkililerine göre şu an "çevrimdışı".

Alman Borsası ise işlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi. İsrail Sağlık Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı; "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."

THY: SORUNUN GİDERİLMESİ İÇİN GEREKLİ AKSİYONLAR ALINIYOR

Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. Sorunun giderilmesi ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Üstün, konuya ilişkin en kısa sürede bilgi vereceklerini kaydetti.

THY Basın Müşaviri Üstün, yaptığı ikinci açıklamada, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

DENİZBANK: HİZMETE AÇILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kesintiler nedeniyle açıklama yapan Denizbank'ın paylaşımı şu şekilde:

"Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

BORSA DA ÇÖKTÜ

Yazılım sorunları nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü borsası Londra Menkul Kıymetler Borsas'nın (LSE) işletim sistemi çöktü ve işlemler durduruldu.

URALOĞLU: SİBER SALDIRI DEĞİL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tekirdağ’daki Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığında, uluslararası kaynaklı yaşanan internet bağlantı sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu bu durumun siber kaynaklı olmadığını belirtti.

Uraloğlu, “Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda yaşanan kesintiye dair yapılan incelemede yaşanan aksaklığın siber kaynaklı olmadığını tespit ettik. Söz konusu kesintinin crowdstrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaları takip ediyoruz. Bu anlamda bu zarara uğrayan ya da etkilenen sistemlerle ilgili olarak kurumlarla hemen irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda hemen müdahale ile birlikte buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Zannediyorum bir kaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkileyen durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekrar etmemesi için gereken önlemleri arkadaşlarımızla planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. İnşallah sistemi bir an önce işler hale getirerek bunu da ortadan kaldırmış olacağız. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum, bir siber saldırı söz konusu değildir” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ BİRÇOK ŞİRKET ETKİLEMİŞ DURUMDA

Microsoft şirketinde yaşanan kriz Türkiye'deki birçok şirketi de etkilemiş durumda. Dün geceden itibaren "Down Detector" sitesinden edinilen bilgilere göre giriş sorunu yaşanan ve ağırlaşan siteler içerisinde şunlar var:

Denizbank
Türk Telekom
Microsoft Store
Otokoç
Trendyol
Reddit
Microsoft 365
Turkish Airlines
Microsoft Azure
Google
Xbox Live
Ziraat Bankası
Ttnet
Telegram
Turkcell
Türksat Kablo
Roblox
Youtube
Steam
Spotify
Yapı Kredi
Instagram
Valorant
Discord
Vodafone
Whatsapp
Türkiye İş Bankası
Yahoo Mail
TurkNet
Yandex
Getir
Google Maps
Kik
Cloudflare
Finansbank
Proofpoint
VakıfBank
EA
Snapchat
X (Twitter)
OpenAI
Skype
Minecraft
Sea of Thieves
Sahibinden
Forza
Gmail
Facebook
Rainbow Six

ULUSAL SİBER OLAYLARA MÜDAHALE MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), X hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı. Söz konusu açıklamada, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz." denildi.

BTK: SİBER SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan yapılan açıklamada ise "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi" dendi.

CROWDSTRİKE CEO'SU: SORUN TESPİT EDİLDİ VE BİR DÜZELTME TANIMLANDI

CrowdStrike CEO'su George Kurtz, küresel iletişim kesintisi hakkında "Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değil. Sorun tespit ve izole edilmiş ve bir düzeltme tanımlanmıştır." açıklaması yaptı.

Microsoft, CrowdStrike Falcon Sensor yazılımına yapılan son güncellemeden kaynaklanan Windows 365 Cloud PC'lerdeki sorunun temel nedeninin düzeltildiğini doğruladı. Ancak, bazı Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri hâlâ etkilenmeye devam ediyor.

'TEMEL SORUN ÇÖZÜLDÜ'

Microsoft 365 Durum hesabı, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Temel sorun düzeltildi, ancak bazı Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerini etkilemeye devam eden artçı etkiler var. Ek rahatlama sağlamak için ek hafifletmeler yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

CROWDSTRIKE NEDİR?

CrowdStrike, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış bir şirkettir. 2011 yılında kurulan şirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını sağlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN