ABD Dışişleri Bakanı Blinken, SDG'nin yabancı üyelerinin ülkelerine dönmesi ve grubun Suriye ulusal güçlerine entegre edilmesi için Türkiye ile işbirliği yaptıklarını, petrol ve sınır sorunlarının çözümünün ise zaman alacağını belirtti. Türkiye'nin PKK ve terörizm konusunda meşru kaygıları olduğunu söyleyen Blinken, "Müttefikimiz, ortağımız Türkiye ile de bu geçişi, bu kaygıların birçoğunun çözümünü sağlayacağını düşündüğüm bir şekilde yönlendirmek için çok yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görev süresinin son yurtdışı gezisinde Fransa’ya giderek Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya geldi. Paris'teki ortak basın toplantısında Blinken ve Barrot, Suriye'deki mevcut durum, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmeler ve Türkiye’nin güvenlik kaygıları üzerine açıklamalarda bulundu.
BLİNKEN: TÜRKİYE’NİN KAYGILARI MEŞRU
Blinken, Türkiye’nin PKK ve terörizm konusundaki endişelerinin meşru olduğunu belirterek ABD'nin bu hassasiyetleri dikkate aldığını vurguladı. SDG’nin yabancı militan üyelerinin ülkelerine dönmesi ve Suriye ulusal güçlerine entegre edilmesi için çalışıldığını söyleyen Blinken, bu sürecin zaman alacağını ifade etti. Blinken, "Türkiye’nin kaygılarını dikkate alarak SDG’nin güvenli bir geçiş süreci yaşamasını sağlamak için çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu, yalnızca Türkiye için değil, bölgedeki tüm aktörler için önemli" derken, "PKK ve terörizm konusunda son derece meşru kaygıları olan müttefikimiz, ortağımız Türkiye ile de bu geçişi, bu kaygıların birçoğunun çözümünü sağlayacağını düşündüğüm bir şekilde yönlendirmek için çok yakın bir şekilde çalışıyoruz, Suriye Demokratik Güçleri'nin zaman içerisinde Suriye ulusal güçlerine entegre edilmesi, bu gücün yabancı üyelerinin kendi ülkelerine gitmesi, petrol, sınırlar ve benzeri konulardaki sorunların çözülmesi de dâhil olmak üzere... Ancak bu biraz zaman alacak bir süreç" ifadelerini kullandı.
Terör örgütü IŞİD’in yeniden canlanma riskine dikkat çeken Blinken, “Suriye'nin kuzeydoğusunda tutulan 10 binden fazla yabancı terörist savaşçının serbest kalması, IŞİD’in yeniden güç kazanmasına yol açabilir. Bu, bölge için ciddi bir tehlike yaratır” diye konuştu.
"ÇATIŞMA OLMAMALI"
Blinken, Suriye'de herhangi bir çatışmanın yaşanmaması gerektiğini belirterek, “Suriye'deki olumlu gelişmelerin önüne geçecek en büyük tehdit çatışmadır. Biz, bu durumu önlemek için çalışıyoruz ve inanıyorum ki yeni ABD yönetimi de aynı hedef doğrultusunda ilerleyecektir” ifadelerini kullandı.
FRANSA: KÜRTLERİN GELECEĞİ SURİYE’NİN GELECEĞİ İLE BAĞLANTILI
Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Kürtlerin Suriye'nin geleceğindeki rolünün kritik olduğunu belirtti. “Suriye'deki Kürtler, hem ABD hem de Fransa için İslami terörizmle mücadelede kararlı ve güvenilir müttefiklerdi” diyen Barrot, Kürtlerin ülkelerinin geleceğine tam anlamıyla katkıda bulunmaları gerektiğini vurguladı.
Barrot, Kürtlerin güvenlik çıkarlarının korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının yerine getirildiğinden emin olmak istiyoruz. Ancak Kürtlerin de ülkelerinin geleceğine katkıda bulunma haklarının korunmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
SURİYE'DEKİ GEÇİŞ SÜRECİ VE BÖLGESEL İSTİKRAR
Her iki bakan da Suriye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan toparlanması için tüm aktörlerin ortak çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Barrot, Esad rejiminin son bulmasıyla Suriye için yeni bir umut doğduğunu belirterek, bu umudun gerçekleşmesi için her toplumun sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.