Belediye başkanı, kafası kesilmiş halde bulundu! Güvenlik endişeleri had safhada

Belediye başkanı, kafası kesilmiş halde bulundu! Güvenlik endişeleri had safhada

Uyuşturucuyla ve suç örgütleriyle mücadele sürerken belediye başkanlarından biri kafası kesilmiş halde kamyonetinde ölü bulunması, endişeleri artırdı. İşte detaylar...

Meksika'nın Chilpancingo kentinin 43 yaşındaki belediye başkanı Alejandro Arcos, 6 Ekim 2024 Pazar günü kamyonetinde başı kesik bir şekilde aracın üstüne konmuş halde bulundu. Üstelik bu, Guerrero eyaletinin merkezinde meydana gelen ikinci devlet yetkilisi ölümü.

Daha günler öncesinde kentin belediye yetkililerinden Francisco Tapia da silahlı saldırıda öldürülmüştü. Art arda gelen ölmüler ülkedeki güvenlikle ilgili endişeleri tazeledi. Nihayetinde seçim süreci sonlanıp da Claudia Sheinbaum başkan seçilene kadar 30'dan fazla aday öldürüldü. Bu da zaten son seçimleri tarihteki en kanlı seçim yapıyor.

10 ŞEHİRDE GÜVENLİK SIKILAŞTIRILDI

10haber'de yer alan habere göre, Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, dünkü açıklamasında Alejandro Arcos'un ölümünün talihsiz olduğunu söyleyerek ülkedeki güvenlik sorunlarıyla ilgili hangi önlemlerin alınacağı konusunda yakında daha fazla detay açıklayacaklarını söyledi. Ama bu önlemlerin ne olduğu az çok biliniyor. Ülkede cinayet oranlarının en yüksek olduğu 10 şehirde güvenliği sıkılaştırarak özellikle uyuşturucu tacirlerini kıskaca almak.

Daha önceki örnekler de bunun o kadar kolay olmayacağını gösteriyordu. Eski muhafazakar Başkan Felipe Calderon da daha önce kartellere karşı kapsamlı bir savaş başlatmıştı. Felipe Calderon, silahlı mücadeleyi denemiş ama başarısız olmuştu. Bir başka eski Meksika Başkan Andrés Manuel López Obrador ise kurşunlarla değil sarılarak mücadeleyi önermiş, o da başarısız olmuştu. Claudia Sheinbaum daha önce Mexico City'de nispeten de olsa bir başarı gösterdi. Yönetimde olduğu süreç boyunca cinayet oranlarını neredeyse yarıya düşüren Claudia Sheinbaum'un şimdilerde kentten sorumlu olan eski güvenlik şefi şehirde ABD desteğiyle çabalarını sürdürüyor.

SUÇ ÇETELERİNİN HEDEFİ

Chilpancingo, Guerrero'nun merkezi. Bu eyalet şiddet olaylarıyla olduğu kadar turistler için popüler bir yer olan Acapulco ile de ünlü. Örneğin, öldürülen adaylardan altısı Guerrero'daydı.

Eyaletin valisi Evelyn Salgado cinayetleri kınayarak sorumlulardan hesap sorulacağını, "Alejandro Arcos'un kaybının yasını tüm Guerrero topluluğu olarak tutuyoruz" dedi.

Guerrero suçun başını alıp gittiği eyaletlerden biri olsa da tek değil. Biraz önce de dediğimiz gibi bu seçim süreci ülke tarihinin en kanlı dönemlerinden biri olarak tarihe geçti. 20 bin kişinin siyasi makamlara atanacağı yarışta en az 34 aday suç örgütlerince hedef alınarak öldürüldü. Şiddet bununla da sınırlı kalmadı. Claudia Sheinbaum'un seçilmesinden saatler sonra Meksika'nın batısındaki Cotija'nın kadın belediye başkanı Yolanda Sánchez Figueroa vurularak öldürülmüştü.

RAKİP BELEDİYE BAŞKANLARI ÖLDÜRÜLÜYOR

Danışmanlık şirketi Integralia Consultants'ın raporuna göre Meksika'daki suç örgütleri özellikle belediye başkanlarını hedef alıyor. Sebebi de belediye başkanlarının kolluk kuvvetleri ve yerel ekonomiyle bağlantıları sayesinde suçlarının yanına kâr kalmasını sağlayabiliyor. Tehditle ya da rüşvetle yanlarına çekemedikleri belediye başkanlarını da öldürme yoluna gidiyorlar.

Chilpancingo iki rakip uyuşturucu çetesi Ardillos ve Tlacos arasında sık sık meydana gelen çatışmalar nedeniyle yıllardır suça boğulmuş halde. Şehrin bir önceki Belediye Başkanı Norma Otilia Hernández, çete liderleriyle bir restoranda toplantı yaptığı iddiasıyla zamanında videoya çekilmişti. Bunun üstüne partisinden ihraç edilen Otilia Hernández, Alejandro Arcos'un adaylığının önünü açmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN