Bangladeş'te eylemler sürüyor: 231 kişi hayatını kaybetti

Bangladeş'te eylemler sürüyor: 231 kişi hayatını kaybetti

Bangladeş'te, meydana gelen protestolarda son iki günde 231 kişi hayatını kaybetti. Başkent Dhaka'da şiddet olaylarının yoğunluğu sürerken, çeşitli bölgelerde resmi binalar ateşe verildi ve 500'den fazla mahkum serbest bırakıldı.

Bangladeş'te, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başlayan ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifasıyla sonuçlanan protestolar sırasında son iki günde 231 kişi hayatını kaybetti.

Dhaka Tribune'un haberine göre, Şeyh Hasina'nın resmi konutunu terk etmesinin ardından ordunun "geçiş hükümeti kurulacağını" açıklamasına rağmen, ülke genelinde şiddet olayları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde sadece şiddet olaylarında 135 kişi öldü.

BAŞKENT DHAKA OLAYLARIN YOĞUN YAŞANDIĞI BÖLGE

Başkent Dhaka, şiddet olaylarının en yoğun yaşandığı bölge oldu. Başkentte 78 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise polis ateşi, grup çatışmaları ve yağmalama sırasında yaralandı.

1kapak-001.jpg

Farklı hastanelerden alınan bilgilere göre, pazar günü de ülkenin çeşitli bölgelerinde toplam 96 kişi yaşamını yitirdi.

Bangladeş'te şiddet olayları, neredeyse tüm eyaletlere yayıldı. Protestocular, Şerpur kentindeki hapishaneyi ele geçirerek 500'den fazla mahkumu serbest bıraktı. Ayrıca birçok resmi bina ateşe verildi.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan oranlarını indirmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde hayatını kaybedenler için adalet çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

1kapak-002.jpg

Bangladeş'teki gösteriler sırasında çıkan şiddet olaylarında yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Şiddet olayları artarak devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina 5 Ağustos’ta resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler, Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN