Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi nedeniyle Batı'nın ağır yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya'nın enerji sektörüne bir darbe daha gelebilir. Almanya, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için Katar ile masaya oturdu.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımlar artmaya devam ediyor. 2019 verilerine göre Rusya'nın en büyük ihraç kalemi petrol, doğal gaz ve bunlardan elde edilen ürünler. 407 milyar dolarlık ihracatın yüzde 59'undan fazlasını petrol ürünleri oluştururken, mineraller ve değerli metaller de diğer büyük kategorilerden.
ALMANYA KATAR'LA MASAYA OTURDU
Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ekonomisi olan ve Rusya'nın enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Almanya ise enerji konusunda Katar ile masaya oturdu. İki ülkeden de yetkililer uzun vadeli bir ortaklık için görüşmelerin gerçekleştiğini açıkladı.
Almanya, ortaklığın sağlandığını ifade etse de, Katar anlaşmanın neticelendirildiğine dair bir yorum yapmadı.
'YENİDEN BİR ARAYA GELECEĞİZ'
Katar Şeyhi Tamim bin Hamad'ın makamından yapılan açıklamada, şeyhin Habeck'i dün ağırladığı ve ikilinin, özellikle enerji sektörüne dair ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunu ele aldığı ifade edildi.
Devletin sahip olduğu enerji şirketi Qatar Energy, iki ülkeden yetkililerin "uzun vadeli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki konusunda yeniden bir araya geleceğini ve görüşmeleri ilerleteceğini" ifade etti.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ülkesinin Rusya'ya enerji konusundaki bağımlılığını azaltmak için çeşitli girişimlerde bulundu. Almanya doğal gazının neredeyse hepsini Rusya'dan karşılıyor.