ABD'nin 'ateşe benzin filosu'na Rusya'dan uyarı: Üçüncü tarafların çatışmaya karışma riski büyük

ABD'nin 'ateşe benzin filosu'na Rusya'dan uyarı: Üçüncü tarafların çatışmaya karışma riski büyük

ABD'nin İsrail'e yardım için uçak gemisini Doğu Akdeniz'e yollamasına Rusya'dan uyarı geldi. Kremlin, İsrail ve Filistinli gruplar arasında çatışmalar sürerken ABD'nin bölgeye uçak gemisi filosunu göndermesini eleştirdi. Kremlin Sözcüsü Peskov, “Üçüncü tarafların çatışmaya karışma riski büyük. Şu ana kadar durumun tırmanma yolunda ilerlediğini görüyoruz” dedi.

Rusya, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin ilk kez açıklaması yaptı. Açıklamada son olaylarla ilgili derin endişeler dile getirilerek durumun Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulunuldu. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov "Son derece endişeliyiz. Bu durum potansiyel olarak yayılma tehlikesiyle dolu ve bu nedenle elbette bugünlerde özel endişe duyduğumuz bir konu" ifadelerini kullandı.

İsrail kıyılarına doğru ilerleyen ABD filosunun gerilimi tırmandırma riski oluşturup oluşturmadığıyla ilgili soru karşısında Peskov, "Genel olarak durum, bizi derinden endişelendiriyor. Orada olup bitenleri çok dikkatli izliyoruz. Şu ana kadar durumun tırmanma yolunda ilerlediğini görüyoruz. Bu çatışmaya üçüncü tarafların karışması riski büyük" yanıtını verdi.

LAVROV EBU GAYT İLE GÖRÜŞMESİNDE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU YAPTI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt ile Moskova’da bir araya geldi. Lavrov yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacak iki devletli çözüm görüşmelerinin, çatışmalar sona erdikten sonra ileriye dönük tek yol olduğunu söyledi.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın bölgedeki mevcut statükonun etkisiz olduğunu doğruladığını söyleyen Lavrov “Filistin-İsrail gerilimindeki son durum, çatışma bölgesindeki mevcut statükonun kesinlikle sürdürülemez olduğunu bir kez daha doğrulayan eşi görülmemiş bir sonuçtur” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının devamında, Rusya ve Arap Devletleri Birliği'ne üye ülkelerin İsrail ile Filistin arasındaki çatışmada akan kanın sona ermesine katkıda bulunabilecek kapasitede olduğunun altını çizen Lavrov, Ahmed Ebu Gayt’a hitap ederek, “Bu katkıyı, BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre kurulması gereken Filistin Devleti de dahil olmak üzere bölgedeki tüm ülkelerin güvenliğinin istisnasız sağlanması konusuyla içtenlikle ilgilenen tüm ülkelerle birlikte vermeye hazırız” dedi.

ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ: ADİL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Açılış konuşmasında söz alan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Filistin sorununun çözümüne yönelik umutların olmadığına vurgu yaparken, bu nedenden dolayı Orta Doğu'daki gerginliklerin yaşanmaya devam edeceği görüşünü paylaştı. Ebu Gayt, “Bütün bu olaylar, aynı şiddet düzeyinde olmasa bile, Filistin sorununu çözmeye yönelik herhangi bir siyasi beklenti veya girişimin olmaması nedeniyle sürecektir” ifadelerini kullandı. "Şiddeti tamamen reddediyoruz, ancak her iki tarafta da. Filistin-İsrail çatışmasına adil bir çözüm bulunmasını ve siyasi umutların yaratılmasını talep ediyoruz" dedi.

ABD UÇAK GEMİSİ FİLOSUNU YARDIM İÇİN GÖNDERMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı vermişti.ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin, "Bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemek amacıyla Savunma Bakanlığının bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için adım attığı" söylendi. Bakan Austin'in, Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdiği belirtilen açıklamada, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile ona eşlik edecek kruvazör ve saldırı gemilerinin Doğu Akdeniz’e doğru yönlendirildiği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN