ABD'den Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması: Ölümü kabul edilemez

ABD'den Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması: Ölümü kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail güçleri tarafından katledilen Ayşenur Ezgi Eygi hakkında açıklama yaptı. Eygi'nin öldürülmesini "sebepsiz ve haksız" olarak nitelendiren Blinken, "Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu değişmeli ve biz bunu İsrail hükümetinin çoğu üyesine açıkça ifade edeceğiz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD ve Türk vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin "sebepsiz ve haksız" olduğunu belirtti. Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Blinken, İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik sert müdahalelerine karşı çıkarken, ABD'nin bu konuda açık bir tavır alacağını söyledi.

'KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL'

Kimsenin görüşlerini özgürce ifade ettiği için hayatını riske atmak zorunda kalamaması gerektiğini vurgulayan Blinken, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protesto ettiği için öldürülmemeli." ifadelerini kullandı.

Blinken, "Bize göre, İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarında yapılacak değişiklikler dahil bazı nihai değişiklikler yapması gerekmektedir. Aşırılık yanlısı yerleşimciler Filistinlilere saldırdığında güvenlik güçlerinin görmezden geldiğine dair bazı raporlara uzun zamandır şahit oluyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını gördük ve şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci bir ABD vatandaşı var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu değişmeli ve biz bunu İsrail hükümetinin çoğu üyesine açıkça ifade edeceğiz."

ABD, İRAN'A YAPTIRIMLARI DERİNLEŞTİRECEK

Ayrıca Blinken, İran'ın Rusya'ya balistik füze sağlaması nedeniyle Washington'un Tahran’a yönelik yaptırımları derinleştireceğini de açıkladı. Blinken, "ABD bugün ilerleyen saatlerde İran Air'e yönelik ek tedbirler dahil İran'a yönelik yeni yaptırımlar açıklayacak. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızın da İran'a yönelik kendi yeni tedbirlerini açıklamalarını bekliyoruz." diye konuştu.

Blinken, İran'ın Ukrayna'da kullanması için Rusya'ya balistik füzeler sağlamasının bölgede “belirgin tırmanma anlamına geleceği" uyarısında bulunarak, "Rusya şimdi bu balistik füzelerin sevkiyatını aldı ve muhtemelen birkaç hafta içinde Ukrayna'da Ukraynalılara karşı kullanacak." dedi.

İNGİLTERE VE ABD DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN KİEV'E ORTAK ZİYARET

İngiliz Dışişleri Bakanı Lammy de Rusya-Ukrayna krizine ilişkin yaptığı açıklamada, bu hafta içinde ABD'li mevkidaşıyla Ukrayna'nın başkenti Kiev’e ortak ziyarette bulunacaklarını bildirdi.

Bakan Lammy, bunun "10 yılı aşkın süredir bu türden ilk ortak ziyaret" olacağının altını çizerek, "Bizler en yakın müttefikleriz. Bu nedenle Ukrayna'ya olan bağlılığımızı göstermek üzere birlikte seyahat edeceğimiz için çok mutluyum." ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN