15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri, MEB ve diğer kamu kuruluşlarından on binlerce örgüt üyesi ihraç edildi.
Boşalan kadroların tasfiyeler tamamlandığında 100 bini bulması bekleniyor. Boşalan kadroların doldurulabilmesi için kurumlar ilan vermeye başladı. Türkiye'nin dört bir yanından on binlerce polis, öğretmen, asker ve memur alımı için start verildi.
Bugüne kadar görevden uzaklaştırılan veya açığa alınan personel sayısı 70 bini geçerken bunların yerleri de hızla dolduruluyor. Bu yüzden kamu kurum ve kuruluşları alacakları personellerle ilgili ilanlarını yayımlamaya başladılar. Birçok kurumda da atamalar ve başvurular devam ediyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı 5 bin sözleşmeli er alımı için ilana çıktı.
Kurumun internet sitesinden başvuru yapılabilecek. Bu yılın sonuna kadar başvurmak mümkün olacak. Başvuru şartları için TC vatandaşı ve erkek olmak, en az ilköğretim mezunu olmak olarak sıralanıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü 9 bini erkek, bin tanesi kadın olmak üzere 10 bin polis memuru alacağını duyurdu. Bu alanda başvuru yapacakların üniversite mezunu olmaları, 2015 veya 2016 KPSS'den birine girmiş ve P3 puan türünden en az 60 almış olmaları gerekiyor.
Ön başvurular 19 Ağustos'a kadar Polis Akademisi Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılabilecek. Burada yaş şartı ise 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak.
671 sayılı KHK'da yer alan düzenlemeye göre, lise mezunları arasından polis alımı yapılacak. Adaylar özel harekat birimlerinde istihdam edilecek. Adayların 28 yaşından gün almamış olması ve askerlik terhis tarihlerinden itibaren 36 aydan fazla süre geçmemiş olması gerekiyor. Fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarından geçen adaylar KPSS şartı aranmaksızın polis meslek eğitim merkezlerine alınacak.
Bunun yanında 2000 tane de komiser yardımcısı alınacak. Bu personel ilk derece amirlik eğitimi aldıktan sonra mezun olup göreve başlayacak. Personelin 1.800'ü erkek 200'ü kadınlardan oluşacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise çeşitli birimlerde görevlendirmek üzere 45 uzman yardımcısı alacağını duyurdu.
Burada ise KPSS'den 70 puan alma şartı getirildi. Başvurular 6 Eylül'e kadar kurumun internet sitesinden yapılacak. Daha sonra belgeler kurumun Ankara'daki adresine gönderilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı ilk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen alacağını duyurdu.
Bununla ilgili başvurular da başladı. Başvuru için 2016 KPSS en az 50 puan almak şartı konuluyor. Sözlü sınavlar bu ay görev yerlerine gönderilecek. Başvurularda en fazla kontenjan 4334 ile sınıf öğretmenliğine ayrıldı...
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı 14 Uzman Personel, 1 (Bir) Destek Personeli alacak.
Konya Selçuk Üniversitesi 27 akademik personel alacak.
Hacettepe Üniversitesi 3 akademik personel ve 94 sözleşmeli personel alımı yapacak.
Adalet Bakanlığı ise 3000 hakim ve savcı alımı yapacak.
Savunma Sanayii Araştırma Ve Geliştirme Enstitüsü de 2 personel alımı gerçekleştirecek.
Muhalefetle anlaşırsa, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun temeli olan Anayasa'da revizyona gidecek olan AK Parti, “devlet memuru” yerine “kamu çalışanı” kavramını getirecek.
Memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler “kamu çalışanı” adı altında tek bir statüde toplanacak.
İkinci aşamada, 657 sayılı yasa tarih olacak. Yerine yeni düzenleme gelecek.
Hükümet, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası mini Anayasa paketi için muhalefet partileriyle oluşturulan komisyona kamu personel rejimini değiştiren düzenlemeyi de getirecek.
Buna bağlı olarak hükümet, 51 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun yerine yenisini getirecek.
Yeni düzenleme ile devlette çalışmaya başlayan memurların ömür boyu iş güvencesi ortadan kalkacak.
Memurlar gerektiğinde işten kolaylıkla çıkarılabilecek. Memur maaşları verimlilik esasına göre belirlenecek. Eş durumu gibi nedenlerle memurların büyük kentlerde birikmesi önlenecek. Görevden alınanların mahkeme kararıyla dönmesi zorlaştırılacak.
Hemşire, imam gibi çeşitli hizmet sınıflarında çalışanlar, meslek çalışanı olacak. Halen memur olanlar, büro çalışanı olarak adlandırılacak.
Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak
Özel sektörde olduğu gibi rekabetin ve performansın öne çıktığı bir sistem kurulacak. Maaşlar performansa göre belirlenecek.
Memur alımlarında, FETÖ'nün devlet kurumlarına sızmaması için adaylara sözlü sınav yapılacak.
Adalet Bakanlığı cezaevlerinde çalışmak üzere 3 bin 721 sözleşmeli personel ile mühendis, mimar, psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, koruma ve güvenlik görevlisi, hizmetli unvanları için 200 kişilik ilana çıktı.
Ayrıca aşağıdaki kurumlar KPSS'siz memur alımı yapacak. Bu başvurular Ankara'dan doğrudan kurumlara yapılacak. Sözlü sınavların ardından başarılı olan adayların ataması yapılacak.
1- ADALET BAKANLIĞI 2200 PERSONEL ALACAK
2- SGK 60 MEMUR ALACAK
3- KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 400 PERSONEL ALACAK
4- İLLER BANKASI 200 PERSONEL ALACAK
5- ÖSYM KPSS ŞARTI OLMADAN SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALACAK
6- ÇSGB(ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI) PERSONEL ALACAK
7- EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPLAM 3000 MEMUR ALACAK