CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın vekillikleri, haklarında verilen mahkumiyet kararının TBMM'de okunmasıyla düştü. Kararla ilgili basın toplantısı düzenleyen Berberoğlu, "Kalan 18 aylık cezamı yatmak için cezaevine gideceğim. Çıktığım günden bugüne demokrasi koşullarında düzelme yok. Bana da isabet edecek demokrasi piyangosu beklemek saflık olurdu" dedi. Kılıçdaroğlu da "Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır" tepkisini gösterdi. Öte yandan, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillikleri düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararın ardından üç isim de gözaltına alınırken, Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürüldü.
Üç milletvekilinin TBMM üyeliğinin sona erdirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay imzalı tezkere Genel Kurul’da okundu. Üç milletvekilinin Anayasa’nın 84. maddesine göre kesin hüküm giyindiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi düzenlendiği belirtildi.
Söz konusu milletvekilleri hakkındaki tezkereler kesinleşmiş yargı kararı olmasına karşın Meclis Başkanlığı, şimdiye kadar herhangi bir işlem yapmamıştı. Üç milletvekilinin dokunulmazlığının düşürülmesine ilişkin muhalefete son dakikada bilgi verildiği öğrenildi. MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yeni kurulan partilere milletvekili transferinin önlenmesi için Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğinin yanı sıra “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısı yapmıştı.
"PARLAMENTOYA DARBE"
CHP ve HDP, tezkereler okunmadan önce usul tartışması isteyerek itirazlarını sıraladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yapılanın parlamentoya bir darbe olduğunu söyledi. Altay, "Enis Berberoğlu'nun Yargıtay’da onaylanan cezası ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu var. AYM daha üç gün önce Enis Berberoğlu'ndan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı iken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği üç Anayasa hukukçusundan mütaala istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise tezkerelerin okunmasını usulüne uygun olduğunu söyledi. AYM'deki ve AİHM'deki başvurulara rağmen yargı kararının kesinleştiğini savunan Özkan, "AYM, Meclis'in bu kararı almasını engelleyemez. Meclis Başkanı bu kararları okumazsa İçtüzüğü çiğner" dedi.
KARARI VEREN FETÖ TUTUKLUSU
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “Bu iktidar darbecidir. Bu iktidarın halk idaresi ile hiçbir işi kalmamıştır. O davada karar veren hakim ve savcılar FETÖ davasında içerideler. FETÖ’den ceza verilen hakimlerin ceza verdigi vekillerimizi düşürmeye çalışıyorsunuz. Onlar sizin kıblenizi gösteriyor. Biraz FETÖ ile mücadeleye inansaydınız, kabul ederdiniz. Mahkeme başkanı, mahkeme heyeti FETÖ’den içerine. Nasıl kabul edersiniz” diye sordu.
MİLLETVEKİLLERİ SLOGAN ATTI
Tüm tepkilere rağmen oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç tezkereleri okuttu. Muhalefet grupları ayağa kalkarak protestoya başladı. Masalara vurarak milletvekilleri, “Kahrolsun faşizm”, “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Darbeci AKP” sloganları attı.
Tezkerelerin okunmasıyla üç milletvekilinin üyeliği düşerken, protestolar devam edince toplantıya ara verildi.
Kararla birlikte bu dönem ilk kez milletvekilliği düşürülmüş oldu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, “Terör örgütü PKK’ya üye olmak” suçundan yargılanan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında verilen 6 yıl 3 ay, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları hakkındaki 9 yıl hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce 24 Eylül 2019’da onanmıştı.
CHP’li Berberoğlu ise MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza da Yargıtay tarafından onanmıştı.
BERBEROĞLU: DEMOKRASİ İÇİN BEDEL ÖDENECEKSE ÖNCE CHP'LİLER ÖDER
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, milletvekilliğinin düşürülmesini CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. "Demokrasi için bir bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP’liler öder" diyen Berberoğlu, seçildiği günden itibaren kendisini milletinin emrimde hissetiğini vurgulayarak, "Vekilliğim düşürüldü. Kalan cezamın infazına devam edilmis kararlaştırıldı. Önümüzdeki günlerde kalan 18 ay cezamı yatmak üzere teslim olacağım" diye konuştu.
Kararın sürpriz olmadığını kaydeden Berberoğlu, "Çıktığım günden bugüne demokrasi koşullarında düzelme yok. Bana da isabet edecek demokrasi piyangosu beklemek saflık olurdu" diye vurguladı. Berberoğlu, 5 yıl siyaset yasağı uygulanacağı için herkesten helallik istedi.
KILIÇDAROĞLU: MÜCADELEYE DEVAM
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine “Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz” diye tepki gösterdi.
AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ
Konuyla ilgili AK Parti cephesinden ilk açıklama da Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan geldi. Meclis'te gerginliğe sebep olan kararla ilgili Turan, milletvekilliğinin düşürülmesi usuli bir işlemdir. Konu Meclis’in takdirinde değildir. Silahlı terör örgütüne üye olmak, devlet sırrını açıklamak vs suçlarından kesinleşen yargı kararlarının sadece Mecliste okunmasına ilişkin yapılan bir işlemdir" dedi.
TBMM'DEKİ SANDALYE DAĞILIMI DEĞİŞTİ
Üç ismin milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından Meclis'teki sandalye dağılımı da değişti.
CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşmesiyle CHP'nin Meclis'teki milletvekili sayısı 138'e geriledi.
HDP'li Güven ve Farisoğulları'nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle de HDP'nin TBMM'deki temsil sayısı 58 milletvekiline indi.
TBMM'nin sandalye dağılımına göre, AK Parti'nin 291, CHP'nin 138, HDP'nin 58, MHP'nin 49, İYİ Parti'nin 37, Türkiye İşçi Partisi'nin 2, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi'nin ise birer milletvekili bulunuyor.
Bu arada TBMM'de 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi, 3 milletvekilinin de görevlerinin düşürülmesiyle 14 sandalye boş bulunuyor.
Buna göre, Meclis'teki toplam sandalye sayısı 586 oldu.
3 İSİM DE TUTUKLANDI
TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillikleri düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararın ardından üç isim de gözaltına alınırken, Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.