65. Hükümet uluslararası kuruluşlardan büyük ilgi gördü. Fitch, Türkiye’nin büyüme öngörüsünü yüzde 3’ten 3,5’e yükseltirken, S&P de yüzde 2,8’den 3,4’e revize etti. Fitch ayrıca “Hükümetin politika programı yapısal zayıflıklarla mücadele ediyor” dedi.
[Karar]
EKONOMİ SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz beklentisinin arttığı, küresel ekonominin yavaşladığı ortamda Türkiye’de tüketimin artması ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından 65. Hükümetin kurulması, uluslararası kuruluşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Yeni kabinenin açıklanmasından iki gün sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları büyüme tahminlerini revize etti. Fitch Rating, “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti. S&P de 2016 için yüzde 3,2’den 2,8’e çektiği tahminini, yüzde 3,4 olarak revize etti.
HÜKÜMETİN PROFİLİ MÜCADELECİ
Fitch, bu yıl için Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 3,5’e çıkarttı. Gelecek yıl için büyüme öngörüsünü yüzde 3,6, 2018 için de yüzde 3,5 olarak açıklayan kuruluş, sürdürülebilir büyüme hızı için reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Hükümetin politika programı yapısal zayıflıklarla mücadele ediyor, ancak uygulamalar son yıllarda gecikti” ifadelerini kullandı. Raporda, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık ve küresel enerji üreticilerinin azalan yatırım harcamalarının, dünya büyümesinde büyük bir kayba neden olduğu vurgulandı. Raporda, küresel büyümenin bu yıl yüzde 2,5 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiği aktarılarak, bu rakamın gelecek yıl yüzde 2,9 ve 2018’de de yüzde 3,0 olacağı öngörüsüne yer verildi.
ENFLASYON DA DÜŞECEK
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) ise artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3,4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.
S&P enflasyonun da, bu yıl yüzde 8,0, gelecek yıl ise yüzde 7,0 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği iletti. Raporda, Türkiye’de işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,1, gelecek yıl ise yüzde 9,9 oranında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi. Kuruluş ayrıca “Tüketici talebi dışsal ve yerel zorluklara karşı direncini ispatlarken, sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyretmeye devam ediyor” yorumunu yaptı. Özel sektör harcamaların, 2015 yılında iş ortamındaki güveninin düşük olması sebebiyle ılımlı şekilde artış gösterdiğini belirten S&P, “Yüksek dış finansman gereksinimi Türk ekonomisi için kilit önemde hassasiyet oluşturmaya devam ediyor” şeklinde yorumladı.
ÇİN YATIRIMI YAVAŞLADI, ABD GERİLEMEDE
Fitch; Çin ve ABD ile ilgili yaptığı ise şu yorumları yaptı: “Küresel çapta enerji sektörü yatırım harcamalarındaki düşüş, Çin yatırımının yavaşlaması ve Rusya ile Brezilya’daki yurt içi talebin sert düşüşü ise son iki yılda düşük petrol fiyatlarının küresel büyümedeki olumlu etkilerini nötr hale getirdi. Beklentilerden daha kötü gelen ABD birinci çeyrek büyümesi, ihracatın iki çeyrektir arka arkaya gerilemesi, petrol bağlantılı yatırımlarda üçte bir oranında düşüş ve sanayi üretiminde ilave azalma, ekonomi üzerindeki dış şokların önemli etkisine ilave kanıt oluşturuyor.”
TÜKETİCİLER EKONOMİYİ GÜÇLENDİRİYOR
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye ekonomisine ilişkin hazırladığı raporda, “Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor. Fakat sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrediyor. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatlarının ve yüksek sığınmacı nüfusunun da desteği ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin artırılmasında bir kez daha ana faktör halini aldı” ifadeleri kullanıldı.
İŞTE FITCH’İN DÜNYA ANALİZİ
ABD’nin özel yatırım büyüme tahminini sert bir şekilde düşürüldü.
ABD’nin 2016 yılı büyümesi yüzde 1,8 düzeyinde gerçekleşmesi beklendi. Bu tahmin 2013’ten bu yana ilk kez yüzde 2’nin altına indi.
Çin’e yönelik büyüme beklentisi 2016 için yüzde 6,2’den yüzde 6,3’e, 2017 için ise yüzde 6,0’dan yüzde 6,3’e revize edildi.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz oranlarını daha fazla negatif bölgeye çekmesi beklenmiyor.
Euro Bölgesi 2016 büyüme tahmini 0,1 puan artarak yüzde 1,6’ya çıkarıldı.
İngiltere’nin büyüme tahmini 0,2 puan azaltılarak yüzde 1,9’a düşürüldü.
GÜVEN TAM
Türkiye’ye ilişkin tahminlerinde Fitch, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin bu yıl yüzde 8,2, gelecek yıl yüzde 7,7 ve 2018’de ise yüzde 7,5 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngördü. Türkiye’de politika faiz oranını ise 2016, 2017 ve 2018 yılında yüzde 7,50 düzeyinde kalacağını tahmin eden kuruluşun dolar/TL beklentisi de, 2016 sonunda 2,91, gelecek yıl sonunda 3,06 ve 2018 sonunda da 3,23 düzeyinde kaldı.