Umumi tuvaletlerdeki kapıların neden tavandan yere kadar olmadığını hiç merak ettiniz mi?
Kapının tam olmamasının avantajlarından biri acil bir durum anında tuvalette kimin olduğunu ve kimin yardıma ihtiyacı olduğunu anlayabilmek.
Bu yarım kapıların kurulumu çok daha düşük maliyetli ve tam uzunluktaki kapılara göre bozulma oranları daha düşük.
Bir tuvalet kabininin dolu olup olmadığını görebilmek, tuvaletin kalabalık olduğu zamanlarda sıranın ilerlemesine yardımcı olur.
Bu yarım kapılar kabindeyken tuvalet kağıdınız biterse kullanışlıdır.Yarım kapılar sayesinde kimse kabinde kitlili veya mahsur kalmaz.
Çift kişilik bisikleti, elleri olmayan Charles Tripp ile ayaksız akrobat Eli Bowen 1891'de icat etmişlerdir. Birinin elleri yok diğerinin ayakları; ama umut olunca bahane kalmıyor işte kanıtı.
Kotun minik düğmesi ne işe yarıyor?
Ceplerin kenarlarına basılan minik metal parçacıkların sadece süs olsun diye oralara takıldığını sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.
O parçacıkların çok hayati bir işlevi bulunuyor…
O düğmelerin görevi, pantolonların dikişlerinin kopması muhtemel kısımlarını sağlamlaştırmak. O nedenle özellikle farklı parçaların bir araya geldiği köşe noktalarına basılıyorlar.
Parmağınızın ucunu, şekildeki gibi aynanın yüzeyine koyun.
Şayet hiçbir boşluk oluşmuyorsa dikkat!
Çünkü o zaman karşınızdaki ayna çift yönlü aynadır.
Uçaklarda sigara içmek yasak olmasına rağmen, tuvaletlerde neden kül tablası var?
Uyarı sistemine rağmen tuvalette sigara içmeye kalkan yolcular için kül tablasının bulunması havacılık otoriteleri tarafından şart konuluyor.
Bunun nedeni ise 1973 yılındaki bir kaza. Tuvalette sigara içen yolcunun yanan izmariti çöp tenekesine atmasıyla başlayan yangında uçak zorlukla havalimanı inebildi.
Bu kazadan sonra tüm uçakların tuvaletlerine kül tablası konulmaya başlandı.
Uçaklarda tuvalet atıkları nereye gidiyor?
Atıklar, uçağın alt kısmındaki bir bölmede toplanıyor...
Uçak piste indiğinde küçük bir araba uçağın alt bölmesine yaklaşarak, hortum yardımıyla tüm atıkları tahliye ediyor.
Yürüyen merdivenlerin yan tarafındaki fırçaların ne işe yaradığını biliyor musunuz? Hayır, ayakkabılarınızı fırçalayıp parlatmak için değil
İlk yürüyen merdivenlerde bu fırçalar bulunmuyordu. Fakat zamanla üreticiler basamaklar ile mekanizma arasında bulunan boşluğun problem yarattığını fark etti. Bazen insanların uzun paçaları, etekleri ya da ayakkabı bağcıkları boşluklara sıkışıp hem mekanizmayı durduruyor hem de insanları zor durumlara düşürebiliyordu.
Bazı durumlarda ise bu boşluklardan mekanizmanın içine düşen maddeler sorun çıkarabiliyordu. 1987 yılında Londra metrosunda çıkan yangına da bu durum sebep olmuştur. Yürüyen merdivenin alt kısmında biriken pislikler, yanan bir kibrit tarafından tutuşmuş ve 35 kişi yangında hayatını kaybetmişti. Elbette o dönemde Londra’da merdiven basamaklarının tahta olması da yangına katkıda bulunmuştu. Fakat asıl tetikleyici basamakların altındaki pisliklerdi.
Yürüyen merdivenlerdeki fırçalar, bu temel işlevin yanında sürtünme sesiyle sizi köşelere fazla yaklaşmaktan da koruma görevi üstleniyor.
Spor ayakkabınızın en üstünde neden fazladan bağcık deliği olduğunu merak ettiniz mi?
İşte nedeni
Fazlalık bağcık deliği bağcık ile ayak bileğinizi daha sıkı sararak ayağınızı yere daha sağlam basmanıza yardımcı oluyor.
Bu deliğe bağcık kilidi deniyor. Yani ayağınızı yere sağlam basacaksınız ve düşmeyeceksiniz.
Ayrıca ayak parmaklarınız öne doğru kayıp tırnaklarız acımayacak.
Hergün kullandığımız klavyelerdeki F ve J harflerine dikkat ettiniz mi? Tuşların üzerinde küçük kabarık bir çizgi vardır. Hatta dokunmatik olmayan telefonların 5 tuşunda da aynı çizgi bulunur.
Bunun sebebi, 10 parmak klavye kullanırken F ve J harflerindeki bu çıkıntılar size yol gösterici oluyor. İşaret parmaklarının bu iki tuşa koymanız gerekiyor ki diğer parmaklar ona göre yerine otursun. (F klavye de K ve A harfleri) Bir diğer sebebi, gözleri görmeyen kişiler için işaret noktası oluyor bu tuşlar.
Oldukça kolay bir şekilde bulabildiğiniz bu kalemin muhteşem bir inovasyon hikayesi var. Bebeklerin bu kalemlerle oynadığını hatta ağızlarına soktuğuna çok sefer şahit olmuşsunuzdur. Hatta büyükler de sinirlendiklerinde gerildiklerinde kalemin baş tarafını kemirmeye başlıyorlar
Bu durumu gören BIC isimli firma 1991 yılında yeni bir tasarımla ürünü tekrar piyasaya sürmüş. Aslında bakıldığında iki tasarım arasında hiç fark yok diğerinde şu kırmızı dairenin olduğu nokta da kapalı.
İşte tam da bu noktada o iki ürün arasındaki fark ortaya çıkıyor. Bu tasarımdaki o ufak delik kalem başlığı yutulduğunda yutanın oksijen almasına olanak sağlıyor.
Dirseğinize dilinizi değdirmeniz imkansızdır diye uzun yıllar yaygın bir görüş vardı; ancak görüldü ki aslında bunu yapabilenler var!
Ortalama bir insan evlenene kadar en az 100 kişiyle flört eder.
İnsanlar siz hapşırdığınızda 'çok yaşa' der; zira hapşırdığınız an bir mili saniye dahi olsa kalbiniz durur!
Kot pantolonlardaki bu küçük cepler, 1800'lerde kullanılan zincirli cep saatlerini koymak için tasarlanmıştı.
Çakmak kibritten önce bulunmuştur
Muppet Show Suudi Arabistan'da yasaklanmıştır; zira başrolde bir domuz vardır.
Esneğinizde kalp atış hızınız yüzde 30 oranında artar.
Esnemek bulaşıcı olduğu kadar okunduğunda da insana bulaşır. İlginçtir ki esneme kelimesini okuyanların çoğu esnemeye başlar!
Yüzüklerin Efendisi'yle herkesin beynine kazınan Gandalf karakterini canlandırması için ilk Sean Connery'e teklif gitmiş; ancak Connery senaryoyu anlayamadığı için rolü geri çevirmiştir.
Dünyanın en büyük çiçeği Avustralya'da yetişir ve Rafflesia ArnoldII ismiyle bilinir. Büyüdüğünde ebatları bir şemsiye kadardır.
Karidesin kalbi kafasının içindedir
Devekuşlarının toprağa kafasını soktuğu bilinir; ancak 80 yılı kapsayan 200 bin kadar devekuşu arasında yapılan araştırmada bir devekuşunun dahi bunu yaptığı görülmemiştir.
Zürafanın boyuyla birlikte dili de hatırı sayılır bir uzunluğa sahiptir. Bir zürafa diliyle kulağını dahi temizleyebilir.
Yeni Zelanda'da 4 milyon insan, 70 milyon koyunla birlikte yaşıyor!
Lurch isimli bu boğa dünyanın en büyük boynuzlarına sahiptir.