Ifo, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma kararının (Brexit) öncelikli olarak bir Avrupa sorunu olmaya devam ettiğini bildirdi.
Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma kararının (Brexit) öncelikli olarak bir Avrupa sorunu olmaya devam ettiğini bildirdi.
Merkezi Münih'te bulunan Alman ekonomi ve düşünce kuruluşu Ifo tarafından, Birleşik Krallık’ın Brexit kararının Avrupa ve küresel ekonomiye etkilerine ilişkin gerçekleştirdiği anketin sonuçları yayımlandı.
Ankete ilişkin yapılan açıklamada, Brexit'in öncelikli olarak bir Avrupa sorunu olmaya devam ettiği belirtilerek, "Ekonomik açıdan Brexit'ten en çok Birleşik Krallık etkilenecek gibi görünüyor ancak özellikle İrlanda gibi diğer Avrupa ülkeleri de olumsuz etkilenecek. Brexit'in Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ise herhangi bir etkisi beklenmiyor." denildi.
BREXİT'TEN KISA VADEDE EN ÇOK AB'NİN ANA ÜYELERİ ETKİLENDİ
Brexit’in kısa vadede en çok AB'nin ana üyelerinin oluşturduğu 15 AB ülkesini (EU15) olumsuz etkilemesinin beklendiği aktarılan açıklamada, üç ila beş yılı kapsayan orta vadede ise Brexit'in tüm AB üyesi ülkelerin ekonomileri üzerinde olumsuz bir etki yapmasının beklendiği kaydedildi.
Açıklamada, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ekonomiler için ise Brexit'in hafif olumsuz olmakla birlikte kısa vadedeki etkileri ile orta vadedeki etkileri arasında bir farklılık bulunmadığına işaret edilerek, "Az gelişmiş ülkeler için orta vadede endişeler var ve ekonomik güven Brexit'in gelecek 3-5 yıl içindeki etkilerine ilişkin bu yıla kıyasla daha olumsuz." ifadeleri kullanıldı.
Anket, 112 ülkeden 762 uzmanla 1-27 Temmuz tarihlerinde Dünya Ekonomi Anketinde sunulan özel bir soru kapsamında gerçekleştirildi.
FRANKFURT/AA