Beyinler gidiyor bedenler kalıyor

İbrahim Kahveci

Türkiye İstatistik Kurumu –TÜİK dün normal akış dışı bir veri açıkladı.

Verinin adı “Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri”

TÜİK’in daha önce yayınladığı “Uluslararası Göç İstatistikleri” verisine göre 2022-2023 yıllarında ülkemizden giden Türk Vatandaşı sayısı 430 bin 908 kişiydi. Net göç ise 196 bin 86 kişi oldu.
Türkiye Türkler açısından net göç veren bir ülke…Adeta giden gidene.

Peki, kim gidiyor? Gidenlerin büyük kısmı üniversite bitirenler. Yılda 1 milyon civarı üniversite mezunu veriyoruz. Halen üniversitelerde lisans öncesi, lisans, yüksek lisans ve doktora olarak 7 milyon 40 bin öğrencimiz bulunuyor.

İşte bunların artık yüzde 2,0’si gidiyor.

En yüksek beyin göçü ise müspet bilimlerde… Moleküler biyoloji ve genetik, biyomühendislik, işletme mühendisliği, elektronik mühendisliği, matematik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, fizik mühendisliği, yazılım mühendisliği gidenler açısından ilk sırada…

Dikkat ederseniz bu gidenler listesinde imam yok, müezzin yok… Ülkemizin en değerli beyinlerini kaybediyoruz. ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda, Kanada adeta bizim parlak beyinlerimizle büyüyor.

TEKNOLOJSİ DURAN ÜLKE

Geçmişten gelen bir bilgiyi hatırlatayım: Türkiye’de bilim seviyesi durmuş durumda.

Dış ticaret verilerine göre 2000’lerde ihracatımızın yüzde 5-6’sı yüksek teknolojik ürünlerden oluşuyordu. Şimdi bu oran yüzde 2,5-3,0 seviyelerinde seyrediyor. Orta ve yüksek teknoloji ürün ihracatımızın payı 2007’den beri adeta yüzde 40 bandına hapsolmuş durumda.

İşte bu yüzden verimlilik ve karlılık artmıyor. İşte bu yüzden ülkede ücretler reel olarak artmıyor ve fakirlik zindanına hapsolmuş durumdayız.

TÜRKİYE’DE ZEKA SORUNU

Bir ülkeden orta sınıf dediğimiz eğitimliler giderse ne olur? İşte bunun en somut örneği Venezuela’dır. Orada da darbeler olmuş ve halk darbelere karşı durmuştur. Ama tam da bundan sonra seçilmiş gözüken Chavez ve sonrasında Maduro tüm yetileri kendilerine almıştır.

Ne darbe ne de tek adam diye Venezuela orta sınıfı bu mücadeleyi kaybedince çözümü ABD’ye göç etmekte buldu. Venezuela’dan yaklaşık nüfusun yüzde 10’u civarında 3,5 milyon orta sınıf eğitimli çekip gitti. Geride ise açlık, yoksulluk ve sefalet kaldı.

İşte Türkiye’de de tam bunlar oluyor. Beyinler gidiyor ama geride bedenler kalıyor. Yani ülkemizin zeka seviyesi geriliyor.

Kaybedecek olanlar belli… Venezuela örneği ortada…

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.