Allah'a şükretmek ve minnet göstermek amacıyla Kurban Bayramı dışında da büyükbaş veya küçükbaş hayvan kurban kesilebilir. Vatandaşlar, 'Akika kurbanı ne demek ve ne zaman kesilir?' sorularının yanıtlarını merak ediyor. Örneğin, çocuk sahibi olan kişiler, akika kurbanı kesebilir. 'Akika'nın adak yerine geçip geçmediği internette araştırılıyor. İşte detaylar...
'Akika nedir?', 'Akika kurbanı ne zaman kesilir?', 'Akika adak yerine geçer mi?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. İslam dinine mensup vatandaşlar, Kurban Bayramı'nda ibadetlerini yerine getirmek için küçükbaş veya büyükbaş hayvan kesiyor. Maddi durumu el veren Müslümanların yaptığı bu ibadetin dışında, şükretmek için de 'akika kurbanı' kesmek mümkün. 'Adak kurbanı' ise bundan farklı bir ibadet olarak biliniyor. Detaylar haberimizde...
AKİKA KURBANI NEDİR?
Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, 'akika' adı verilir. Akika kurbanı kesmek sünnettir.
İbn Abbas'tan (RA) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Davud, Dahaya, 21; Nesai, Akika, 1) ve bir hadisinde de şöyle buyurmuştur: "Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir." (Ebû Davud, Dahaya, 21)
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ (ergenlik) çağına kadar kesilebilirse de, doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (uygun davranıştır).
AKİKA, ADAK YERİNE GEÇER Mİ?
Akika kurbanı, adak kurban yerine geçmez. Her adak birbirinden farklıdır. Yedi hisseyle kesilen ineğin bir hissesi akika kurbanı, bir hissesi şükür kurbanı, bir hissesi ise Kurban Bayramı için kesilebilir.
Fakat bir koyun hem akika, hem kurbanlık olarak niyet edilip kesilmez. Akika ayrı, adak ayrı olarak kesilmelidir.
AKİKA KURBANINI KİMLER KESEBİLİR?
Çocukların babası tarafından kesilebildiği gibi, babanın vekaletini verdiği bir kimse tarafından da kesilebilir. Bir kişi eğer adına kurban kesilememişse, kendisi için de kurban kesebilir. Hz. Peygamber'in kendisi ve iki oturunu adına akika kurbanı kestiği rivayet edilir.
AKİKA KURBANI NASIL OLMALI?
Akika kurbanı olacak hayvanda farklı bir nitelik aranmaksızın, Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan nitelikleriyle aynıdır. Akika kurbanının etinden ve derisinden kurbanı kesenle birlikte herkes istifade edebilir. Akika kurbanı istenirse bağışlanabilir, ya da çevreye ikram edilebilir.
Erkek ve kız çocuğu adına birer kurban kesilmesi müstehaptır (uygun davranıştır). Akika kurbanı kesilirken; anne veya babanın etmesi gereken bir dua vardır. Bu dua; "Ya Rabbi, bu benim çocuğumun akikasıdır. Onun cehennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun" şeklindedir.
AKİKA KURBANI KESERKEN OKUNACAK DUA
"Allahümme hazihi akikatü fülanin demüha bidemihi, ve lahmüha bilahmhi, ve azmüha biazmihi, ve cildüha bicildihi,ve şa'ruha biş'rihi, Allahümme-calha bidaen libni fülanin minennarı."
"Ey Allah'ım bu falanın akika kurbanıdır. Bu kurbanın kanına karşı falancanın kanını ve etine karşı etini sana takdim ediyorum. Kemiklerine karşı kemiklerini, derisine karşı derisini, ve saçlarına karşı yününü takdim ediyorum. Ey Allah'ım bu kurbanı Falanca oğlumun cehennemden kurtulması için fidye olarak kabul et!"
2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Arife günü - 30 Temmuz 2020 Perşembe günü
1. gün - 31 Temmuz 2020 Cuma günü
2. gün - 1 Ağustos 2020 Cumartesi günü
3. gün - 2 Ağustos 2020 Pazar günü
4. gün - 3 Ağustos 2020 Pazartesi günü
KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?
KURBANLIK HAYVAN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
2020 KURBAN VEKALET ÜCRETİ NE KADAR?
HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?
YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?
MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?
TÜRKİYE'NİN 'YENİ NORMALLEŞME' TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN
YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN
e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN