Akademisyenler polis engeline böyle çözüm buldu

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek veren bir grup akademisyenin basın açıklaması yapmasına polis izin vermedi. Polisin dağılmasını istediği akademisyenler ise basın açıklamasını yürüyerek okudu.

Polisin basın açıklaması yapmasına izin vermediği akademisyenler engeli farklı bir çözümle aştı.

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa öğretim üyeleri, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasına karşı yapılan protestolara destek açıklaması yaptı. Beyazıt Meydanı'nda toplanan akademisyenler, polisin açıklama yapılmasına izin vermemesi ve 'dağılın' uyarısı üzerine basın açıklamasını yürüyerek okudu.

Basın açıklamasını yürüyerek okuyan akademisyeni gazeteciler kameralarıyla takip etti. 

Akademisyenlerin basın açıklaması şöyle:

"İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’dan öğretim üyeleri olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından, meşru ve liyakata uygun olmayan bir rektör atanmasına ve üniversite senatosunun görüşü alınmaksızın tepeden inme bir kararnameyle iki yeni fakülte kurulmasına karşı yapılan haklı itirazlara katılıyor, akademik özgürlük ve üniversite özerkliği için anayasal haklarını kullanan herkesi destekliyoruz.

Kurumlarını korumak için Boğaziçi Üniversitesi öğrenci, öğretim üyeleri ve bileşenlerinin çok yüksek katılımla ve özenli şekilde gerçekleştirdikleri bu barışçıl protestoları örgütleme iddiasıyla belirli öğretim üyesi ve öğrenci topluluklarının hedef gösterilmesini son derece tehlikeli buluyor, bu tür kışkırtıcı girişimlerden hızla vazgeçilmesini talep ediyoruz.

"ÜNİVERSİTEMİZİN İRADESİ YOK SAYILDI"

Boğaziçi Üniversitesi’nde bir ayı aşkın süredir yaşananlar, Türkiye’de birçok üniversitenin son yıllarda maruz bırakıldığı antidemokratik uygulamalara yeni bir örnektir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi’nden öğretim üyeleri olarak bizler, üniversitenin temel ilkelerine yönelik bu müdahalelere maalesef yabancı değiliz. 2015 yılında yapılan rektörlük seçiminde üniversitemizin iradesi yok sayılmış ve en yüksek oyu alan aday yerine daha düşük oy alan adayın ataması yapılmıştır. Bunun ardından, 2018 yılında üniversitemiz, bütünlüğü, köklü tarihi ve kurumsal kimliği görmezden gelinerek ikiye bölünmüştür.

Türkiye üniversitelerinin uluslararası sıralamalarda hızla gerilemesi üniversiteler üzerinde antidemokratik uygulamaların yoğunlaştığı bu döneme denk gelmektedir. Üniversitelerin özerk ve demokratik süreçleri dışında verilen tüm tepeden inme kararlara itirazlarımızı o günlerde dile getirdiğimiz gibi bugün de tekrarlıyoruz.

"GENÇLERİN UMUDU KIRILMAKTA"

Üniversitelerin ana bileşeni öğrencileridir. Öğretim üyeleri olarak bizler, öğrencilerin demokratik ilkeler ve evrensel değerlere sahip çıkan, içinde yaşadığı topluma fayda sağlayan özgür bireyler olmalarına çaba sarf ederiz. Üniversitelerinin akademik ve idari özerkliği için barışçıl protesto hakkını kullanan öğrencilerimizin orantısız polis şiddetine maruz bırakılması, hem bu çabamıza gölge düşürmekte, hem de gençlerin geleceğe ve memleketimize dair ümitlerini kırmaktadır. Talebimiz, bu süreçte anayasal haklarını kullanırken gözaltına alınan, tutuklanan ve konut hapsi ile cezalandırılan öğrencilerin serbest bırakılmasıdır.

Unutulmamalıdır ki, küresel ölçekte yaşanan salgın sebebiyle geçirdiğimiz olağanüstü dönem, toplumların bilimsel araştırmaya ve gelişime muhtaç olduğunu bir kez daha ve belki de en güçlü şekilde kanıtlamıştır. Bilimsel araştırma, ancak akademik özgürlüğün ve özerkliğin olduğu, her türlü baskıdan arındırılmış kurumlarda yapılabilir ve bilim, ancak bu ilkelere bağlı toplumlara hizmet edebilir.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Üniversitesi’nden öğretim üyeleri olarak üniversite olmamızı sağlayan değerlerimizi ne pahasına olursa olsun savunacağımızı, demokratik yollardan itiraz hakkını kullanmanın bir insanlık hakkı ve onuru olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
13 Yorum
  • Sami / 12 Şubat 2021 08:15

    Türkiye'nin en iy üniversitelerini bitiriyorlar. En iyi beyinlerimiz bu sayfalara yorum yazan ortalama zekalı troller kadar maaş alacak bir iş bulamayacağını bildiği için yurtdışına gidiyor.

    Yanıtla (1) (1)
  • okuyucu / 12 Şubat 2021 00:14

    üniversiteler bu akademisyenlerden temizlenmeden bu işler düzelmez öğrenciyi kışkırtanlar kim

    Yanıtla (1) (1)
  • demir / 11 Şubat 2021 22:27

    onlarada teröst der.

    Yanıtla (0) (0)
  • Bay Bilim / 11 Şubat 2021 17:30

    Devleti idare etmeye bu kadar meraklı iseniz bunun yolu bellidir; çıkar siyaset yaparsınız. Savunduğunuz statüko bu millete bir şey kazandırmadı ama siz statüko savunucularına millet inim inim inlerken güzel hayatlar sundu. Eski perişan sağlık sistemi gelsin diye yürüyün durun.

    Yanıtla (5) (8)
  • Cevabi Yorum / 11 Şubat 2021 19:30

    Bugün millet inim inim inlerken kimlere güzel hayatlar sunuluyor bay bilim? Ne yapsın bu akademisyenler, nasıl itiraz etsinler? Ülkede hoşa gitmeyen bir durum olduğunda herkes siyasete mi girecek yani. Eylem hakkı, protesto hakkı, düşüncelerini özgürce ifade etme hakkı yok mu bu ülkede?

    Yanıtla (1) (1)
  • demir / 11 Şubat 2021 18:56

    dünya tırosunu övmenin dışında gösteri yapılamaz....

    Yanıtla (0) (0)
  • karar okuru / 11 Şubat 2021 12:43

    melih bulu ne diyor boğaziçini ilk 100 e sokacağım.büyük iddia ve ileriye dönük geriye dönme yok.vah istemeyiz.ya adam ileri götüreceğim diyor neden karşısınız.siz dünya üniversitesi olmak istemiyormusunuz.siz kemalin kafasındamısınız.chp benim olsun chp kongresine adayım bana yeter ama c.başkanlığına değilim.az olsun bizim olsunmu diyorsunuz.500 tam puan almak yetmiyor ilk 100 e girince beceremeyiz 500 tam puan alamayızmı korkusu.gerçi pkk ya destekten atılan başkanlara desteğiniz niyetiniz

    Yanıtla (6) (9)
  • geriye / 11 Şubat 2021 13:42

    Ileri goturecek ne birikimi ne becerisi var. Iktidariniz da 2023 de Turkiye'ui ilk 10 ulke arasina goturecegiz havalari atti, 17 cilikten 21 incilige dusurdu. Dusmeye devam...

    Yanıtla (7) (4)
  • karar okuru / 11 Şubat 2021 16:04

    sorun senin gibiler işte.dışarı yetmiyor sizin gibilerle uğraşıyor.ekreme neden oy verdin vaad ettiği için ee belediye başkanalığıda vardı evet.melih beyin geçmişinde 2 üniversite rektörlüğü var.

    Yanıtla (2) (7)
  • Atsız / 11 Şubat 2021 13:23

    Dört tane solak.Biz sizi 80 'lerden tanırız hocam .

    Yanıtla (6) (3)
  • Göbeğini Kaşıyan Adam / 11 Şubat 2021 13:22

    Helal olsun hocalarımıza ,zekice .Anaokulu arılar sınıfı.

    Yanıtla (6) (0)
  • Ayvaz / 11 Şubat 2021 12:58

    Yirmisekiz şubat darbesinden sonra da yyü.tıp fakültesi dekanlığına veteriner profesörü atanmıştı.Fizik tedavi abd.başkanlığına da fizyoterapisti atamışlardı.Çünkü fakültedeki hekimlerin çoğu muhafazakâr insanlardı.Solcular da
    çok sevinmişti bu liyakatsiz atamalara.

    Yanıtla (2) (5)
  • karar okuru / 11 Şubat 2021 12:39

    keşke o akademisyenler bu açıklamalarını aşıyı bulduk,insanlık için şunu bulduk diye yapsalar.ama maalesef tüm kayyumlara hayır diyerek pkk ya destekten görevden alınan belediye başkanlarınıda destekliyorsunuz.yazık

    Yanıtla (4) (11)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN