Ramazan ayının coşkusunu yaşadığımız bugünlerde iftar sofraları bereketiyle dolup taşıyor. Bugünün iftar menüsü ise lezzet şölenine dönüşüyor. Evlerde hazırlanan nefis yemeklerle birlikte, sevdiklerimizle bir araya gelerek Ramazan'ın manevi atmosferini yaşamaya devam ediyoruz. İşte Ramazan' ın 9. günü için iftar menüsü önerimiz...
Ramazan ayının bereketi ve manevi atmosferi, iftar sofralarını şenlendiriyor. Bu kutsal ayın dokuzuncu gününde, birbirinden lezzetli ve sağlıklı yemeklerle dolu bir iftar menüsü sunuyoruz.
MENGEN ÇORBASI
MALZEMELER
4 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı soğuk su
4 su bardağı et suyu veya 2 adet et bulyon
1,5 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Nane
1 çay kaşığı Pul biber
YAPILIŞI
- Pilavlık bulguru yıkadıktan sonra uygun bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edip pişirin ve ocaktan alarak suyunu süzün.
- Diğer tarafta çorbayı yapacağınız tencereye tereyağını alıp eritin.
- İnce ince doğranmış soğanı ekleyip rengi dönünceye kadar kavurun.
- Ardından unu da ekleyip biraz daha kavurun.
- Salçaları ve baharatları ekleyip 2 su bardağı soğuk su katıp kıvamı açın.
- Et suyunu ve pişirdiğimiz bulguru ekleyip karıştırın. Gerekirse sıcak su ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.
- Tuzunu da ekleyip ocaktan alın servis tabağına alın.
HAVUÇ TARATOR
MALZEMELER
3 adet havuç
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
YAPILIŞI
Havuç tarator tarifimiz için önce sarımsaklarımızı rendeleyelim. Genişçe yapışmaz bir tavaya sıvıyağı ve sarımsakları koyup kavuralım. Daha sonra rendelenmiş havuçlar üzerine eklenir. Havuçlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika kavrularak ocaktan alınır ve soğumaya bırakalım. Ayrı bir kasede suyu süzülmüş yoğurt ile tuzu ekleyerek çırpalım. Soğuyan havuçları yoğurda ilave edilerek karıştıralım ve servis tabağına alalım.
HÜNKAR BEĞENDİ
MALZEMELER
Et sote için:
250 gram kuşbaşı et
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kekik, karabiber, tuz, pul biber
Beğendi için:
3 adet patlıcan
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
İsteğe bağlı olarak 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz
YAPILIŞI
Et sote için kuşbaşı etler tavaya alınıp suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ardından yağları ve minik minik doğranmış soğanlar ilave edilerek pişirilmeye devam edilir. Soğanlar pembeleşince salçalar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Baharatlar ve tuz ilave edilir. Birkaç yemek kaşığı su eklenir ve bir dakika kadar daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Beğendi için öncelikle patlıcanlar közlenir ve kabukları soyulur. Bir tencerede tereyağı ile un, unun kokusu çıkıncaya dek kavrulur. Ardından sütü yavaş yavaş eklenir ve kıvam alması sağlanır. Sos piştikten sonra tuzu ve doğranmış köz patlıcanları eklenir ve püre kıvamına gelinceye dek karıştırılır. Bu aşamada isteğe bağlı kaşar peyniri eklenir. Servis için beğendi bir tabağa yayılır ve üzerine et sote konulur.
ŞEKERPARE
MALZEMELER
125 gram oda ısısında margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
3 çorba kaşığı silme irmik
1 adet yumurta
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı silme kabartma tozu
1 çay bardağı fındık
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
YAPILIŞI
Dillere destan şekerpare tatlımıza öncelikle şerbetimizi hazırlamakla başlayalım. Bunun için uygun bir tencereye suyu ve şekeri koyup yaklaşık 10-15 dakika arası pişiriyoruz. Şerbet kaynayınca, indirmeye yakın limon suyunu ekliyoruz 2-3 dakika daha pişiriyoruz. Şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Şimdi hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine yağı, pudra şekerini koyup karıştırıyoruz. Yumurtayı ilave edip tekrar karıştırıyoruz. İrmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp elimizle yuvarlıyoruz. Üzerini çok hafif düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştiriyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. Her fırının pişirme süresi farklı olduğu için bu süre fırından fırına değişebilir. Pişen şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine kepçe yardımı ile gezdiriyoruz. Şekerparenin şerbeti içine çekmesi için en az 3 saat dinlendiriyoruz. İyice dinlenip şerbeti içine çeken şekerpareyi servis edebiliriz.