Yeni öğretim yılı yeni hedefler
Yeni eğitim öğretim yılı başladı. 18 milyon öğrenci için ders zili çaldı. Çok zor bir yıl bizi bekliyor ki, bu Cumhurbaşkanımızın yeni eğitim öğretim yılı mesajında da ifadelendirildi. Zor bir yıl çünkü ülkemizin geçmişten bugüne başına gelen her şeyin temelinde inanın eğitim var. Eğitim kurumları ve eğitim işleyişinde etkin olan her türlü şer odağı bu ülkeye kötülük yapmaya kalkıyor. Sanırım bizim bu yıldan itibaren eğitim alanını kimsenin tarafı olmayacak çocuklar yetiştirmek amacıyla yeniden dizayn etmemiz gerekiyor. İşte bu amaçla hep yazıp çiziyorum.
Yeni bir yıl daha başladı, şimdi sorsam eğitimi yönetenlere “yeni öğretim yılında ne hedefliyorsunuz” diye acaba ne cevap verirler? 42 bin binada 900 bini aşkın öğretmen ve çalışan, 18 milyon öğrenci, dersler, ziller, servisler, kitaplar, kıyafetler, organizasyonlar... Peki sonuçta ne hedefliyorsunuz? Bu yılın sonu geldiğinde bakan veya bir başka yönetici çıkıp “efendim biz şu kadar proje yaptık, şu kadar patent ürettik, bu kadar öğrencimiz şöyle başarılar elde etti. Falanca ilde falanca derste şu kadar başarılı olduk” diyecek mi? Acaba kaç üstün zekâlı çocuk tespit edip bunlara özel eğitim yapacağız veya kaç özel eğitime muhtaç çocuk tespit edip dezavantajları için çalışacağız? 2016-17 yılı itibarıyla kaç okulumuzu dünyaya tanıtacağız, kaç öğretmenimiz dünya çapında çalışmalar yapıp uluslararası arenada boy gösterecek.
PİSA, TIMMS gibi ölçümlerde ülkemiz kaç sıra yükselecek, hedefimiz nedir? Matematik başarımız nereden nereye çıkacak? Hangi konuları dert edinip okullarda bunlar için çalışacağız? Örneğin çevre, ekoloji, teknoloji, yazılım-kodlama gibi konularda ne tür çalışmalar yapacağız? MEB olarak kaç öğrencinin veya okulun projesini destekleyip dünyanın önemli yarışmalarına göndereceğiz? OECD ülkeleri arasında okula devamsızlıkta açık ara öndeyiz; acaba MEB olarak okullarımızdaki bu devamsızlık ve ilgisizliği nasıl çözeceğiz? Öğrencilerin okulu sevmesi için neler yapacağız? Spor için ne yapacağız, programlı olarak kaç okulumuzu sporda dünya arenasına çıkaracağız? Sanatta neleri hedefliyoruz, kaç müziğe yetenekli çocuğumuzu destekleyeceğiz, ressamlar veya sanatın diğer dallarına yetenekli kaç çocuğumuz için özel çalışmalar yapacağız?
***
Eminim MEB bunlar için plan yapmıştır. Ben bu konuda çok meraklıyım, sürekli söylüyorum bu çağda sınıfta cep telefonunu yasaklamak yerine o telefonla dünyayı sınıfa taşımak marifettir. Bir taraftan tablet dağıtıp diğer taraftan cihaz kullanımını yasaklamak komik değil mi? Neden sosyal medya kullanımını yasaklamak yerine çocukların buraları kullanarak derslerde daha verimli olmasını sağlamıyorsunuz? Bakın bu nasıl yapılıyor; lütfen Finlandiya’yı, Kore’yi inceleyin. Bugün bütün derslerini internet üzerinden dünyaya sunan ABD’de bir sınıfta anlatılan dersi Çin’de ilkokul sınıfında öğrencilerine dinleten sistemleri örnek alın. Bu çağda teknolojiden kaçılmaz sakın unutmayın. Bu çağda ülkelerin kalkınması ve refahı için tek yol eğitimdir. Eğitimde ise planlı, hedefli ve çağa uygun davranmak gerekiyor. Lütfen eğitimde esnekleşelim, çocuklarımızı üretken kılalım, onların önüne engeller yasaklar koyarak bir yere varamayız.
***
Son söz; tabii ki eğitimde çok ciddi aşamalar kaydettik ama nedense içerik konusuna bir türlü giremiyoruz. Ama unutmayın çağımızın eğitimi artık zaman ve mekândan bağımsızdır. Fiziki mekânlarda çocukları sıkıştırarak, bazı şeyleri yasaklayarak eğitimde yol alamazsınız. Lütfen çağın eğitimini yakalamak için STEM konusunu inceleyin. Tekrar yeni eğitim öğretim yılını kutluyorum...