Forbes yazarı Jodie Cook, ChatGPT'nin gelecekte hangi mesleklerin yerini alabileceğini sordu. ChatGPT, insanların yerine yapabileceği potansiyel 10 iş alanını belirtti.
Forbes yazarı Jodie Cook, ChatGPT'nin gelecekte insanların yerine geçebileceği 10 mesleği tartıştığı bir yazısında, yapay zekanın potansiyel yeteneklerini vurguladı.ChatGPT'nin müşteri hizmetleri, veri girişi, içerik oluşturma gibi alanlarda nasıl kullanılabileceğini açıkladı.
Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, ChatGPT'nin ilerleyen teknolojisi ve gelecekte üstlenebileceği iş rolleri şöyle:
MÜŞTERİ HİZMETLERİ TEMSİLCİSİ
Sohbet robotu, "ChatGPT müşteri sorularını, şikayetlerini ve destek taleplerini 7/24 erişilebilirlikle ele alabilir ve insan temsilcilere olan ihtiyacı azaltabilir" dedi. Haklı olabilir. Temel ChatGPT, çok fazla yönlendirme, örnek ve eğitim olmadan müşteri hizmetleri temsilcileriyle aynı standartta yanıtlar vermeyecektir. Ciddi müşteri hizmetleri, yapay zekanın daha gelişmiş kullanımını gerektirir. Ancak yapay zeka yanıtları otomatikleştirebilir ve insanlara daha hızlı yardımcı olabilirken, henüz üstesinden gelemeyeceği daha yüksek bir destek seviyesi de var. Kişiden kişiye farklılık gösteren, empati kurmayı gerektiren müşteri hizmetlerinde ustalaşan insanlar özel taleplere ve çözülmesi hassas vakalara hizmet için ayrı olarak çalıştırılmaya devam edecektir.
VERİ GİRİŞ ELEMANI
ChatGPT bu konuda kendinden emin. Robot, "ChatGPT, büyük miktarda veriyi hızlı ve doğru bir şekilde işleme ve girme yeteneği sayesinde veri girişi görevlerini kolayca yerine getirebilir, hataları en aza indirir ve verimliliği artırır" diyerek de bunu kesin bir dille ortaya koyuyor. Eğer işe bir bilgisayara rakamları girmek için geliyorsanız, profesyonel zamanınız bir süredir sona yaklaşıyor demektir. Yeniden değerlendirmek, yeniden eğitim almak ve yeniden başlamak için elinize bir fırsat geçti. Daha da çok seveceğiniz bir iş bulabilirsiniz.
TEKNİK DESTEK ANALİSTİ
ChatGPT, kullanıcılara adım adım rehberlik ve çözümler sunarak yaygın sorunlar için teknik yardım ve sorun giderme sağlayabilir diye övünüyor. Ancak bu iddia tam olarak geçerli değil. Teknik işlerden çok da anlamayan kişiler yönergeleri takip etmek, video izlemek ya da bir sohbet robotuyla etkileşime geçmek istemez. Profesyonel destek sağlamak hala önemli.
İÇERİK YAZARI
ChatGPT, içerik oluşturmayı içeren tüm işlerin yerini alma misyonunda, bu nedenle içerik yazarının sırada olması şaşırtıcı değil. Araç, "ChatGPT, tutarlı bir kaliteyi koruyarak ve belirli yönergelere bağlı kalarak çeşitli konularda makaleler, blog gönderileri ve diğer yazılı içerikler oluşturabilir" dedi. Ancak bu o kadar hızlı değil, ChatGPT. Robotlar yönergeler olmadan içerik oluşturana kadar, profesyonel hayalet yazarların işi devam edecek. Ciddi anlamda yetenekli yazarlar hiçbir yere gitmiyor. En iyiler, diğerlerini geride bırakmak için yapay zekayı fikir üretme, otomasyon veya yaratıcı sürecin belirli bölümleri için kullanıyor.
ÇEVİRMEN
Peki ya büyük metin parçalarını farklı dillere çevirmeye ne dersiniz? Sorun değil, diyen ChatGPT, metni birden fazla dil arasında yüksek doğruluk derecesiyle çevirebildiğini ve bu sayede dil engellerini aşmak için değerli bir araç haline geldiğini açıkladı. Belgeleri bir dilden diğerine çevirmek için zahmetli bir şekilde gözden geçirmek, bir aşamada insanlara ihtiyaç duymayacaktır. Ancak, bazı kelime veya ifadelerin tam çevirileri yok. İki dil bilen bir insan, diller arasındaki kültürel farklılıkları anlayacaktır.
SOSYAL MEDYA YÖNETİCİSİ
LinkedIn, X ve Instagram yapay zeka ile boy ölçüşemez. Robotun söylediğine göre ChatGPT sosyal medya gönderileri oluşturup planlayabilir, yorumlara yanıt verebilir ve takipçilerle etkileşime geçerek bir markanın çevrimiçi varlığını sürdürmesine yardımcı olabilir. Olabilir. Ancak tüm sosyal medya platformları yapay zeka tarafından üretilen içerik ve yapay zeka tarafından üretilen yorumlarla dolup taştığında, insanlar nerede olacak? Özel topluluklar ve kapalı üyelik grupları hala insan paylaşımlarına ve cana yakın moderatörlere ihtiyaç duyacaktır.
PAZAR ARAŞTIRMA ANALİSTİ
Bir zamanlar bir rol, şimdi bir komut istemi. Sohbet robotunun dediğine göre ChatGPT, işletmelerin bilinçli kararlar almasına ve etkili stratejiler geliştirmesine yardımcı olmak için pazar eğilimlerini analiz edebilir, veri toplayabilir ve içgörüler sağlayabilir. Ancak ChatGPT bir iş analisti değil, bir dil modeli. Gerçek hayat deneyimi yok ve muhtemelen sizin yerinize karar veremez. Ancak kişisel deneyim ve önyargılardan arınmış objektif bir analiz iyi bir şey olabilir. Bir iş analistiniz yoksa kesinlikle rakamları inceleyebilir ve kalıpları tespit edebilir ki bu da son derece faydalı olabilir. Analistlerin ise verileri analiz etmek için daha az zaman harcamak ve bir sonraki doğru hamleyi düşünmek için daha fazla zaman harcamak için yapay zekanın güçlü bilgi işlem gücünü kullanabilirler.
ÖZEL DERS VE EĞİTİM DESTEĞİ
"Öğrencilere ev ödevlerinde yardımcı olabileceğini, karmaşık kavramları açıklayabileceğini ve çeşitli konularda kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlayabileceğini" söyleyen ChatGPT'ye göre, çocuklarınız bir öğretmen olmadan daha iyi notlar alabilir. Asıl soru ChatGPT'nin çocuklarınızı eğitip eğitemeyeceği değil. Eğitebileceğinden eminim. Asıl soru, en iyi nasıl öğrenecekleri. Bir dil modelinden çeşitli formatlarda yığınla bilgi alabiliyor olmanız, öğretimin yüksek notlar almada ve faydalı insanlar yaratmada etkili olacağı anlamına gelmez. Bu konuda son sözü çocuklar söyleyecektir.
İNSAN KAYNAKLARI UZMANI
"ChatGPT özgeçmişleri tarayabilir, mülakatları planlayabilir ve adaylarla iletişim kurarak şirketler için işe alım sürecini kolaylaştırabilir" diyen robot, işe alım uzmanlarına eskisi kadar ihtiyaç duyulmayabileceğini öne sürüyor. Ancak binlerce aday özgeçmişlerini yazmak, pozisyonlara başvurmak ve mülakatlara hazırlanmak için yapay zekayı kullandığında, yapay zekaya karşı yapay zeka ortaya çıkıyor. Bu, her rolü en iyi adayın alacağı anlamına mı geliyor, yoksa bu kararı yalnızca bir insan işe alım uzmanı mı verebilir? Özellikle bu konu için hibrit bir yaklaşım en iyisi gibi görünüyor.
KİŞİSEL FİNANS DANIŞMANI
Son olarak robot, "ChatGPT bütçeleme, tasarruf ve yatırım stratejileri konusunda tavsiyelerde bulunarak bireylerin mali durumlarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olabilir" diyor ve kişisel finans uzmanları istihdam etme ihtiyacını ortadan kaldıracağını ekliyor. ChatGPT'nin dünya görüşü sizinkiyle uyuşmayabilir. Risk kapasitesi de aynı olmayabilir. Satış görüşmesi sırasında ne söylerse söylesin, piyasaların nereye gittiğini yerel hedge fon yöneticinizden daha iyi bilemez. Dolayısıyla, geniş bir dil modeli maliyetlerinizi düşürmek için adım adım bir plan hazırlayabilir ve size gelirinizi 10 katına çıkaracak fikirler verebilir, ancak kişisel finans kararlarınız nihayetinde kişisel olmalı.