'Mühendisin Gücü Geleceğin Gücü' vizyonu ile Kartal Belediyesi ve Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ortaklığıyla Kartal Yakacık Çarşı Mahallesi’nde hayata geçirilen Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi Makina Hangar, Kartal’ın geleceğe bakan aydınlık yüzünü ortaya koyuyor.
GameLab, VRLab, Mekanik, Mekatronik, Endüstri 4.0, Robotik Kodlama, Yazılım Geliştirme ve Yapay Zeka gibi teknoloji ve yazılım dünyasının birçok alanında yeni ufuklar açacak olan Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi Makina Hangar, çocukların teknolojiyi doğru kullanma ve teknolojiyi doğru yönetme becerilerinin geliştirileceği, online deneyler ve uygulamalı eğitimlerin verileceği, ilçedeki teknik okullarla da işbirliği içerisinde olan bir merkez.
Her kesimin buluşma noktası
Makina Hangar bünyesinde Sanayide Dijital Dönüşüm, Ar-Ge ve Tasarım Atölyesi, Çocuk Bilim ve Deney Atölyesi, VRLab, Makina Garaj, Uygulamalı Eğitim Alanı ve Laboratuvarlar, Paylaşımlı Çalışma Alanları ve Çalışma Odaları, Fuaye Alanı ve Modüler Odalar, Konferans Salonu, Gezegen Kafe, otopark ve çocuk oyun parkları bulunuyor. Burada ayrıca, üyelere, bölge haklına ve etkinliklere yönelik sosyal alanlar da var.
Gençler için tam bir eğitim merkezi
Günümüzün en önemli konularından biri olan dijital dönüşüm, Sanayide Dijital Dönüşüm Atölyesi bünyesinde incelenecek. Teknolojik gelişmelerin dijital dönüşüm sistemlerine etkisini ve uygulama alanlarını gösteren Atölye, gençlerin geleceğin teknolojileriyle buluşmasının ilk durağı olacak.
Çocuklar için Bilim ve Deney Atölyesi
Çocuklar için tasarlanan Çocuk Bilim ve Deney Atölyesi ise, teknoloji konusunda faaliyet gösteren şirketlerin uzmanları ve akademisyenler gözetiminde çocukların deney yapmasını sağlayacak. Mühendislik alanındaki basit deneylerin ileri teknolojilere nasıl temeli oluşturduğunu çocuklar bu atölyede keşfedecek.
Yeni fikirler buradan gelişecek
Makina Hangar-Bilim Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’ne katkı sağlayan teknoloji firmaları, üretim bandı, robot teknolojileri gibi ileri seviyede kullanılan mühendislik ekipmanlarının çalışmasını görebilmeleri için buraya dönüşümlü olarak teknolojik alet desteği sağlayacak. Bu sayede, Mühendis ve teknik elemanların teorik ve pratik bilgileri uygulamalı eğitimlerle desteklenecek. Laboratuvarlar, deneylerin nasıl yapıldığını göstererek son teknoloji aletlerle mesleki bilginin güçlendirilmesini desteklerken; Ar-Ge ve Tasarım Atölyesi ise üyelere, öğrencilere ve firmalara yeni fikir ve ürün geliştirme olanakları verecek.
Hangar’da sektörel buluşmalar da gerçekleştirilecek, firmaların ve bireylerin kullanımına açık bir fuaye alanı bulunacak. Ayrıca, sektörel ve mesleki konularda teknik eğitim, söyleşi ve toplantıların yürütebileceği; sanatsal faaliyetlerin yürütülebileceği bir konferans salonu da bulunuyor.
VRLab kullanıcılarını bekliyor
7 gün 24 saat erişilebilecek VRLab, sanal bir laboratuvar olarak hizmet verecek. Sınırsız ekipmana sahip laboratuvar bünyesinde bilimsel formüle dayalı 200’den fazla deney gerçekleştirilebilecek. Kartal Belediyesi’nin öğrencilere ücretsiz hizmeti olan bu laboratuvar için öğrencilerin bir kimlik kartı alması ve bu kartı etkin hale getirmesi yeterli olacak.
VRLab’ın Mekanik Laboratuvarı, Nükleer Fizik Laboratuvarı, Optik ve Dalga Laboratuvarı, Biyoloji Laboratuvarı, Elektromanyetizma Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı, Termodinamik Laboratuvarı, İleri Fizik Laboratuvarı, Modern Fizik, Popüler Bilim, Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı bölümleri bulunuyor.
Bu bölümlerin alt segmentlerinde bulunan deneyler, çocukların ve gençlerin bilimi kavramasını sağlayacak. Hem laboratuvarda hem de dijital ortamda yapılan deneyler sayesinde, çocuklar bulundukları yerden anlamak istedikleri konuya ilişkin deneylere erişecekler.
Ayrıca VRLab’ın bir de Junior bölümü bulunuyor. Burada çocukların bilime ilgi duymasını sağlayacak konular bulunuyor. Deneyler arasında Sıfır Atık gibi alışkanlık geliştirmeye yönelik çalışmalar yanında, Gökyüzünde Saklambaç gibi eğlenceli başlıklar da var.
Teknoloji Merkezi ve Teknokent projelerini hayata geçireceğiz
Makina Hangar ile ilgili konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, garajlarda başlayan start-up projelerinin nasıl yaygınlaştığını ve dünyaya örnek olduğunu hatırlatarak:” Filmlerde duyduğumuz ‘Oğlum çalışmaya garajda başladı, şimdi milyon dolarlık bir şirketi var’ dediğimiz şeyi, Makine Hangar’da hayata geçirdik. Burası, gençlerin yeni buluşlarını geliştirilebileceği bir alan, onlara nefes aldıracak eğitmenlerin de içinde olduğu bir merkez. ABD’ye, Çin’e yarışmalara katılan çok başarılı lise öğrencilerimiz var. Burası onların da yeni AR-GE yerleri. Önümüzdeki dönemde, Kartal’da Teknopark ve Teknokent projelerini de hayata geçireceğiz, Makina Hangar-Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi de bu projelerin bir parçası olacak.” dedi.