Bursalıların bile haberi yok! Tarih kokan şehrin gizli hazinesi! Avrupalılar akın akın geliyor

Bursalıların bile haberi yok! Tarih kokan şehrin gizli hazinesi! Avrupalılar akın akın geliyor

Bursalıların bile gözden kaçırdığı muhteşem güzellik adeta tarih kokuyor. Türkiye'nin tarih kokan şehri Bursa, Avrupalıların akınına uğruyor. Osman Gazi ilçesinde bilinen ve tamamen ahşaptan yapılan bu han mimarisi ile herkese hayran bırakıyor.

Osmanlı Devleti döneminde 1890'lı yıllarda yapımına başlanan ve 1900'lü yılların başında yapımı tamamlanan ahşap han tamamen ahşaptan yapılmış olması ile dikkat çekiyor. Uzun yıllar kervanlara hizmet etmiş olan bu yapı zemin katının ahır olması nedeniyle de çatısının ortası açık bir şekilde tasarlanmıştır. Türkiye'dekilerin gözden kaçırdığı bu güzellik Bursa'nın Osmangazi ilçesinde herkesi bekliyor.

BURSA'NIN TARİH KOKAN HANI

Çatı kısmı açık bir şekilde tasarlanmış olan ve uzun süre kervanlara hizmet eden bu yapı yıllarca birçok tüccarı ağırladı. Zemin katta bulunan ahırın kalan kişileri rahatsız etmemesi için açık formda tasarlanan bu yapı at ve develerin kokusunu uzaklaştırmak amacıyla bu şekilde tasarlanmıştır.

ahsap_han_2

Uzun yıllar birçok kişiye ev sahipliği yapan hanın çökme tehlikesi yaşaması ile birlikte el değiştirdiği ve 1960'lı yıllarda yıkılarak yeniden yapıldığı görülmektedir. Dış mimarisini koruyan ve iç mimarisini dönemin şartlarına göre yeniden tasarlanan bu Yapı günümüzde ziyaretçilere nostaljik bir atmosfer sunuyor. Bursa'ya gelen yerli ve yabancı turistler Ahşap Han’ı ziyaret etmeden gitmiyor.

AVRUPALILAR AKIN EDİYOR

Ahşap Han’ı ziyaret turistlere rehberlik yapan Hasan Basri Karnabat, 1890'lı yıllarda yapılan ve 1950'li yıllarda açılan han Osmanlı Döneminde yapıldığını belirtti. Yapı hakkında kısaca bilgi veren Karnabat şu sözleri dile getirdi:

“Osmanlı Dönemindeki ismi ‘Ahşap Han’ diye geçer. Günümüzde burası ‘Akarsu İpekçi İş Sarayı’ olarak bilir, nitekim burası Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş bir handır. Yapıldığı dönemde burası konaklama için kullanılıyordu. Çatının ortası, binek atların zemin katta bırakılması nedeniyle açık bırakılmıştır. Ahır kokusu odaların içerisine girmesin, açık çatıdan çıksın istenmiştir. Buraya birçok ülkeden turistler geliyor, Güney Kore, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinden birçok turist Bursa’ya gelmişken burayı da ziyaret etti. Bizler de burasıyla ilgili bilgi birikimlerimizi turistlere anlatarak buranın tanınmasına katkıda bulunuyoruz. Son zamanlarda ziyaretçi sayısı arttı. 4 yıldır özellikle sosyal medyada buranın fotoğraflarını gören insanlar merak edip geliyor”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN