Sanatın nostaljisi Milli Kütüphanede

Sanatın nostaljisi Milli Kütüphanede

Sanatın nostaljisi 147 bin materyalle Milli Kütüphanede yaşanıyor. Her alanında orjinal sanat eserlerine ev sahipliği yapan kütüphane korumasında yer alan kültürel öğeler arasında ilk renkli Türk filmi ‘Halıcı Kız’ın orijinal afişi ve Pierre Loti’nin İstanbul’dan yazdığı mektuplar da bulunuyor.

Taş plaklardan reklam, film, opera ve bale afişlerine, eski kartpostal ve takvimlerden yağlı boya tablolara, özel gün davetiyelerinden eski TRT yapımlarına kadar birçok materyalin yer aldığı Milli Kütüphane koleksiyonu, milli arşiv olma özelliği taşıyor. Türkiye’nin kültürel hafızası Milli Kütüphane, kütüphanecilik faaliyetlerinin yanında yaklaşık 147 bin materyalin bulunduğu geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

19-09/26/2.jpg

Genellikle satın alma yoluyla toplanan kültürel öğeler, bağış ya da değişim ve devirle de arşive alınabiliyor. Dökümü yapılarak türlerine göre tasnif edilen materyaller, özel bölümlerde muhafaza ediliyor. Koleksiyonun en dikkat çekici öğeleri arasında 5 bini aşkın taş plak yer alıyor.

19-09/26/3.jpg

En eskisi 1928 yılına ait olan ve İngilizce iki şarkı içeren taş plaklar arasında Zeki Müren, Safiye Ayla, Münir Nurettin Selçuk, Müzeyyen Senar gibi Türk musikisinin klasikleşmiş isimlerinin yanı sıra Reklam, opera, tiyatro ve film afişleri de koleksiyonun önemli parçalarını oluştururken, ilk renkli Türk filmi ‘Halıcı Kız’ın orijinal afişi dikkati çekiyor.      

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN