Kudüs’ün manevi kimliği multi sanat disiplinleriyle bugünden itibaren sahneye taşınıyor. Tiyatro, ışık, ses ve video gösterilerinden oluşan ‘Zamanın Kudüs’ü Kudüs’ün Zamanı’ etkinliğinde Hz. Ömer’den Selahaddin Eyyubi’ye, Sultan II. Abdülhamid’e kadar Kudüs’ün manevi kimliğini yaşatan liderlerin hayatlarından kesitler sunulacak.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Kudüs Platformu tarafından hazırlanan ‘Zamanın Kudüs’ü Kudüs’ün Zamanı’ adlı dramatik sahne gösterisi bugün seyirciyle buluşuyor. Saat 19.00’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösteride, Hz. Ömer’den Selahaddin Eyyubi’ye, Yavuz Sultan Selim’den Sultan II. Abdülhamid’e kadar Kudüs’ün manevi kimliğini yaşatmış liderlerin hayatlarından kesitler sunulacak. Özge Dilek tarafından yazılan ve teknik ekiple birlikte yaklaşık 200 kişinin görev alacağı etkinliğin tiyatral anlatımı, ışık, ses ve video gösterileriyle zenginleştirilecek. Genel Sanat Yönetmenliğini Murat Salim Tokaç ile paylaşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, gösteride Kudüs’ün tarihsel ve kültürel öneminin vurgulanacağını belirterek, yaklaşık bir yıl öncesinden itibaren Kudüs Platformu’yla birlikte veri çalışması yaptıklarını söyledi. Birecik, sahnede yaklaşık 130 oyuncunun yer aldığını kaydederek “Video mapping yöntemini ülkede ilk defa bu şekilde kullanacağız. Burada bir ‘mim’ var, gördüğünüz zaman anlayacaksınız. Sahnede canlı oyuncuyla, oynayan görüntülerin senkronize bir biçimde gittiği bir çalışmamız var. ‘Kut’ül Amare’ tecrübesini biraz geliştirmeye çalıştık” diye konuştu. Konuya komplekssizce ve sanat disipliniyle yaklaştıklarını vurgulayan
Birecik, şunları kaydetti: “Seyircilerin kaba duygularla ajite olmalarını istemiyoruz. Biz sadece saf gerçeğin peşindeyiz. Çünkü ‘Kudüs’ün Zamanı’ diye bahsettiğimiz, saf gerçekliktir aynı zamanda. Onu eğip bükmek haddimiz değil. Bunu yapanlar var dünyada, nelere mal olduklarını da görüyoruz. 14 yaşındaki gözü bağlı o çocuğun vakarını ve etrafındaki eli silahlı, o zulmedenin aczini görüyoruz. Bir belgeyi imzalayıp dünyaya budalaca gösterip, dünyanın başına ne açtığını bilmeyenlerden çok çekiyoruz zaten.”
FARKLI DİSİPLİNLER BİRARADA
Gösterinin yönetmenliğini üstlenen Ebru Kara, etkinliğin farklı disiplileri içinde barındırdığını ve bölümlerden oluştuğuna dikkati çekerek şunları söyledi: “Biz bu projeye aslında geçen yıl başlamıştık. Büyük bir bölümünün ön hazırlığını yaptık, bir ara verildi. Bu sene eylül-ekim arasında tekrar başlanmasına karar verildi ve bu süreç içerisinde hiç beklenmedik politik olaylar yaşandı. Biz bu gecikmenin de bir nedeni varmış dedik. Aslında ‘Kudüs’ün Zamanı’ bu zamanmış. Bizim gecikme zannettiğimiz dönem aslında bir bekleme dönemiymiş.”