Sofraların en çok tüketilen içeceklerinden biri olan kola, sağlık açısından olumsuz etkileri beraberinde getiriyor. Bu nedenle kolanın zararlı yönleri sizin için araştırdık ve haberimizde paylaştık. İşte, detaylar…
Kimilerine göre yemeğin yanında olmazsa olmaz kabul edilen kola, insan sağlığı açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Özellikle pH değeri nedeniyle vücudun asit dengesini öylesine ciddi şekilde bozar ki böbrekler bunu temizlemek için 32 bardak suyu boşa harcar.
İnsanlar tarafından bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde sıkça tüketilen kolanın tüm zararlarını içeriğimizde derledik.
KOLANIN ZARARLARI
Kolanın içeriğine bakıldığında sadece su, çeşitli aroma vericiler, kafein, karbondioksit gazı ve şeker ile çeşitli koruyuculardan oluştuğu görülüyor. Böylesine az bileşenden meydana gelmesine rağmen sık aralıklarla tüketildiğinde, göz ardı edilemeyecek sağlık problemlerine yol açabilir. Tüketiminin genellikle soğuk ve gazlı şekilde tercih edilmesi nedeniyle içerisindeki şeker oranı çok fark edilmiyor ancak bir bardak kola, yaklaşık 28 gram şeker barındırabilir. Tabi ki kola tüketimi 1 bardağı geçtikten sonra şeker tüketimi de sağlıksız şekilde katlanarak artmaya devam ediyor.
Tüm bunların yanı sıra kola, yoğun asidik yapısı nedeniyle vücut dengesini bozan içecekler arasında yer alıyor. 1 bardak kola tüketildiği zaman, normalden fazla asit miktarının hücreler ile teması nedeniyle böbrekler, bu durumu düzeltmek için yaklaşık 32 bardak suyu boşa harcar. Kolanın sağlık açısından göz ardı edilemeyecek zararlarını şöyle sıralayabiliriz:
OBEZİTE GÖRÜLME RİSKİNİ ARTTIRABİLİR
Herhangi bir besin değeri olmamasına rağmen yüksek miktarda şeker, dolayısıyla da kalori barındıran kola, obezite görülme olasılığını artırır. Bir bardağı bile vücuda yaklaşık 122 kilokalorilik enerji sağladığından günde birkaç bardak kola tüketmek kilo artışını kaçınılmaz hale getirir.
KARDİYOVASKÜLER RAHATSIZLIKLARA VE YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLABİLİR
Yemek sofralarında sıkça yer alan kolanın içindeki zararlı maddeler, yalnızca şeker ve koruyucularla sınırlı değildir. Bunların yanı sıra kola, sodyum içeriği bakımından da oldukça zengindir. Böylesine yüksek oranda sodyuma sahip bir ürün, tıpkı sofra tuzunun fazla kullanımında olduğu gibi vücutta su tutulumuna, böbreklerde yüke ve tansiyonda yükselmeye sebebiyet verebilir.
Herkes için riskler taşımasına ek olarak özellikle de tansiyon hastaları için kola tüketimi oldukça sakıncalı olabilir. Buna ek olarak, sıkça kola tüketimi, bu etkilere bağlı olarak kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinizi artabilir.
DİŞ ÇÜRÜMELERİNE ZEMİN HAZIRLAR
Yüksek oranda şeker içeren, aynı zamanda da asidik bir yapısı olan kola, ağızda tam da bakterilerin ihtiyaç duyduğu gelişme ortamını sağlar. Buna ek olarak yine asidik yapısından dolayı diş minesine de zarar verdiğinden dişlerde çürümeye yol açar.
BÖBREK FONKSİYONLARINI KÖTÜ YÖNDE ETKİLEYEBİLİR
Kolanın yol açtığı sorunların birçoğunun şeker olduğu biliniyorken, şekersiz kolanın bu hastalıklara neden olmayacağı düşünülebilir Fakat diyet ya da şekersiz etiketiyle satılan kolalar yapay tatlandırıcılar ile tatlandırılır ve bunlar sürekli olarak vücuda alındığında böbrekler üzerinde ciddi bir yük oluşturur. Dolayısıyla böbrek hastalıklarına yakalanma olasılığınız normale kıyasla çok daha fazla artabilir.
UYKU SORUNLARINI BERABERİNDE GETİREBİLİR
Kahve kadar olmasa da hatırı sayılır miktarda kafein barındıran kola, vücutta uyarıcı etkilere neden olarak uykusuzluk sorunu meydana getirebilir. Özellikle gece saatlerinde birkaç bardak kola içtiğinizde çarpıntı, enerji yüksekliği gibi belirtiler hissedebilir ve uykusuzluk problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
DEHİDRASYONA NEDEN OLABİLİR
Normal zamanlara kıyasla yaz aylarında kola içmek, su içmekten çok daha ferahlatıcı hissettirebilir. Susuzluk hissini de büyük ölçüde gidermesi nedeniyle çok fazla kola içtiğinizde su tüketiminiz ister istemez düşer. Hatta bazı insanlar yaz aylarında su yerine kola içmeyi bile alışkanlık haline getirmiş olabilir. Fakat kola, vücudun sıvı ihtiyacını karşılayamayacağı gibi üstüne üstük bir de içeriğindeki kafeinden kaynaklı olarak idrar söktürücü etki gösterir. Yol açtığı bu etki nedeniyle sıvı ihtiyacınız daha da artabilir demektir. Dolayısıyla çok fazla kola tüketimi, bir o kadar da su içiyor olmamanız halinde dehidrasyon olarak da isimlendirilen sıvı kaybı problemine yol açabilir.
KAFEİN ALIMI BAĞIMLILIK YAPABİLİR
Yapılan bilimsel araştırmalar sürekli kafein alımının uyarıcı etkilerinden kaynaklı olarak alışkanlık yapabildiğini ortaya koymuştur. Koladaki kafein içeriği, kahve ile karşılaştırıldığında daha düşük olsa da çok fazla miktarda kola içme alışkanlığı bulunan kişilerde hafif bir bağımlılık durumu gelişebilir. Bu durum kola bağımlılığı olarak tanımlanabilir ve kola tüketiminin olmadığı günlerde gerginlik ve baş ağrısı sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.