Dünyada giderek daha çok paniğe neden olan Eris varyantına ilişkin konuşan Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez durumun vahametini anlatarak uyardı: 50’ye yakın ülkede Eris varyantlarının hızla yayıldığını görüyoruz. Çok hızla yayılan bir virüs, vaka sayısı fazla. MRNA aşıları Omicron’a etkiliydi bunlarda çok etkili olduğu düşünülmüyor. Kış aylarında Eris’in yayılımı artar. Tamamen kapanma ya da kısıtlama olmaz.
Çin’de 2019 yılında ortaya çıkmasının ardından dünyayı etkisi altına alan korona virüs, alt varyantlarıyla da varlığını sürdürürken son günlerde Eris varyantının endişeye neden olduğu ifade ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada “Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Paniğe gerek yok” derken uzmanlar da Eris varyantına ilişkin bilgi verdi. Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Sönmez, Eris sebebiyle herhangi bir kısıtlama beklemediğini ifade ederken vakalardaki gidişata ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sönmez “Eris ile birlikte Kovid tekrar gündeme geldi. Varyantlar, mutasyonlar devam etti, en son Omicron varyantıyla salgın pik yapmıştı. Bu Eris de Omicron’un bir alt varyantı, çok hafif seyirli klinik vakalara neden oluyor. İlk Endonezya’da şubat ayında bir vaka bildirildi. Sonra temmuz ve ağustos ayında Dünya Sağlık Örgütü dikkat çeken varyant diye bildirimde bulundu. ABD, İngiltere, Japonya 50’ye yakın ülkede şu anda Eris varyantlarının hızla yayıldığını görüyoruz. Hakikaten çok hızla yayılan bir virüs Eris varyantı fakat çok hafif seyirli. Vaka sayısı fazla, hafif solunum yolu enfeksiyonu, grip nezle gibi seyrediyor, yatan hasta sayısı yok denecek kadar az. Hem sağlıkçıların hem de hasta olan kişilerin başkalarına bulaştırmamak, hastalığın ağır seyrini engellemek adına dikkat etmesi lazım” dedi.
Eris varyantını diğer varyantlardan ayıran bir belirti olup olmadığına yönelik soruya yanıt veren Prof. Sönmez “Belirtilere bakarak varyantları ayırt edemeyiz. Boğaz ağrısı, ateş boğazda batma hissi, kas, eklem ağrıları, bazı vakalarda ishal bazı vakalarda koku, tat almada bozukluk var ama çok hafif seyirli. 1 hafta 10 gün değil de 3-4 gün içinde hasta ayakta atlatıyor, altta yatan hastalığı yoksa çabucak iyileşiyor. Bütün solunum yolu enfeksiyonları genellikle kış aylarında artar çünkü kapalı mekanlarda daha kalabalık insanlar var. Kış aylarında Eris varyantının yayılımının artacağını düşünüyorum. Eğer yaşlı hastalar, 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar varsa kanser tedavisi görüyor, bağışıklığı bastıracak ilaçlar alıyor ise mesela onlarda ağır seyredebilir onun için dikkat etmemiz lazım. Çocuklarda da aynı şekilde hafif seyrediyor. Kapalı mekanlar için erişkin ve kronik hastalığı olanlar için maskeyi öneririm. Yeni varyantların ikisi de hızla yayılıyor, yayılmaları çok hızlı ama ağır hastalık tablosu yapmıyor. Çok hızla yayılan bir virüs, vaka sayısı fazla. MRNA aşıları Omicron’a etkiliydi bunlarda çok etkili olduğu düşünülmüyor. Kış aylarında Eris’in yayılımı artar. Tamamen kapanma ya da kısıtlama olmaz” şeklinde konuştu.