Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, oruç tutmak isteyen kanser hastalarının dikkat etmesi gerekenleri bir açıklamada açıkladı. Açıklamada, hastaların hastalık evresini ve tedavi koşullarını göz önünde bulundurarak ve mutlaka hekimlerine danışarak hareket etmeleri gerektiği vurgulandı.
Dengeli ve doğru beslenmenin hem sağlıklı kişilerde kansere yakalanma riskini azaltması hem de kanser hastalarının tedavi sürecine katkısı nedeniyle önemi biliniyor. Ancak içinde bulunduğumuz Ramazan ayı dolayısıyla kanserin oruçla ilişkisi yeniden soru işareti oluşturuyor.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği bu sorulara yanıt verebilmek için yaptığı yazılı açıklamada oruç tutmak isteyen kanser hastalarının hastalığın evresini, tedavi koşullarını dikkate alarak ve hekimlerine danışarak hareket etmeleri gerektiğini belirtirken, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray da birkaç akademik araştırmada aç bırakılan kanser hastalarında, özellikle kemoterapiye daha iyi cevap alındığının tespit edildiğini açıkladı.
Kanser tedavisi gören hastalara “ketejoneik diyet” tavsiye edildiğini vurgulayan Demiray, kanserli hücrelerin temel besin kaynağı olan glukoz ve karbonhidratın diyetten çıkarılarak onların yerine, sağlıklı hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda yağ ve protein alımının sağlandığını ve aç bırakılan hastalarda kemoterapiden daha iyi neticeler alındığı saptandığını söyledi.
Demiray, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının mutlaka hekim tavsiyelerine uyması gerektiğinin altını çizdi.