Özellikle de diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken tokluk şekeri oranı tüketilen bazı yiyeceklerle dengede tutulabiliyor. Hele ki bu yiyeceği yiyenlerin tokluk şekeri oranı 70 ila 160 arasında dengeleniyor. Sadece şekeri düzenlemekle kalmayan obezitenin faydasını duyanlar pazarlara koşuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…
Sağlıklı ve uzun bir yaşam isteyen herkes en başta sağlıklı ve dengeli beslenme konusuna dikkat etmelidir. Akşam tükettiğimiz her besinin vücudumuza farklı bir etkisi varken sağlıklı bir yaşam için tercihimiz her zaman sağlıklı besinler olmalıdır. Özellikle de diyabet gibi tüketilen besinlerle doğru orantılı olan hastalıklara sahip kişilerin bu konuya daha çok özen göstermesi gerekmektedir. Kan şekerinin kontrolünü sağlamak yani kan şekeri düzeyini normal ya da normale yakın sınırlarda tutmak şeker hastalığında beslenme tedavisi olarak ilk adımdır. Uzmanlar diyabet hastalarına her zaman sağlıklı ve şeker oranlarını dengede tutacak besinler önermektedir. Bu besin de diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinler arasında yer alıyor…
TİP2 DİYABET HASTALARININ VAZGEÇİLMEZİ OLMALI
Acıbadem’in paylaştığı bilgilere göre, bağırsak sağlığına olan faydaları ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinen yoğurt diyabet hastalığına karşı da etki eden besinler arasında yer alıyor. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Setten daha kolay sindirilmesinin de etkisiyle diyabete karşı önleyici bir besin olarak tüketiliyor. Kişiler ihtiyaçları kapsamında günde 1 ila 2 kase yoğurt tüketebilir. Yoğurt ana öğünlerde tüketilebileceği gibi, ara öğünler için de doyurucu ve kan şekerini dengelemeye yardımcı bir seçenektir.
ZERDEÇALIN İÇERİĞİ ŞEKERİ DENGELİYOR
Sizlerde çalın içerisinde kurkumin adı verilen bir bileşen vardır. Bu bileşen sayesinde antioksidan özellik gösteren zerdeçal, inflamasyon önleyici, anti-kanser etkileri de bilinen diyabet üzerine de etkili olan bir baharattır. 2012 yılında yapılan bir çalışmada, gizli şekeri olan 240 bireyde 9 ay süreyle kurkumin kullanımının diyabeti önleyebileceği gösterilmiştir. Dolayısıyla zerdeçal yoğurt ya da süt ile karıştırarak ya da yemeklerin içerisine katılarak tüketilebilir.
ŞEKER HASTALARININ MUCİZEVİ BAHARATI: TARÇIN
Yalnızca diyabet hastalarının değil herkesin günde bir tatlı kaşığı tarçın tüketmesi kan şekerini dengeleyecek en önemli adımdır. Tarçının faydalarına ilişkin yapılan araştırmalar kapsamında yalnızca yarım çay kaşığı tarçının bile kan şekerini dengelediği ortaya çıkmıştır. İsveç’te yapılan bilimsel bir çalışmada yemeğin ardından tarçın ilave edilmiş pudingi tüketenlerde kan şekeri seviyesinin düştüğü ve midenin boşalma süresinin geciktiği kanıtlanmış. Bu çalışma tarçının yemek sonrası kan şekeri kontrolünün sağlanmasında yardımcı olabileceğini gösteriyor. Tarçını süt veya yoğurdunuza, çayınıza ya da meyvenize ekleyerek tüketebilirsiniz.
YÜKSEK POSALI YEŞİLLİKLER TÜKETMEYE DİKKAT EDİN
Ispanak, lahana, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri ile diyabeti olan bireylerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin grubudur. Bu grubun bir üyesi olan ıspanak magnezyum, folat, potasyum ve K vitamini için de iyi bir kaynaktır. İçerdiği lutein ile göz sağlığınızı korur. Ispanağı, haftada en az 2-3 kere öğünlerinize tencere yemeği veya salata olarak dahil etmeye özen gösterin.
AÇLIK ŞEKERİNİ DENGELEMEK İÇİN BUNLARI YİYİN
Diyabet hastalarının en büyük problemlerinden biri olan açlık şekeri dengesizliği için badem, fındık, ceviz tüketilebilir. Buna ilişkin yapılan bilimsel araştırmalarda 450 birey 8 hafta boyunca izlenmiş ve badem, fındık, ceviz tüketen bireylerin üç aylık kan şekeri ortalaması anlamına gelen HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki gözlenmiştir.
DOĞRU ZAMANDA DOĞRU MEYVE TÜKETİMİ
Birçok diyabet hastası meyve tüketmenin şeker oranlarına zarar vereceğini düşünür lakin doğru zamanda doğru miktarda meyve yemek diyabet hastaları için önemli bir unsurdur. Amerikan Diyabet Birliği özellikle C vitamini kaynağı olması ve zengin posa içeriği ile öne çıkan greyfurt, mandalina, portakal, limon gibi turunçgillerin tüketilmesini öneriyor. Bu kanda orta boy ortak ya da 2 küçük mandalina veya büyük bir greyfurtun yarısı bir porsiyon meyve yerine gün içerisinde tüketime uygundur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu greyfurtun bazı ilaçlarla etkileşime girmesidir. Dolayısıyla greyfurt tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız önerilir.
OMEGA-3 ALIMI ÇOK ÖNEMLİ
herkesin bildiği üzere balık kaliteli bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda içerisinde omega-3 yağ asidi bulundurduğu için bir yandan diyabeti olmayan kişilerde insülin işlevini artırarak diyabete karşı korur bir yandan ise diyabete olan kişilerde ise oluşabilecek inflamasyonu önler.