Kamudaki doktor sayısındaki kayıp bir yılda bin 398’e ulaştı. Muhalefet, yaşanan tablodan iktidarın hekimlere yönelik tavrını sorumlu tutuyor. CHP milletvekili Murat Emir “Giderlerse gitsinler şeklindeki bakış açısı, hem sağlık sistemini zora soktu hem vatandaşları mağdur etti” dedi.
Sağlık sektöründe yaşanan sorunlar her geçen gün büyürken “doktor göçü” sıkıntı verecek boyutlara ulaştı. Devlette toplam hekim sayısındaki kaybın bir yılda bin 398’e ulaştığı belirtildi. Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yurt dışına göç etmek için 2016’da ‘iyi hal belgesi’ alan hekim sayısı yalnızca 20’ydi. Bu sayının geçen yıl 3 bini geçmesi tabloyu özetliyor.
BirGün’den Sibel Bahçetepe’ye konuşan CHP Ankara milletvekili Dr. Murat Emir “İktidarın doktorlara yönelik ‘giderlerse gitsinler’ şeklindeki bakış açısı, hem hekimleri hem de yurttaşı mağdur etti. Sağlık Bakanlığı, geçen yılki hedeflerin büyük çoğunluğunu tutturamadı. Bakanlığa bu yıl için 11 trilyonluk merkezi yönetim bütçesinin yalnızca yüzde 6.6’sı (732 milyar TL) ayrıldı. Kamuda istihdam edilen uzman tabip sayısı bir yılda yaklaşık 5 bin 497 artmış ama hekim sayısında azalış 6 bin 895. Bu durumda hekim kaybı bir yılda bin 398’e ulaşmış durumda” ifadelerini kullandı.
GÜNEY KORE’DE AYNI MANZARA
Türkiye’deki tartışmaların bir benzeri de Güney Kore’de yaşanıyor. Hükümetin tıp fakültesi öğrencilerinin sayısını artırma girişimini protesto eden 9 binden fazla stajyer doktor istifa etti. 20 Şubat’ta başlayan protestolar, ülkenin sağlık sistemini önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Geri adım atmayan Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo “İstifasını sunan stajyer doktorlar, 29 Şubat’a kadar görevlerine dönmezse marttan itibaren lisansları, en az üç ay süreyle askıya alınacak. Adli işlemler de kaçınılmaz” restini çekti.
Açık kapı da bırakan Park “Toplu eylemler yerine görüşmeler yoluyla tıbbi reform arayışının yollarını tartışmayı umuyoruz” diye konuştu. İktidar, tıp fakültesi kontenjanlarının 2 bin kişi artırılmasına karar vermişti. Doktorlar ise, artışa “tıbbi eğitim ve hizmet kalitesinin bozulacağı” gerekçesiyle karşı çıkıyor. Yaklaşık 13 bin stajyer doktorun bulunduğu Güney Kore, gelişmiş ülkeler içinde nüfusa göre en düşük hekim sayısına sahip. Bakanlığın talimatına uymayan personel, 3 yıla kadar hapis ya da yaklaşık 22 bin dolar cezanın yanı sıra tıp lisanslarının feshiyle karşı karşıya kalabiliyor.